Επιστολή με αποδέκτες τον λειτουργό ασφαλείας του Δήμου Πάφου, τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τα μέλη του Δ.Σ του Δήμου με θέμα την Ασφάλεια και Υγεία των Εργαζομένων Δήμου Πάφου μετά και τις κίτρινες προειδοποιήσεις του τμήματος μετεωρολογίας απέστειλε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ομάδας Κ.Σ. ΕΔΕΚ Φίλιππος Φιλίππου ζητώντας την ορθή επιστασία και τους ελέγχους προς τις υποδείξεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Αυτούσια η επιστολή:
“Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων
Το τελευταίο διάστημα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), εκδίδει διαρκώς ανακοινώσεις προειδοποιώντας και ενημερώνοντας όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα και επομένως να επιβάλλεται η διακοπή ή / και η ρύθμιση / περιορισμός των εργασιών. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμική καταπόνηση ή / και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους. Προειδοποιήσεις για συνθήκες καύσωνα εκδίδει επανειλημμένα και το Τμήμα Μετεωρολογίας.
Με την παρούσα επιστολή σας συστήνω την προσοχή όπως εφαρμόσετε πιστά τους κανονισμούς που αφορούν την εκτέλεση εργασιών κατά τη διάρκεια καύσωνα από τα συνεργεία του Δήμου και παράλληλα να φροντίσετε έτσι ώστε να υπάρχει ορθή επιστασία και έλεγχος του θερμικού φόρτου, αλλά και πλήρη πειθαρχία προς τις υποδείξεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα Ασφάλειας και Υγείας που πρέπει να ακολουθούνται κατά την διάρκεια των διάφορων εργασιών που εκτελούν τα συνεργεία του Δήμου Πάφου, όπως Μέσα Ατομικής Προστασίας, σήμανση κτλ θα πρέπει, σύμφωνα με τις υποδείξεις, για να διασφαλιστεί στο μέγιστο η ασφαλή εργασία και η Υγεία των εργαζομένων, να γίνονται διαρκή μετρήσεις στους χώρους όπου διεξάγονται οι εργασίες, σχετικά με τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην θερμική καταπόνηση. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζονται ανάλογα οι εργασίες και να εφαρμόζεται αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά), σε συνεργασία με τους τοπικούς Αντιπροσώπους Ασφάλειας των εργαζομένων ή τους υπεύθυνους των συνεργείων, για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης, όπως:
- Κατάρτιση των εργαζομένων.
- Οργάνωση του χρόνου εργασίας ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.
- Οργάνωση συχνών και μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Ρύθμιση των εργασιών για αλλαγή της εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας.
- Εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.
- Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.
- Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15ο C).
- Χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
- Χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν (όπως είδη από βαμβάκι).
- Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.
- Αποφυγή έκθεσης σε θερμικό φόρτο των ευπαθών ομάδων (π.χ. άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλα σοβαρά νοσήματα (κακοήθειες), κ.ά.).
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής, οι εργασίες θα πρέπει να διακόπτονται εντελώς όταν επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και ποσοστά σχετικής υγρασίας, ανάλογα πάντα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασίας. Εννοείται ότι η εργασία θα πρέπει να εκτελείται με αυστηρή επιστασία και να υπάρχει εκπαιδευμένο διαθέσιμο άτομο, το οποίο να μπορεί να αντιδράσει άμεσα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Με γνώμονα πάντα την ορθή πρακτική των κανονισμών, την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων του Δήμου Πάφου, ζητώ όπως, σύμφωνα με τα πιο πάνω, εφαρμόζονται πυκνότερα διαλείμματα, συχνότερη πόση νερού, εργασία σε σκιερά μέρη, μείωση ή και αποφυγή εντελώς της βαριάς εργασίας από τα συνεργεία του Δήμου Πάφου και φυσικά εντονότερη παρακολούθηση των εργαζομένων για τυχόν φαινόμενα ζαλάδας, λιποθυμίας ή ακόμα και θερμοπληξίας”.
Με εκτίμηση,
Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου
Δημοτικής Ομάδας Κ.Σ. ΕΔΕΚ