«Το 1974 δεν ηττηθήκαμε, προδοθήκαμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και τόνισε πως η ορθολογική ανάλυση του χρονικού της προδοσίας για το πώς φτάσαμε στο 1974 είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλούσε στην αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής και τιμής στους πεσόντες υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Της εκδήλωσης προηγήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στη προτομή του ήρωα Κόκου Φωτίου.
«Η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής εκτός από τα μνημόσυνα και τις επετειακές εκδηλώσεις, πρέπει να αποτελεί ημέρα προβληματισμού και αυτοκριτικής, ημέρα ανασύνταξης δυνάμεων και επανασχεδιασμού της στρατηγικής μας, ημέρα επιβεβαίωσης της ορθότητας ή όχι της ακολουθούμενης πορείας» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
Μετά την εισβολή του 1974 και την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, συμπλήρωσε, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Η Τουρκία ως πολιτικά και στρατιωτικά κυρίαρχη απορρίπτει κάθε λογική λύση, είπε και τόνισε πως «συστηματικά προωθεί με την ανοχή των κύκλων που προκάλεσαν την κρίση στην Κύπρο, το σχέδιο της για την επιβολή αρχικά της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με στόχο τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, μέχρι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πλήρη ενσωμάτωσή της στην Τουρκία, για να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο».
Γι’ αυτό η Τουρκία, ανέφερε, «όπως στο παρελθόν με τη βοήθεια των Βρετανών, απέτρεψε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σήμερα επιδιώκει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου πολιτειακού μορφώματος που να της επιτρέπει να υλοποιήσει το στόχο της. Η λύση αυτή όπως πολλές φορές έχει προταθεί από την Τουρκία είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».
Παράλληλα, είπε «με την προώθηση της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μέσα από τις πρόνοιες που θα περιλαμβάνει όπως η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο, η Αριθμητική εξίσωση, η ξεχωριστή πλειοψηφία για την έγκριση των νομοθετημάτων, η δυνατότητα τα συνιστώντα τμήματα να υπογράφουν συμφωνίες οικονομικής και επενδυτικής φύσης με άλλα κράτη, η Τουρκία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να ελέγχει απόλυτα το τουρκοκυπριακό συνιστών τμήμα και δια μέσου αυτού τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους».
Σήμερα, είπε, οφείλουμε όσοι πραγματικά νοιαζόμαστε για μέλλον της πατρίδας μας να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται ανέφερε να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση ΝΑΤΟικής έμπνευσης και προώθησης, μιας λύσης για την υλοποίηση της οποίας υπήρξαν οι αλλεπάλληλες συνωμοσίες της 10ετίας 1964-1974 που κατέληξαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
Δεν πρόκειται, ανέφερε, να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, και ότι θα αγωνισθούμε για μια δημοκρατική λύση η οποία να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της ίσα δικαιώματα και ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον» κατέληξε.