Σαν πρώτη πόλη στην Κύπρο, η Γεροσκήπου στοχεύει σε συμμετοχή στο δίκτυο υγιών πόλεων της Ευρώπης.
Εξασφάλισε ήδη τη σχετική προέγκριση, ενώ εκκρεμεί η αίτηση που προβλέπεται να κατατεθεί σε λίγους μήνες. Η αίτηση δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά μια περιεκτική κατάθεση, θεματικών δράσεων και στόχων για την έβδομη φάση δραστηριοτήτων, 2019-2024 και περιλαμβάνει τη συμμετοχή ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου και άλλων «βασικών παικτών» της τοπικής κοινωνίας.
Η έννοια «Υγεία» δεν περιορίζεται στη στενή της ερμηνεία, τη σωματική υγεία, αλλά περιλαμβάνει επιπρόσθετα, την ψυχική υγεία, την πνευματική υγεία, την οικονομική υγεία, την κοινωνική υγεία, την περιβαλλοντική υγεία κ.α. Απλά ομιλούντες, υγεία υπάρχει όταν κάποιος ζει σε ένα σωστά συνδυασμένο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, όταν εργάζεται και δημιουργεί αποδοτικά, όταν απολαμβάνει τη ζωή σε συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.
Η υγεία από την άλλη, τίθεται σε κίνδυνο όταν προκύπτουν συνθήκες φτώχειας, όταν το περιβάλλον επιβαρύνεται συνεχώς, όταν υπάρχει άναρχη ανάπτυξη, όταν ακόμα δεν δύναται κάποιος να ησυχάσει στο σπίτι του, είτε λόγω παράνομων ανθρώπινων δραστηριοτήτων π.χ. οχληρίες από βιοτεχνίες, σκύλους ή άλλα οικόσιτα ζώα. Η υγεία είναι επίσης υπό αμφισβήτηση όταν οι νέοι εγκαταλείπουν την πόλη τους λόγω έλλειψης προοπτικής για απασχόληση ή όταν οι ηλικιωμένοι ζουν με συντάξεις πείνας ή όταν επίσης η κοινωνία τους καταδικάζει να ζουν στο περιθώριο.
Αρνητικός δείκτης υγείας είναι επίσης η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών που μπορεί να περιλαμβάνουν εύκολη πρόσβαση σε σύγχρονες μορφές εξυπηρέτησης και διασκέδασης, αδυναμία κάλυψης εξόδων για στοιχειώδεις διακοπές, διατροφή σε κανονικά διαστήματα με κρέας και ψάρι, έλλειψη βασικών αγαθών π.χ. πλυντηρίου, τηλεόρασης, τηλεφώνου, η αδυναμία ανταπόκρισης σε έκτακτες οικονομικές ανάγκες και αποπληρωμής δανείων.
Η Γεροσκήπου στην 27χρονη πορεία της σαν δήμος κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα σε σχέση με κάποια από τα πιο πάνω θέματα. Η δημιουργία του κέντρου ενηλίκων, το πολυδύναμο κέντρο για παιδιά, η στήριξη και ενίσχυση του εθελοντισμού, η παραδειγματική άνθιση των πολιτιστικών σωματείων σαν μια βασική ένδειξη της ιστορικότητας του Δήμου, η δημιουργία βασικών έργων υποδομής, είναι ενέργειες που έφεραν πρόοδο στη Γεροσκήπου και δημιούργησαν ταυτόχρονα επιπλέον περιθώρια ανάπτυξης.
Η ένταξη στο δίκτυο υγειών πόλεων αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το δήμο μας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, η συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο είναι μια σημαντική πρόκληση, που αν τύχει σωστού χειρισμού και παρακολούθησης των δράσεων άλλων πόλεων που συμμετέχουν στο δίκτυο, δεν μένει παρά να συμβάλει σε περαιτέρω ανάπτυξη του δήμου.
Η ανάληψη δράσεων, σαν προϋπόθεση συμμετοχής στο δίκτυο υγειών πόλεων, πρέπει να στοχεύει σε ενίσχυση της υγείας και αφορά το σύνολο των δημοτών μας. Η πολιτική ενίσχυσης, επί παραδείγματι, της κοινωνικής προσφοράς προς τις ευάλωτες ομάδες του τοπικού πληθυσμού απαιτείται από την ίδια την ιστορία του δήμου και έχει μεγάλα περιθώρια στη Γεροσκήπου. Η συνεργασία επιπλέον με την τοπική τουριστική βιομηχανία μέσα από το θεσμό της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μπορεί να εκκολάψει προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης της νέας γενιάς και καταπολέμησης, τόσο της ανεργίας μεταξύ των νέων όσο και της παρατηρούμενης μετανάστευσης. Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.