Δεν κατέληξε σε απόφαση για την κατανομή των Προεδριών των 16 τακτικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής, που συγκάλεσε (άτυπα) προς τούτο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Μετά τη διαφωνία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής και ακολούθως την κατανομή των Προεδριών, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε Σύσκεψη Αρχηγών την Πέμπτη.
Όπως είχε αποφασιστεί στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, υπό την Προεδρία της κ. Δημητρίου η σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής δεν θα άλλαζε, δηλαδή θα συμμετείχαν με 3 Βουλευτές ο ΔΗΣΥ, 3 το ΑΚΕΛ και 2 το ΔΗΚΟ.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος του, κατά την άτυπη, όπως διευκρίνισε, συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής σήμερα Τρίτη, αποφασίστηκε ότι η Πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει νέα Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ώστε να γίνει ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων για να οδηγηθεί το ζήτημα της κατανομής των Προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών σε αίσιο τέλος.
Διευκρίνισε ότι η συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής ήταν άτυπη επειδή για να συνεδριάσει κανονικά η Επιτροπή Επιλογής, με βάση το Σύνταγμα, η σύνθεσή της πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι, αφού εγκριθεί η σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής από την Ολομέλεια της Βουλής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα συγκληθεί συνεδρία της Επιτροπής στις 10.00 την Παρασκευή για να πάρει τις τελικές αποφάσεις για την κατανομή των Προεδριών των Επιτροπών και τα μέλη που θα απαρτίζουν την κάθε Επιτροπή.
Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε περαιτέρω ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και η πρακτική που ακολουθείτο μέχρι τώρα. Διευκρίνισε ότι με βάση αυτήν την πρακτική «αυτό που λέμε είναι ότι και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα έχουν δικαίωμα να καταλάβουν από μία προεδρία Επιτροπής».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος επίσης αναμένεται ότι θα συνεχίσει ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου «τίναξε στον αέρα» όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύσκεψη Αρχηγών, αμφισβητώντας αρχικά την άτυπη συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής και διατύπωσε τη θέση ότι θα έπρεπε αντί να προσκληθούν οι Βουλευτές των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συνθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα και άρα την Επιτροπή Επιλογής, να πραγματοποιηθεί Σύσκεψη Αρχηγών.
Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών της Δευτέρας, η Πρόεδρος της Βουλής και τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα συνεχίσει η Επιτροπή Επιλογής με τη σύνθεση που είχε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, δηλαδή να απαρτίζεται από τα κόμματα που συνθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα (με αναλογία 3-3-2).
Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ “αμφισβήτησε το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει με ξεκάθαρο τρόπο ότι Προεδρίες δικαιούνται τα κόμματα που αριθμούν πέραν των 7 Βουλευτών”, αριθμός που απαιτείται για σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας και μετά, με βάση την πρακτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, αν θέλουν παραχωρούν προεδρίες στα μικρότερα κόμματα, που δεν συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.
Συνεχίζοντας είπε πως παρά το γεγονός ότι κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών τη Δευτέρα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί αυτή η πρακτική, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ “την αμφισβήτησε και αμφισβήτησε και τη σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής και την κατανομή των Προεδριών”, θεωρώντας ότι το ΑΚΕΛ δεν δικαιούται έξι Προεδρίες αλλά πέντε.
Η θέση του ΑΚΕΛ, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης είναι πως αν τα κόμματα που συνθέτουν Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμούν 41 Βουλευτές η αναλογία είναι 7 Προεδρίες ο ΔΗΣΥ, 6 το ΑΚΕΛ και 3 το ΔΗΚΟ.
Διευκρίνισε ακολούθως πως αν πάλι ακολουθηθεί το εθιμικό δίκαιο, που συνεκτιμά το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ εξέλεξε Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος δύναται να παρακάθεται σε συνεδρίες των Επιτροπών και αυτοδίκαια να προεδρεύει, μειώνονται κατά μία οι Προεδρίες του κόμματος από το οποίο προέρχεται, όπως συνέβη στην προηγούμενη θητεία με την Αλληλεγγύη, που δεν είχε προεδρία Επιτροπής, ενώ η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών, που είχαν από 3 Βουλευτές, είχαν από μία Προεδρία. Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, ο ΔΗΣΥ πρέπει να παραχωρήσει μία Προεδρία, η οποία θα πάει στο ΔΗΚΟ.
Διατύπωσε δε τη θέση πως βάσει του αριθμού των Βουλευτών του, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ότι το ΑΚΕΛ δικαιούται 6 Προεδρίες. Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ, που για δεκαετίες κατέχει την Προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, την παραχωρεί για να την πάρει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Εξήγησε ταυτόχρονα πως το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα αν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα καταλήξουν να παραχωρηθούν Προεδρίες συλλογικά προς την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ, και επανέλαβε ότι από τη στιγμή που η παραχώρηση προεδρίας επιτροπής από τα τρία κόμματα που συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα, γίνεται οικειοθελώς, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παραχωρήσει Προεδρία ή μέρος της, στο ΕΛΑΜ.
Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε τέλος ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ “θέλει να συνεχίσει τα πάρε-δώσε με το ΕΛΑΜ” και επιδιώκει να επιβάλει την κανονικοποίηση του, μεθόδευση που, όπως είπε, «συνιστά ντροπή».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και στο πλαίσιο αυτών, στόχος του κόμματός του, είναι η κατάληξη σε μια κατανομή και σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής, που θα αντικατοπτρίζει τη βούληση του εκλογικού σώματος, αλλά και που θα επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών και του ίδιου του Κοινοβουλίου.