Η κοινότητα των Κεδάρων με 36 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, αποτελεί το μικρότερο εκλογικό κέντρο της εκλογικής περιφέρειας Πάφου και παγκύπρια.
Η κάλπη έχει στηθεί στο Κοινοτικό Ιατρείο Κεδάρων, όπου οι λιγοστοί κάτοικοι της κοινότητας προσέρχονται από το πρωί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως άλλωστε πράττουν τόσα χρόνια.
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κεδάρων Αντώνης Περικλέους, 76 ετών σήμερα, κοινοτάρχης από το 2007 σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι Κέδαρες είναι μια κοινότητα που απέχει 40 χιλιόμετρα από την Πάφο, ωστόσο η αστυφιλία, την έχει πλήξει καίρια.
Μετά την αφυπηρέτησή του από το αστυνομικό σώμα ασχολείται με τα θέματα της κοινότητας, για το καλό του χωριού και των συγχωριανών του, και για την ανάπτυξη της. Οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι στις Κέδαρες, όπως είπε, είναι ηλικιωμένοι, που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν την κοινότητα τους. Ο μικρότερος κάτοικος είναι σήμερα 75 ετών και ασχολείται με την αμπελουργία. Η μεγαλύτερη σε ηλικία, 90 ετών, είναι η κ. Ελένη Λούη Μαρκαντώνη.
Ο κ. Περικλέους θυμάται τις πρώτες εκλογές που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα που ήταν πριν το 1970. Έστειλε επίσης το μήνυμα στους συγχωριανούς του να μην παραλείψουν να μεταβούν στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να πάνε να ψηφίσουν.
Αναπολεί τον παλιό καιρό που φοιτούσαν 120 μαθητές στο σχολείο και είχαν τρεις δασκάλους, τότε που η κοινότητα έσφυζε από ζωή. Σύμφωνα με τον κ. Περικλέους, διακαής του πόθος είναι η στήριξη της υπαίθρου. Εξέφρασε παράλληλα το παράπονο του για τη μη περίληψη της κοινότητας του που βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων και σ΄αυτήν διαμένουν 20 οικογένειες, στον κατάλογο δικαιούχων κοινοτήτων του πιο πάνω Σχεδίου προκειμένου να λαμβάνουν επίδομα για θέρμανση.
Κάλεσε παράλληλα τον Υπουργό Εσωτερικών να συμπεριλάβει την κοινότητα αλλά και τις άλλες δύο κοινότητες της Κοιλάδας του Διαρίζου, τα Μέσανα με υψόμετρο 560 μέτρων και τα Κελοκέδαρα με υψόμετρο 510 μέτρων στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Η απάντηση που λάβαμε, συνέχισε, είναι ότι το υψόμετρο κάθε κοινότητας καθορίζεται από μετρήσεις που διενεργεί το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με βασική παράμετρο το κέντρο της κοινότητας. Ερωτηθείς αν θα άφηνε την κοινότητα του για να εγκατασταθεί αλλού, ο κ. Περικλέους ανέφερε πως γεννήθηκε στις Κέδαρες και δεν θα εγκατέλειπε ποτέ το χωριό του. Νιώθει ικανοποιημένος που οι απόδημοι επισκέπτονται την κοινότητα του σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.
Μιλάει με υπερηφάνεια αλλά και με συγκίνηση για τις Κέδαρες, δηλώνοντας πως το χωριό του είναι η ζωή του, καθαρός αέρας και ηρεμία. Κάποτε πρόσθεσε τρία λεωφορεία διακινούνταν από τις Κέδαρες για Λεμεσό και Πάφο και μετάφεραν και εργαζόμενους στις Βρετανικές Βάσεις.
Ο κ. Περικλέους ανέφερε πως επί θητείας του από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν γίνει σειρά έργων η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 600 χιλ. ευρώ. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανέγερση του κτηρίου του κοινοτικού συμβουλίου με ιατρείο και φαρμακείο, στην ανακαίνιση της κατοικίας του δασκάλου ( πολιτιστικό κέντρο ) κόστους 90 χιλ. ευρώ, στη δημιουργία κοιμητηρίου με συνεισφορά 2,5 χιλ. ευρώ του Συνδέσμου Αποδήμων Κεδαριτών, , συνολικού κόστους 5.800 ευρώ. Ακόμη στην αποπεράτωση κοινοτικού πάρκου στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου κόστους 100 χιλ. ευρώ, στη λιθόστρωση της οδού Τιμίου Προδρόμου ώριμο έργο του 2020 το κόστος του οποίου ανήλθε στις 190 χιλ. ευρώ και άλλα.
Ο κοινοτάρχης Κεδάρων αναπόλησε και τη συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους. Παλαιότερα, συνέχισε, με τους Τουρκοκυπρίους ζούσαν αρμονικά και ευχήθηκε να επανενωθεί η Κύπρος.
Ο Λούης Μαρκαντώνης, 86 ετών σήμερα, κάτοικος Κεδάρων, ανέφερε πως ποτέ στην ζωή του δεν παρέλειψε να μεταβεί στην κάλπη. Το καθήκον του, συνέχισε, θα το πράξει και φέτος. Ο ίδιος υπηρέτησε ως πυροσβέστης στις Βάσεις και αφυπηρέτησε στα 55 του. Θυμάται πως με τους Τουρκοκύπριους ζούσαν όπως τα αδέρφια. Στη γειτονική κοινότητα του Αγίου Νικολάου, θυμάται τον Τ/κ χωροφύλακα που κατάγονταν από εκεί.
Όταν μάλιστα η ΤΜΤ με τις εχθροπραξίες έκανε φασαρίες, ο Τουρκοκύπριος αστυνόμος τους έδωσε εντολή και τους διαμήνυσε μέσα στις Κέδαρες να μην πειράξουν κανένα γιατί, όπως τους είπε, ήταν άνθρωποι καλοί. Θυμάται ακόμη έναν φίλο του Τουρκοκύπριο που πάντρεψε την κόρη του στον Άγιο Νικόλαο και που τον προσκάλεσε. Θυμάται όπως και τον Αχμέτ Ρασίτι τον πιο πλούσιο της περιφέρειας Τουρκοκύπριο που διέμενε στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου και που σήμερα διαμένει στο σπίτι εκείνο ένας πρόσφυγας.Με καταγωγή από το Πραιτώρι ο κ. Λούης Μαρκαντώνης ανέφερε πως όταν μετά τον γάμο του εγκαταστάθηκε στις Κέδαρες στην κοινότητα διέμεναν 500 κάτοικοι περίπου.
Η σύζυγος του κ. Λούη Μαρκαντώνη η κυρία Ελένη, παρά τα χρόνια που την βαραίνουν, 90 χρονών σήμερα, θα ψηφίσει και φέτος. Θα πράξουμε, είπε το καθήκον μας γιατί αυτό επιτάσσει η συνείδηση μας, συμπλήρωσε. Ευχήθηκε τέλος ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας.
Σημειώνεται πως στην Επαρχία Πάφου, δέκα είναι τα μικρότερα εκλογικά κέντρα το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου με 70 ψηφοφόρους, το Δημοτικό Σχολείο Αρχιμανδρίτας με 77 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Ιατρείο Δρύνειας με 54 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Κτίριο Κάτω Ακουρδάλιας με 70 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Ιατρείο Κεδάρων με 36 ψηφοφόρους.
Επίσης, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κινούσας με 68 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Κτίριο Λάσας με 65 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Ιατρείο Λεμόνας με 66 ψηφοφόρους ο Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Μηλιούς με 74 εκλογείς και το Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Νικόκλειας με 76.