Με αφορμή την πολύ πρόσφατη νέα περιπλοκή που προέκυψε στο θέμα της μαρίνας στην Πάφο και τον λανθασμένο, κατά τη δική μου κρίση, συσχετισμό που έγινε με την κατασκευή και αγκυροβόλιου στον ίδιο χώρο, θέλησα να ψάξω λίγο το θέμα ως προς τις επιλογές.
Η Κύπρος και ειδικότερα η Πάφος λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης πλησιέστερα στους υπόλοιπους Μεσογειακούς προορισμούς κρουαζιέρας, έχει αυτή τη στιγμή μια κομβική θέση στην μετεξέλιξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Αυτό καθίσταται πιο έντονο ως αποτέλεσμα της πανδημίας συνεπεία της οποίας η μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.
Ως εκ τούτου, αυτές οι εταιρείες θα επιδιώξουν να αναπτύξουν νέους προορισμούς που δεν απαιτούν μεγάλους επιβατικούς σταθμούς ή Ευρωπαϊκά λιμάνια που συνοδεύονται από υψηλό κόστος ελλιμενισμού. Επιπρόσθετα, οι ίδιες οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να επενδύσουν σε λιμενικές υποδομές τύπου αγκυροβόλιου τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα έπειτα από τις οικονομικές ζημιές που υπέστησαν από την κρίση της πανδημίας.
Με αυτά τα δεδομένα μια σύγχρονη λύση που χρησιμοποιείται ήδη διεθνώς για την ανάπτυξη νέων προορισμών κρουαζιέρας είναι το SeaWalk. Πρόκειται για μια πλωτή πλατφόρμα μήκους 240 μέτρων. και πλάτους 6 μέτρων, με τη δυνατότητα να διπλώνει και να επεκτείνεται ανάλογα με τις ανάγκες ελλιμενισμού. Το SeaWalk επεκτείνεται από τη στεριά και εφάπτεται στο πλάι του πλοίου, ακριβώς στο σημείο της θύρας εξόδου επιβατών.
Μια τέτοια ή έστω παρόμοια λύση θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη επιλογή για την ανάπτυξη υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στην πόλη μας και την ένταξη της Πάφου στον χάρτη της κρουαζιέρας.
Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου
Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου