Το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους εμπειρογνώμονες αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό για την ολοκλήρωση στρατηγικής μελέτης σε δέκα μήνες που αφορά την ετοιμασία Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας. Σήμερα έγιναν τα πρώτα βήματα και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια ο Επίτροπος Κώστας Χαμπιαούρης, επισκέφτηκε την περιοχή και πραγματοποίησε σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή προχώρησε τις διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προσθέτοντας ότι κατακυρώθηκε η προσφορά στον συγκεκριμένο εμπειρογνώμονα, και ότι σε δέκα μήνες θα είναι έτοιμη η μελέτη για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.
Πρόσθεσε πως η μελέτη θα καλύψει τις περιοχές του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, του Πάνω Πύργου Τηλλυρίας, τα Πηγαίνεια, τον Άγιο Θεόδωρο- Μανσούρα, το Μοσφίλι, τον Παχύαμμο, τον Πωμό – Παλιάμπελα και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων 10 μηνών με την συμβολή του Γραφείου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.
«Θα αγγίξουμε τους άξονες παραγωγή / οικονομία, πλαίσιο ζωής/ φύση/ περιβάλλον που αφορά όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα, την εκπαίδευση, την υγεία, τις συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική πρόνοια, τη μεταποίηση, τις θέσεις εργασίας, την καθημερινότητα, τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τις τηλεπικοινωνίες, τον πολιτισμό, την ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορικότητας της περιοχής και των φυσικών πόρων, κ.α.», είπε.
Για το σκοπό αυτό συνέχισε, προγραμματίστηκε σειρά συναντήσεων, σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Pyrgos Bay στις οποίες έλαβαν μέρος οι Βουλευτές των επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου, ο εμπειρογνώμονας Δρ Χαράλαμπος Κουταλάκης, οι Έπαρχοι Λευκωσίας και Πάφου, οι κοινοτάρχες της υπό μελέτης περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι νεολαίας και του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, στην παρουσία του ιδίου ως Συντονιστή.
Είναι, είπε, το εναρκτήριο λάκτισμα, προσθέτοντας πως πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με τις τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και Βουλευτές για να μπορέσουμε πλέον να εισέλθουμε σε ένα διάλογο. Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε επίσης πως ο εμπειρογνώμονας θα παραμείνει για κάποιο διάστημα στην περιοχή της Τηλλυρίας προκειμένου να επισκεφτεί όλες τις κοινότητες, ώστε να δει από τα κοντά τα προβλήματα και να τα καταγράψει.
Στόχος μας συνέχισε, “είναι να εκπονήσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική με συγκεκριμένα έργα και δράσεις τα οποία, θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα“, ούτως ώστε, “να είμαστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί”.
Επεσήμανε τέλος πως σύντομα, θα ξεκινήσει η επέκταση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων σε Πάφο και Λάρνακα και πάλι με συντονιστή το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εξάλλου ο αναπληρωτής Έπαρχος Λευκωσίας Ανδρέας Χατζημάρκος σε δηλώσεις του είπε πως η σημερινή συνάντηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να στηρίξει τις ακριτικές περιοχές της Τηλλυρίας. Όπως ανέφερε, η ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, σημειώνοντας πως πρέπει να σχεδιάζουμε βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Η περιοχή εδώ, πρόσθεσε, “έχει τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, κυρίως λόγω της τουριστικής εισβολής”, αναφέροντας ωστόσο πως “έχει και μεγάλες ομορφιές, έχει καλή γεωργία, και άλλα τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν”.
Επεσήμανε ακόμη, πως αυτή τη φορά το θέμα θα εξεταστεί ολιστικά όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η παιδεία και η υγεία. Όλα αυτά, συμπλήρωσε, αναμένουμε ότι θα γίνουν με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, θα τεθούν χρονοδιαγράμματα, βάσει των πόρων που έχει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από αυτά που έχουν την περισσότερη σημασία και θα έχουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και σιγά – σιγά, πρόσθεσε, θα φτάσουμε στον στόχο μας που είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.
Τις προσπάθειες και τις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων για αυτή την ακριτική και απομονωμένη περιοχή χαιρέτησε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Λάμπρου ανέφερε πως υπάρχουν τεράστιες προοπτικές και μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα γίνει από εμπειρογνώμονα, θα καταδείξει, όπως είπε, ακριβώς τα έργα και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν. Σε ό,τι αφορά την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, η κ. Λάμπρου πρόσθεσε πως επηρεάζεται μόνο η κοινότητα Πωμού. Ευτυχώς ωστόσο παρατήρησε, όλοι οι κοινοτάρχες έχουν ένα ομαδικό πνεύμα, το ίδιο και ο κοινοτάρχης Πωμού. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως όταν μπουν τα πλάνα κάτω θα υπάρξει και πρόοδος στην περιοχή.
Στο μεταξύ ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Τηλλυρίας ανέφερε πως η εκπόνηση της μελέτης ανάπτυξης της περιοχής ήταν στόχος για τις κοινότητες της περιοχής και ένα πάγιο αίτημα προς την κυβέρνηση. Σήμερα, συμπλήρωσε, “αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, αφού η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, έχουν αφουγκραστεί και ικανοποιήσει αυτό το πάγιο αίτημα της περιοχής”. Eξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα για να προχωρήσει η υλοποίηση των ευρημάτων και των υποδείξεων αυτής της μελέτης, ώστε η περιοχή να πάρει τα πάνω της και να αναπτυχθεί.
Ο μελετητής της μελέτης για την Τηλλυρία, Δρ. Χαράλαμπος Κουταλάκης ανέφερε πως “ξεκινάμε σήμερα μια προσπάθεια να καταγράψουμε καταρχήν τα προβλήματα της περιοχής τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης της”. Είναι, συνέχισε, ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι με τους τοπικούς φορείς, τους κοινοτάρχες, τους επάρχους, τους βουλευτές και τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών περιοχών. Ευελπιστούμε, σημείωσε ο Δρ. Κουταλάκης, σε δέκα μήνες να έχουμε έτοιμη μια μελέτη η οποία θα έχει απτά υλοποιήσιμες παρεμβάσεις, με χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια υλοποίησης της.
Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομιλίδης δήλωσε πως βρίσκονται σήμερα με την έναρξη της μελέτης για τις κοινότητες της ακριτικής περιοχής Τηλλυρίας. Αρχίζουμε έστω και τώρα, είπε, σημειώνοντας πως είναι κάτι το οποίο είναι επάναγκες για να μπορέσει να κρατηθεί αυτή η περιοχή. Στόχος μας είναι να παραμείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή αλλά και να έρθουν και άλλοι , ώστε να μείνει η περιοχή ζωντανή, κατέληξε.