Η Τέχνη δίνει νόημα σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής.
Η ζωγράφος Χρυσαυγή Νεοφύτου κατάγεται από την κατεχόμενη Μόρφου και κατοικεί στην Πάφο. Όπως η ίδια ανέφερε από τότε που θυμάται τον εαυτό της είχε χρώματα και μολύβια στο χέρι της και όλα ήταν, σύμφωνα με την περιγραφή της, ένας καμβάς για την ίδια.
Ήταν ο τρόπος που εξωτερίκευε τα συναισθήματα της και ότι της έκανε εντύπωση γύρω της.
Σε δηλώσεις της στον “T” ανέφερε πως η τέχνη ήταν και είναι εσωτερική ανάγκη, σημειώνοντας πως είναι για την ίδια σαν οξυγόνο, είναι ο κόσμος ο δικός της που μπορεί να πλάθει και να εκφράζεται σε ότι νιώθει, βλέπει, είναι ένας ορατός και ένας αόρατος κόσμος. Ερωτηθείς αν η ζωγραφική της … η αναπαράσταση πάνω στον καμβά απεικονίζει πραγματικές ή φανταστικές εικόνες, η κ. Νεοφύτου σημείωσε πως άλλοτε είναι φαντασία και άλλοτε πραγματικότητα.
Είναι άλλοτε χαρά , λύπη ,φόβος ,πόνος και επιθυμία .Για αυτό τόνισε, είναι τόσο μαγικό όταν ζωγραφίζεις. Ζωγραφίζει ότι την εμπνέει και βγαίνει χωρίς κόπο από μέσα της.
Μπορεί να είναι μια συζήτηση , ένα γεγονός, η θάλασσα , ένας άνθρωπος , ένα συναίσθημα ,μια εποχή, ένας ήχος και να γεννά εικόνες που θέλει να καταγράψει στο καμβά.
Ο μικρός της Παράδεισος!
Ο χώρος της το εργαστήρι της είναι ο μικρός της παράδεισος όπως τον χαρακτηρίζει. Βρίσκεται στην Πάφο στην οδό Κανάρη 16 όπου εκεί πέραν από τους ζωγραφικούς της πίνακες ,δημιουργεί και διάφορες χειροτεχνίες με διάφορα υλικά και τεχνικές.
Της αρέσει να ανακαλύπτει να πειραματίζεται και να ενώνει τις τεχνικές μεταξύ τους, σημειώνοντας πως για αυτήν η ζωγραφική είναι μια συνεχής σπουδή.
Για κάθε τεχνική και στυλ χρησιμοποιεί διάφορα υλικά που πιστεύει πως μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στα έργα.Το λάδι το λατρεύει για το βάθος που δίνει,τα ακρυλικά για τις άπειρες επιλογές που έχει, και το κάρβουνο και το μολύβι για τις προσωπογραφίες.
Οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.
Στις ζωγραφιές της, της αρέσουν τα χρώματα της Μεσογείου και της Κύπρου. Αγαπημένο χρώμα που απολαμβάνει στην παλέτα της, είναι οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου και πάντα ένα έργο της που την τραβάει , όπως είπε, είναι με αυτούς τους χρωματισμούς .Φυσικά όμως δήλωσε χρησιμοποιεί όλα τα χρώματα και αποχρώσεις που μπορούν να ντύσουν και να αποδώσουν τα συναισθήματα που θέλει να βγάλει σε ένα έργο. Βασικό για εμένα είπε, “ αφηρημένο ή ρεαλιστικό έργο είναι όταν το βλέπεις να βγάζει συναίσθημα”.
Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι δύσκολη εποχή για τους ζωγράφους και γενικότερα για τον πολιτισμό , η κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ενίοτε η τέχνη και η ζωγραφική περνά δύσκολα πόσο μάλλον τώρα .
Η τέχνη στη ζωή μας…
Γενικά ωστόσο εκτίμησε, δυστυχώς είναι θέμα παιδείας. Δεν μαθαίνουμε, όπως είπε, “ από νωρίς στα παιδιά μας και δεν καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι από εμάς την βαθύτερη έννοια που έχει και αξία στη ζωή η τέχνη, γιατί αυτή βοηθά στην συναισθηματική τους ανάπτυξη ,μαθαίνουν να εκφράζονται και μεγαλώνοντας διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη δημιουργική προσωπικότητα με συναίσθηση και κριτική σκέψη που θα έχει επακόλουθο σε μια καλύτερη ενεργή και ποιοτητική ζωή”.
