Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας απέστειλε ένας νέος άνθρωπος που επέλεξε να παραμείνει στην περιοχή. Αυτούσια η επιστολή του Φίλιππου Μάχιμου.
ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κ. Νίκο Αναστασιάδη
22 Ιουνίου 2021
Θέμα: Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Απευθύνω αυτή την ανοιχτή επιστολή προς εσάς, ως νέος άνθρωπος που κατοικεί στον Ακάμα, μια περιοχή για την οποία επιβάλλεται να δοθούν λύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η επιβίωση των ανθρώπων της σε συνδυασμό με την προστασία του τεράστιου φυσικού της πλούτου.
Για εμάς τους νέους, η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή εδώ είναι τραγική. Οι θέσεις εργασίας στις κοινότητες του Ακάμα είναι μηδαμινές, ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητες για την επιβίωσή μας υποδομές και υπηρεσίες. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες απομακρυσμένες και λιγότερο ευνοημένες περιοχές, η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στη γεωργοκτηνοτροφία, ένας τομέας που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λόγω της ακαταλληλότητας του εδάφους της περιοχής, ενώ οι υπόλοιπες, λιγοστές θέσεις εργασίας αφορούν κυρίως τον τουριστικό τομέα και είναι εποχιακές.
Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε οικογενειακές επιχειρήσεις να βάζουν οριστικά λουκέτο η μία μετά την άλλη, το ένα σχολείο να κλείνει μετά το άλλο και τον κόσμο του Ακάμα να εγκαταλείπει τα σπίτια του για βιοποριστικούς λόγους, με το πρόβλημα να έχει ενταθεί λόγω της πανδημίας.
Για να αντιμετωπίσουμε τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό μας, αναγκαζόμαστε να αναζητήσουμε αλλού το μέλλον μας, είτε σε μεγάλες πόλεις της Κύπρου, είτε στο εξωτερικό.
Ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις κοινότητες του Ακάμα σε παρακμή, ήταν η αποστέρηση από τους κατοίκους του, του δικαιώματος εκμετάλλευσης των περιουσιών τους, με τη θέσπιση της Δήλωσης Πολιτικής το 1989, όπου μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης. Εντός των περιοχών αυτών απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς να δοθεί κανένα αντιστάθμισμα, μία κατάσταση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τριάντα χρόνια μετά, καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες, ούτε λήφθηκαν άλλα μέτρα για να αντισταθμιστεί η δέσμευση των περιουσιών.
Έκτοτε, οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέτυχαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του Ακάμα. Πλέον, όμως, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου το μπαλάκι της ευθύνης για τον Ακάμα, δεν μπορεί να συνεχίσει να ρίχνεται σε κάθε επόμενη κυβέρνηση.
Ο Ακάμας μαστίζεται από σοβαρή πληθυσμιακή μείωση. Η τελευταία απογραφή πληθυσμού, η οποία διενεργήθηκε το 2011, κατέγραψε μείωση στον πληθυσμό της περιοχής της τάξεως του 41%, αφού οι κάτοικοι των επτά κοινοτήτων του Ακάμα μειώθηκαν στους 1498, από τους 2527 που ήταν κατά την απογραφή του 1976. Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες αντανακλάται και στον αριθμό των σχολείων που υπάρχουν στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα, έχει μειωθεί κατά τα 2/3 τα τελευταία 30 χρόνια και ως αποτέλεσμα, περίπου 15 σχολεία έχουν κλείσει.
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, μέσω αυτής της επιστολής, ζητούμε την παρέμβασή σας για να αναχαιτιστεί η παρακμή και εν τέλει η ερήμωση των κοινοτήτων του Ακάμα. Επιβάλλεται να εξευρεθεί μια λύση η οποία θα ικανοποιεί τις τοπικές κοινότητες και θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για μια νέα εποχή στην περιοχή. Μια τέτοια λύση, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός Τοπικού Σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόνοιες για ήπια ανάπτυξη στην περιοχή, με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Σε αντίθεση με την άποψη που έχει διαμορφωθεί, εμείς, οι άνθρωποι του Ακάμα, δεν θέλουμε να «τσιμεντώσουμε τον Ακάμα».
Μεγαλώνοντας και συνυπάρχοντας με το φυσικό περιβάλλον, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη διαφύλαξής του, ειδικά εν έτει 2021, με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή της φύσης να αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Θεωρούμε ότι είναι απόλυτα εφικτό να συνυπάρξει η δημιουργία εξειδικευμένων αναπτύξεων στην περιοχή, όπως εκπαιδευτικά κέντρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, αθλητικά ιατρικά κέντρα, κέντρα έρευνας, ενιαίες τουριστικές αναπτύξεις και άλλες ήπιες αναπτύξεις, με την ευημερία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από το εξωτερικό που η Κύπρος μπορεί να μιμηθεί.
Κλείνοντας, θέλω να υπερτονίσω ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αναβολές στις αποφάσεις για τον Ακάμα. Η επίσπευση του Τοπικού Σχεδίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των κατοίκων της περιοχής.
Με εκτίμηση,
Φίλιππος Χριστοδούλου Μάχιμου