Ο Οικονομολόγος – Λογιστής και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta), Δρ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναφέρεται στις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία και τονίζει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας , σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, θα πρέπει να στηριχθεί στους πυλώνες της βιωσιμότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, τόνισε, ότι κύρια στρατηγική προτεραιότητα είναι να γίνει η Cyta ο βασικός βραχίονας της Πολιτείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τόπου μας.
Η υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας και των εθνικών οικονομιών σε πρωτόγνωρο βαθμό. Ποια η άποψη σας και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την Κύπρο;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί και σε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Όπως παντού στον κόσμο έτσι και στην Κύπρο η οικονομία έχει επηρεαστεί προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία και της κοινωνίας.
Λόγω της πανδημίας, καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον μεγάλης ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον. Ειδικά σε ότι αφορά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η εξέλιξη των πραγμάτων και η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εμβολιασμού και την αποτελεσματικότητα του. Φυσικά όλοι πλέον είμαστε καλύτερα προσαρμοσμένοι στη νέα πραγματικότητα που, για το επόμενο διάστημα, προϋποθέτει τη συνύπαρξη μας με τον ιό, αλλά και τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας.
Πιθανότατα το μικρό οικονομικό μέγεθος της Κύπρου, θα συντελέσει σε πιο γρήγορη διαχείριση της κατάστασης. Προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση της μακροοικονομικής ισορροπίας με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης . Για αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιόδου αυτής, χρειάζεται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Στόχος τους πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας -συνολικά και με ασφάλεια-αλλά και η επαναφορά της σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, με κύριους πυλώνες τη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Από πλευράς κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης χορηγήθηκαν επιδόματα κλπ. Πιστεύεται είναι επαρκές για τις επιχειρήσεις; Ήταν σωστές οι κινήσεις και αποφάσεις που λήφθηκαν;
Αναμφισβήτητα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης είναι πολύ σημαντικά ώστε να συγκρατηθεί αφενός η ανεργία και αφετέρου να στηριχθούν οι παραγωγικές μονάδες.
Πέραν των πιο πάνω όμως, χρειάζεται και αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων που εστιάζουν στην έρευνα, στην καινοτομία, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η νέα απασχόληση και θα δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, πέρα από την προσήλωση στις αλλαγές του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας, χρειάζεται διαφορετική νοοτροπία και καινούργιος τρόπος σκέψης. Είναι απαραίτητο να είμαστε ανοικτοί στην αλλαγή και να ενθαρρύνουμε νέες ιδέες και πρακτικές. Και φυσικά η ικανότητα προσαρμογής είναι πάντα προϋπόθεση αντοχής και επιβίωσης.
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, περίπου € 1 δις, του οποίου η εισροή σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση κρατικών μεταρρυθμίσεων σε ευρεία κλίμακα όπως: εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, απασχόληση, υγεία, ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση, ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη οικονομία.
Ποια είναι η άποψη σας για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, κυρίως για την Πάφο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα; Μπορεί να υπάρξει ένα πλάνο που να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και αποδοτικότητα για την επαρχία;
Είναι γεγονός ότι η Κύπρος, αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πάφος βιώνουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Η επαρχία μας είναι ένας καθαρά τουριστικός παραθεριστικός προορισμός όπου η εστίαση, τα ξενοδοχειακά καταλύματα και οι συναφείς δραστηριότητες είναι οι βασικές πηγές οικονομικής δραστηριότητας. Μαζί με τον επίσης σημαντικό τομέα της ανάπτυξης ακινήτων έχουν πληγεί σε εξαιρετικό βαθμό.
Η νέα πραγματικότητα που σχηματοποιείται απαιτεί ικανότητα προσαρμογής. Χωρίς να αγνοούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (κλίμα, ήλιος ,θάλασσα και ποιότητα ζωής),χρειάζεται να προβούμε σε επικαιροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου ώστε να οδηγηθεί η επαρχία σε ανάπτυξη μέσα από διαφοροποιημένες επενδύσεις στην πράσινη οικονομία (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας και της εκπαίδευσης.
Θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, αντιμετωπίζοντας την κρίση ως ευκαιρία αλλαγών και εξέλιξης της τοπικής μας οικονομίας. Είναι μια δύσκολη συγκυρία πιστεύω όμως πως, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα τα καταφέρουμε και πάλι.
Από την θέση σας ως αντιπρόεδρος της Cyta, πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνίες έπαιξαν και έχουν ακόμα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό.
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέφερε η πανδημία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, επιβεβαίωσαν ότι η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την αυξημένη διείσδυση των τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών και την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων. Είναι πλέον δεδομένο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο για το κράτος, τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις, την ίδια την κοινωνία, συλλογικά και ατομικά. Φυσικά κλειδί της επιτυχίας αποτελεί και η ταχύτητα μετάβασης στο ψηφιακό μέλλον.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Cyta διαδραματίζει κομβικό ρόλο, καθώς έχει αναπτύξει υπερσύγχρονες υποδομές που αποτελούν τη βάση της ψηφιακής εξέλιξης της Κύπρου. Πέρα όμως από τις υποδομές είναι ανάγκη να αυξηθούν οι εφαρμογές της τεχνολογίας και να επιταχυνθεί ο βαθμός υιοθέτησής τους από τις υπηρεσίες του Κράτους, που σήμερα ταλαιπωρείται από δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν επίσης και στην ενσωμάτωση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στον επιχειρηματικό τομέα, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στη λειτουργική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η μεγάλη ταχύτητα υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η αποδοτικότητα του κρατικού μηχανισμού, ενισχύεται η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και αναβαθμίζεται συνολικά η ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ παράλληλα θωρακίζεται και η λειτουργία της οικονομίας από απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες. Στα ισχυρά θεμέλια των υποδομών, της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της εξειδίκευσης της Cyta, μπορεί να οικοδομηθεί το πολυδιάστατο έργο της ψηφιοποίησης της Κύπρου. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου και των κατοίκων του.
Ποια τα πλάνα και όραμα σας για το 2021 και τα επόμενα έτη στη Cyta;
Όπως τονίστηκε και με άξονες την τεχνολογική υπεροχή, το εύρος και την αξιοπιστία υποδομών, την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, κύρια στρατηγική προτεραιότητα είναι να γίνει η Cyta ο βασικός βραχίονας της Πολιτείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τόπου μας.
Η υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης του Οργανισμού, περιλαμβάνει συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Εδώ περιλαμβάνονται το παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home),τα εξελιγμένα ευρυζωνικά δίκτυα κινητής νέας γενιάς με αιχμή την πρώτη εμπορική λειτουργία δικτύου 5G στην Κύπρο από τη Cyta και οι υποθαλάσσιες καλωδιακές υποδομές. Με τον τρόπο αυτό, η Cyta πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της επικοινωνίας του μέλλοντος, προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτητες και πρωτοποριακές ηλεκτρονικές εφαρμογές, ως πύλη ενός νέου τεχνολογικού οικοσυστήματος. Αυτό είναι το πλαίσιο που, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων για τον Οργανισμό, αποτελεί τη βάση ενίσχυσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και συμβολής σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής όλων μας