Έτσι δυστυχώς συνέχισε, ο πολιτισμός νοσεί και μένει στο περιθώριο αν και περιστασιακά γίνονται κάποια βήματα προς το καλύτερο.
Ωστόσο σημείωσε, πρέπει να γίνονται σταθερά βήματα για να δημιουργηθεί μια κουλτούρα και να πάρει ο πολιτισμός την θέση που θα έπρεπε να έχει .
Η ζωγράφος σημείωσε, πως η πανδημία του Covid 19, την επηρέασε θετικά γιατί εν καιρό εγκλεισμού η ανάγκη έκφρασης και “απόδρασης” ήταν έντονη καθώς και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος που είχε της έδωσε την δυνατότητα να πειραματιστεί με νέες τεχνικές και ιδέες που είχε στο μυαλό της για καιρό και βρήκαν πρόσφορο έδαφος να τις υλοποιήσει, συμπλήρωσε.
Επεσήμανε επίσης, πως η ζωγραφική είναι έμφυτο ταλέντο που φυσικά όμως αυτό δεν αρκεί στην πορεία γιατί χρειάζεται, παραδέχτηκε, να το καλλιεργήσεις, να το δουλέψεις και να μην εφησυχάσεις απλά στο ταλέντο. Είναι είπε μια συνεχής προσπάθεια της ένωσης του ταλέντου με την πρακτική και την γνώση.
Όσον αφορά την συμμετοχή της στις εκθέσεις, ανέφερε πως έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στο εξωτερικό και πήγε σε παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής όπου εκεί εξασφάλισε το 4ο βραβείο παγκοσμίωςκαι έτσι της δόθηκε υποτροφία στις Καλές Τέχνες . Λόγω κάποιων συνθηκών εκείνο τον καιρό δεν ήταν εφικτό να σπουδάσει, όπως συνέχισε, να δημιουργεί και να εξελίσσει από μόνη της αυτό που αγαπά. Είναι, τόνισε, αυτοδίδακτη .
Δεκάδες εκθέσεις σε Κύπρο κι εξωτερικό.
Η σπουδή σημείωσε σε βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου αλλά και στην εκμάθηση διαφόρων τεχνικών. Πρόσθεσε ωστόσο, πως όταν είσαι αυτοδίδακτος προσπαθείς μόνος σου να ανακαλύψεις αυτά που σου μαθαίνουν στις σπουδές και μέσα από την προσπάθεια και τα λάθη που κάνεις… μαθαίνεις. Αυτο βέβαια, σου στοιχίζει αρκετό καιρό και ίσως χρόνια καθώς και υλικά, όπως παραδέχτηκε.
Η ζωγράφος έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις ομαδικές τόσο σε Κύπρο καθώς και εξωτερικό.
Πέρα από το εργαστήρι μου στη Πάφο συνεργάζεται με την 3 Αngels Modern Art Gallery στη Λάρνακα όπου εκεί διοργανώνονται κάθε μήνα ομαδικές και ατομικές εκθέσεις καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ta μελλοντικά της σχέδια είναι μια ατομική έκθεση που ίσως θα είναι λίγο διαφορετική και σίγουρα θέλει αρκετό χρόνο.
Έστειλε επίσης το μήνυμα πως η τέχνη είναι προσωπική ανάγκη του καθενός, είναι το άνοιγμα της ψυχής όπου εκφράζεσαι ελεύθερα και απρόσκοπτα σπάζοντας τα δεσμά της λογικής και των πρέπει που σου κόβουν τα φτερά σου τις περισσότερες φορές. Η τέχνη είπε σε καλεί να ακούς πάντα την εσωτερική σου φωνή. Πρέπει εκτίμησε, να πιστεύει ο καθένας στη δική του μοναδικότητα και ότι όλοι αξίζουν και έχουν κάτι να δώσουν φτάνει να μην το βάζουν κάτω με την πρώτη δυσκολία και να κυνηγούν το όνειρο τους. Να δημιουργούν πάντα με αγάπη και να βάζουν την ψυχή τους σε ότι και αν κάνουν και σίγουρα πάντα μόνο κέρδος θα έχουν, κατέληξε.