Η πανδημία απέδειξε ξανά ότι η οικονομία μας δεν θα πρέπει να είναι μονοδιάστατη.
Για χρόνια τοποθετήσαμε «τα αυγά της οικονομίας στο ίδιο καλάθι». Ο τουρισμός και ενδεχομένως ο τομέας ανάπτυξης γης θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν απασχόληση σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Χρειάζεται, ωστόσο, όπως διαφάνηκε πιο έντονα και με την πανδημία, η ανάπτυξη και άλλων πυλώνων της οικονομίας, ήδη υπαρκτών αλλά υποβαθμισμένων, όπως η γεωργία και η μεταποίηση των προϊόντων αυτών αλλά και η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, νεοφυών, καινοτόμων αλλά και κάποιων άλλων τομέων που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί κάπως αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ακόμη περιθώριο ανάπτυξης. Αναφέρομαι κυρίως στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης στην επαρχία μας.
Ήδη λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το Πανεπιστήμιο Νεάπολις αλλά και άλλα πανεπιστήμια και κολέγια που εκπροσωπούν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια και οι τοπικές αρχές της επαρχίας μας λαμβάνουν και σωστά πρωτοβουλίες για την ενίσχυση τους. Μπορούν ωστόσο να γίνουν και άλλες μεθοδευμένες και έξυπνες κινήσεις. Υπάρχουν στην Πάφο αρκετοί χώροι που προσφέρονται για να αποτελέσουν Πανεπιστημιακά Campus. Τέτοιοι χώροι θα μπορούσαν να είναι το πρώην ΚΕΝ στην Γεροσκήπου, το συγκρότημα Χαρουπόμυλοι, το ημιτελές κτήριο του Δημοτικού μεγάρου δίπλα στην εκκλησία της Παντάνασσας αλλά και παρόμοιοι χώροι του πρώην συνεργατισμού που περιήλθαν στην κατοχή τοπικών αρχών.
Οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν το δέλεαρ για εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό προκειμένου να δημιουργήσουν και στην επαρχία μας είτε ένα παράρτημα είτε ένα αυτόνομο ίδρυμα. Και εδώ ενδεχομένως θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες μας. Φανταστείτε αυτή την περίοδο στην Πάφο να υπήρχαν δέκα χιλιάδες φοιτητές. Οι συνέπειες της πανδημίας δεν θα ήταν αυτές που ζούμε σήμερα.
Αντώνης Φωτίου
Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΠΑ Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων στην επαρχία Πάφου