Πόσο αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης μας θερμαίνεται χρόνο με το χρόνο;
Ότι τουλάχιστο στην περιοχή μας, την ανατολική Μεσόγειο, μειώνεται επικίνδυνα το ύψος της βροχόπτωσης; Ότι οι συνέπειες είναι ήδη καταστροφικές, παγκόσμια και ειδικότερα στη δική μας περιοχή; Κλιματική αλλαγή, το ακούμε, το βλέπουμε, το αισθανόμαστε εδώ και χρόνια, αλλά πολλοί δεν το πιστεύουμε ακόμη.
Τα τελευταία 1000 χρόνια γνώρισε η Ευρώπη τρεις φάσεις εξέλιξης των μέσων θερμοκρασιών.(1) η μεσαιωνική ζεστή περίοδος (1000-1400 μ.Χ.), όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονταν συνεχώς. (2) η Μικρή Εποχή των παγετώνων (1400-1900 μ.Χ.), μια σχετικά δροσερή φάση ειδικά κατά την περίοδο 1600-1700. (3) η θερμή φάση των τελευταίων 120 ετών. Από το 1900 οι θερμοκρασίες αυξάνονται ασυνήθιστα έντονα. Τα τελευταία 30 χρόνια ξεπέρασαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες της μεσαιωνικής ζεστής περιόδου, ενώ ο ρυθμός αύξησης τους προκαλεί δέος αλλά και φόβο για το τι ακολουθεί.
Τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές στον πλανήτη μας; Είναι φυσικοί οι παράγοντες, όταν μιλάμε για εκρήξεις ηφαιστείων ή για την αλλαγή στην ακτινοβολία του ήλιου που εισέρχεται στη γη και ανθρωπογενείς, όπως η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα. Είναι επίσης ανθρώπινη η ευθύνη της αλλαγής στην επιφάνεια του εδάφους, που σχετίζεται προπάντων με την αποψίλωση των δασών.
Όταν η εισερχόμενη από τον ήλιο στη γη ακτινοβολία, είτε απορροφάται από το έδαφος, είτε εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα λόγω της υπερσυγκέντρωσης αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων κ.α. τότε αλλάζει το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη. Είναι φυσιολογικό υπό αυτές τις συνθήκες να έχουμε συνεχή αύξηση των θερμοκρασιών. Οι πάγοι στα ψηλά βουνά της γης και στους πόλους λιώνουν, έχουμε συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα τη διάβρωση των ακτών. Ο ρυθμός αύξησης των θερμοκρασιών στους πόλους, είναι διπλάσιος απ’ ότι στις άλλες περιοχές τα τελευταία 100 χρόνια. Ο σημερινός ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας υπολογίζεται σε δώδεκα εκατοστά (cm) τα τελευταία 30 χρόνια!
Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Συμβαίνει αυτό και στο χώρο που ζούμε, στην Κύπρο, στην Πάφο, στη Γεροσκήπου; Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μείωση της μέσης βροχόπτωσης στην Πάφο κατά 1 χιλιοστό κάθε χρόνο. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουμε μέση αύξηση της θερμοκρασίας στην Πάφο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου!
Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που έζησαν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, στον κάμπο και στη θάλασσα της Γεροτζηπιάς, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την αύξηση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της ακτής της Γεροτζηπιάς επιβεβαιώνονται οι φόβοι της διάβρωσης. Η μια περιοχή ευρίσκεται δίπλα από τις εκβολές του ποταμού της Έζουσας. Η πρόσβαση προς το δασάκι της Βλοερής διαβρώθηκε και εν μέρει καλύφτηκε από τη θάλασσα. Παρόμοια είναι η κατάσταση πιο δυτικά, στην περιοχή της «Σκαλούας» και του Παχύαμμου.
Άνοδος στις θερμοκρασίες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αύξηση της βροχόπτωσης στη Βόρεια Ευρώπη, αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι καύσωνες είναι πιο συχνοί ειδικά στη Μεσόγειο, μείωση της βροχόπτωσης και λειψυδρία στην περιοχή μας, αύξηση των περιόδων ξηρασίας, ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Τι μπορεί να προκαλέσει τελικά η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο; Μεταξύ άλλων ερημοποίηση, μείωση της παραγωγής και των εισοδημάτων, μείωση του τουριστικού ρεύματος, διάβρωση των ακτών, κλιματική μετανάστευση προς τα βόρεια, για αναζήτηση πιο δροσερών περιοχών.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.