Στα κέντρα λήψεως αποφάσεων βλέπουν την Πάφο ως τον φτωχό συγγενή. Ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής χρειάζεται ριζικές αλλαγές .
Στην εκτίμηση ότι ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής χρήζει αλλαγών, που σε κάποιες περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να είναι και ριζικές, προέβη ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης. Σε δηλώσεις του στον “Τ” ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ήδη έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις στην Βουλή, αν και έχει εκλεγεί εδώ και δύο μήνες. Επιπρόσθετα, δηλώνει ετοιμοπόλεμος να διεκδικήσει όσα αξίζει ο τόπος μας, με τιμιότητα αφοσίωση για το κοινό καλό και όφελος. Εκτιμά επίσης πως η Πάφος, δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ο φτωχός συγγενής σε σχέση με άλλες επαρχίες σε πολλά θέματα. Όσο για την πανδημία σημείωσε, πως χρειάζεται συλλογικότητα από όλους μας για να επανέλθουμε το συντομότερο στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας.
Tι προτάσεις θα καταθέσετε στην Βουλή για την Πάφο και ποιες οι προτεραιότητες σας ;
Ήδη έχω καταθέσει αρκετές προτάσεις, αν και δύο μήνες έχω εκλεγεί, κάποιες από αυτές είναι η αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές φωτιές στην περιοχή της Κοίλης και της Τάλας. Επίσης έχω καταθέσει να γίνει παραλαβή όλων των ποσοτήτων των σταφυλιών, να γίνει διόρθωση των δρόμων πριν από την Νατά και Γιόλου και άλλα πολλά. Ως νέος βουλευτής έχω θέσει στις προτεραιότητες μου την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο, που δικαιωματικά της ανήκει, διότι θεωρώ ότι τα οφέλη είναι σημαντικά για την πόλη μας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, όπου με την ολοκλήρωση του Έργου θα προκύψουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των συνθηκών οδικής ασφάλειας. Έχω επίσης θέσει την αναγκαιότητα δημιουργίας δεύτερης Τεχνικής Σχολής στην Πάφο.
Πως θα χαρακτηρίζατε την πρώτη σας περίοδο στη Βουλή;
Η πρώτη μου περίοδος στην Βουλή μπορώ να πω πως ήταν συναισθηματικά έντονη. Είμαι ετοιμοπόλεμος να διεκδικήσω όσα αξίζει ο τόπος μας, με τιμιότητα αφοσίωση για το κοινό καλό και όφελος.
Tι απάντηση πήρατε από το Υφυπουργείο στην πρόταση σας για την κήρυξη της Πάφου ως τουριστικά πληγείσες περιοχές;
Δυστυχώς το Υφυπουργείο Τουρισμού απάντησε αρνητικά στην πρόταση που του καταθέσαμε για να κηρύξει την Πάφο ως τουριστικά πληγείσα. Μας βάζουν στο ίδιο μετερίζι με Λευκωσία που είναι πρωτεύουσα και Λεμεσό με όλες τις υποδομές (Λιμάνι, ΤΕΠΑΚ, Μαρίνα κ.α). Με απογοητεύει η απάντηση του Υφυπουργού γιατί αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως βλέπουν την Πάφο ως τον φτωχό συγγενή.
Υπάρχουν Βουλευτές που δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν.
Ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής χρήζει αλλαγών; Βελτίωση των Επιτροπών και τα λοιπά …
Αναμφίβολα ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής χρήζει αλλαγών, που σε κάποιες περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να είναι και ριζικές. Το πρώτιστο που θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει είναι οι εσωτερικές διαδικασίες που αφορούν στην λειτουργία της Βουλής. Επιβάλλεται εκσυγχρονισμός των κανονισμών, περισσότερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών με χρήση σύγχρονων εργαλείων, βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των επιτροπών της Βουλής, πιο έγκαιρη συζήτηση των προτάσεων νόμου και των νομοσχεδίων που κατατίθενται, περισσότερη αποκέντρωση και περισσότερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες υπηρεσίες αλλά και άλλους θεσμούς του κράτους. Για παράδειγμα θεωρώ πολύ αναχρονιστικό οι επιτροπές να συνεδριάζουν μόνο όταν τις συγκαλεί ο Πρόεδρος της επιτροπής. Μια πρώτη εισήγηση που θα καταθέσω είναι να δοθεί η δυνατότητα να συγκαλείτε μια επιτροπή όταν το ζητούν πέραν των μισών μελών της. Επιπλέον σε επίπεδο ολομέλειας πρέπει να σταματήσουν όλα εκείνα τα τραγελαφικά(ειρωνείες, διακοπή ομιλίας κ.ά) που έβλεπε όλος ο κόσμος που παρακολουθούσε τις ολομέλειες. Επίσης, παρακολουθώντας διάφορες ολομέλειες είχα διαπιστώσει και το λέω μετά λύπης, ότι πολλοί Βουλευτές δεν γνώριζαν τι ακριβώς ψήφιζαν, γι’αυτό και τις επόμενες μέρες ζητούσαν διευκρινίσεις για το τι είχαν ψηφίσει λέγοντας εκ των υστέρων πως κάτι άλλο είχαν υπόψη τους. Απαράδεκτο! Γι’αυτό επιβάλλεται να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και επαρκής χρόνος για συζήτηση τροπολογιών και γενικά όλων των νομοσχεδίων που θα κατατίθενται. Πιο πάνω έχω αναφέρει μόνο μερικές από τις πρώτες σκέψεις και εισηγήσεις μου για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Με την έναρξη των εργασιών της θα καταθέσω και αρκετές άλλες εισηγήσεις που έχω υπόψιν μου, αφού πρώτα δω από κοντά και πιο πρακτικά κάποια πράγματα που με προβληματίζουν.
Ποιες οι εκτιμήσεις σας η Πάφος εξακολουθεί να είναι ο φτωχός συγγενής;
Η Πάφος μας, δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ο φτωχός συγγενής σε σχέση με άλλες επαρχίες σε πολλά θέματα. Θα αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα που το αποδεικνύουν ακράδαντα. Η Επαρχία μας είναι κατεξοχήν ο πιο όμορφος τουριστικός προορισμός και παρόλα αυτά παραμένει χωρίς ουσιαστικά έργα υποδομής. Αυτά τα έργα όπως για παράδειγμα η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς θα προσέλκυε περισσότερο τουρισμό και σίγουρα θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον όπως έχω αναφέρει ξανά οι μαθητές της Πάφου τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις υπόλοιπες επαρχίες, αφού η Πάφος δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του ΥΠΠΑΝ. Ισότητα στην εκπαίδευση σημαίνει ότι τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά συστήματα παρέχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως επαρχίας. Για πολλοστή φορά η Πάφος μας περιθωριοποιείται σε πολλούς τομείς και ναι αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής.
Θα παλέψουμε για να διεκδικήσουμε και να αλλάξουμε όλα όσα μας στέρησαν τόσα χρόνια.
Mε το θέμα του ΑΞΙΚ ποιες οι εξελίξεις;
Ο αγώνας για μεταφορά του ΑΞΙΚ στη πόλη που δικαιωματικά ανήκει, την Πάφο, συνεχίζεται εντατικά. Οι άτυπες διαβουλεύσεις συνεχίζονται με σκοπό την επίτευξη του στόχου μας. Έχω την πεποίθηση ότι όλοι θα αντιληφθούν τα πολλαπλά οφέλη της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Μονάδας στην Πάφο και θα συμβάλουν προς τον σκοπό αυτό.
Η Βουλή είχατε δηλώσει επιβάλλεται να έχει τον νομικό της σύμβουλο. Τι εννοείτε;
Η Βουλή επιβάλλεται να έχει τον νομικό της σύμβουλο, ώστε να αποφεύγεται ή έστω να περιορίζεται το φαινόμενο να ψηφίζονται νόμοι που θα κρίνονται αντισυνταγματικοί. Ο νομικός σύμβουλος να λειτουργεί στα πρότυπα που λειτουργεί ο Γενικός Εισαγγελέας που, πέραν των άλλων καθηκόντων του , είναι και νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης.
Σε ποιες επιτροπές είστε μέλος; Τι θα προωθήσετε μέσω αυτών;
Έχω την τιμή να συμμετέχω στις επιτροπές Παιδείας και Πολιτισμού, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Υγείας και Περιβάλλοντος. Μέσω αυτών θα προωθήσω ιδέες που θα ωφελήσουν ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα την κοινωνία της Πάφου.
Πανδημία μεγάλο κεφάλαιο σας ανησυχεί … Επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου…εμβολιασμοί….
Βεβαίως και μας ανησυχεί η Πανδημία καθώς είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν λέει να κλείσει. Έχει αλλάξει τους ρυθμούς της ζωής όλων μας, παιδιών και μεγάλων και δυστυχώς δεν βελτιώνεται. Χρειάζεται συλλογικότητα από όλους μας για να επανέλθουμε το συντομότερο στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας.