Πολλοί πολίτες έχουν βρεθεί κατά καιρούς αντιμέτωποι με ένα εχθρικά απόμακρο ή και δυσκίνητο μηχανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αρκετοί, για να λύσουν το πρόβλημα τους ή για να αποκαταστήσουν την αδικία εις βάρος τους, ψάχνουν τρόπους παρέμβασης μέσα από τα κομματικά γρανάζια της τοπικής εξουσίας. Κατ’ εμένα η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α) δεν έπρεπε να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.
Αν μιλάμε για πραγματική μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να επιτελεστεί με γνώμονα την πραγματική αναβάθμιση του θεσμού ώστε να λειτουργεί ως κύτταρο δημοκρατίας, μοχλός κοινωνικοοικονομικής προόδου και κυρίως ως θεσμός διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα και τους πολίτες. Πάντα μέσα από θεσμικά πλαίσια και ξεκάθαρα πεδία δράσης. Η οποιαδήποτε εκχώρηση υπερεξουσιών ή η λειτουργία ενός συγκεντρωτικού μοντέλου μάλλον αντιβαίνει τον σκοπό και την φιλοσοφία του εκσυγχρονισμού του θεσμού.
Επειδή μιλάμε για την Κύπρο και όχι για οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να είναι αποκομμένη από το ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εξελίχθηκε στην πάροδο των ετών.
Μέσα από ένα ισορροπημένο τρόπο εκχώρησης εξουσιών και αρμοδιοτήτων θα πρέπει να προσδιοριστεί και η βιωσιμότητα της κάθε Τοπικής κοινωνίας ξεχωριστά. Βεβαίως, μοναδικός γνώμονας στις όποιες αλλαγές δεν πρέπει να είναι μόνο το οικονομικό κόστος και η οικονομική πτυχή αλλά η κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών.
Κατά την δική μου γνώμη η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση για να επιτύχει στον προσανατολισμό της ως προς την ανάγκη για εκσυγχρονισμό θα πρέπει να εγγυάται τα ακόλουθα σημεία.
Να έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον Άνθρωπο, την κοινωνική ευημερία, τον πολιτισμό και την προστασία του Περιβάλλοντος
Να διασφαλίζει τον οικονομικό εκσυγχρονισμό (πόροι) καθώς και την Διοικητική αυτοτέλεια
Να αποφευχθεί η οικονομική εξάρτηση της Τ.Α από το κεντρικό κράτος
Να αποφευχθεί η δημιουργία Δήμων «Μαμούθ»
Να αναπτυχθεί η εμπλοκή των Δημοτών με θεσμικό τρόπο κατά την λήψη κρίσιμων αποφάσεων
Να παρέχονται απρόσκοπτα οι βασικές υπηρεσίες και αγαθά
Να εκχωρηθούν εξουσίες από το κεντρικό κράτος για ταχύτερες αποφάσεις
Να προωθηθούν συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών των Κοινοτήτων και των Δήμων για να συμβάλουν στην βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην μείωση του κόστους
Να διασφαλίζονται διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια στην υλοποίηση των αποφάσεων
Να υπάρχει αυστηρός – ενιαίος εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος για διαχείριση του δημόσιου χρήματος και λογοδοσίας
Να διασφαλιστεί κώδικας χρηστής διοίκησης
Να ξεφύγουμε από τον «Δημαρχοκεντρικό» τρόπο εξουσίας που η σημερινή νομοθεσία επιβάλλει
Να ληφθεί υπόψη η γνώμη της Τοπικής κοινωνίας και η τελική διαμόρφωση του πλαισίου της νέας μεταρρύθμισης
Μέσα από ένα τολμηρό αλλά συνάμα ισορροπημένο μοντέλο μεταρρύθμισης της Τ.Α ο καθένας και η καθεμιά από εμάς θα απολαμβάνει καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, έχοντας την Τ.Α σύμμαχο και όχι εχθρό.