Tην έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, η οποία κάνει λόγο για αποκλεισμό της Πάφου από το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2021.
Σε επιστολή του προς τον Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, Δρ Στέλιος Σοφόκλη, αναφέρει πως ως Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον «αποκλεισμό της Πάφου από τις παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», αφού, όπως σημειώνει, το εν λόγω φεστιβάλ δημιουργήθηκε στην Πάφο και πρωτοξεκίνησε τις παραστάσεις του στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου το 1997.
Όπως σημειώνει ο Δρ. Σοφόκλης, εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο αείμνηστος εργάτης της τέχνης και του θεάτρου, Νίκος Σιαφκάλης ο οποίος, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει τότε, φιλοδοξούσε να δημιουργήσει ένα «Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Ωδείου Πάφου», το οποίο να έχει ως μόνιμη και συγκεκριμένη έδρα την Πάφο, με πρότυπο κάποια άλλα θεατρικά φεστιβάλ όπως αυτό των Συρακουσών, της Αβινιόν ή ακόμα και της Επιδαύρου.
Αυτή, συνέχισε, η μορφή κράτησε τελικά μέχρι το 2004 και έκτοτε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου αποφάσισε να επεκτείνει το Φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις με παραστάσεις στο Αρχαίο θέατρο Κουρίου και σε υπαίθριους θεατρικούς χώρους στη Λευκωσία.
Μετά από απουσία ενός έτους λόγω της πανδημίας, φέτος, ανέφερε, το Φεστιβάλ επανήλθε, «πλην όμως και για λόγους που δεν μας έγιναν γνωστοί, η Πάφος, η γενέτειρα του θεσμού εξαιρέθηκε εντελώς από το πρόγραμμα των παραστάσεων, γεγονός που αποτελεί τεράστια αδικία αλλά και μεγάλη απώλεια για την πόλη μας, με δεδομένη και την παντελή απουσία θεατρικών παραστάσεων και εν γένει πολιτιστικών γεγονότων στην Πάφο».
Λέει επίσης πως η Πάφος αποκλείστηκε και από το τελευταίο φεστιβάλ «Κύπρια» 2020, ενώ μετέωρος έμεινε και ο θεσμός του Θεατρικού Φεστιβάλ μονοδράματος που εγκαινιάστηκε στην Πάφο το 2015.
Ο Δρ. Σοφόκλης εκτιμά πως το κοινό της Πάφου, το οποίο ούτως ή άλλως εξαιρείται από τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα και θεσμούς τα τελευταία χρόνια, δικαιούται και έχει κάθε λόγο να συμμετέχει, ειδικά, στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. «Ακόμα και αν οι λόγοι απομάκρυνσης του θεσμού αυτού από την Πάφο είναι οικονομικοί, οι τοπικές αρχές και η πολιτεία οφείλουν να αποκαταστήσουν τη σημαντική αυτή απώλεια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ιστορία του Φεστιβάλ όσο και το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Πάφου είναι φορολογούμενοι πολίτες και δικαιούνται τα πολιτιστικά αγαθά που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι πολίτες της Κύπρου, πόσο μάλλον ένα πολιτιστικό θεσμό που γεννήθηκε στην Πάφο» λέει.
Τέλος η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, επιθυμεί , όπως αναφέρει, να ενημερωθεί για τους ακριβείς λόγους της εξαίρεσής της Πάφου, κυρίως από το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2021 αλλά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επέλθει αποκατάσταση του θεσμού στην πόλη από την οποία ξεκίνησε.