Σε ολονύκτιο θρίλερ μετατράπηκε η συζήτηση για τα μέτρα που θα ισχύσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, αφού της πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό με τη συμμετοχή των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ακολούθησε συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής, προκειμένου να ληφθούν προκαταρκτικές αποφάσεις οι οποίες αναμένεται ότι θα τεθούν σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για την οριστικοποίησή τους.
Βεβαίως, όπως αναφέρουν πληροφορίες , κατά τη σύσκεψη με τα μέλη της ΣΕΕ, η πλάστιγγα μάλλον δεν έγειρε προς την πλευρά της εφαρμογής ενός νέου lockdown, αλλά προς τη μεριά της αυστηροποίησης κάποιων από τα μέτρα που και σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, αφού αν και ορισμένοι από τους επιστήμονες τάχθηκαν υπέρ του καθολικού απαγορευτικού, οι περισσότεροι, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι ένα νέο lockdown με διάρκεια δύο μόνο εβδομάδων δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, και επικαλούμενοι την κόπωση και ψυχολογία των πολιτών, πρότειναν όπως, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μέχρι τις 3 Μαΐου, επιβληθούν μόνο αυστηρότεροι περιορισμοί.
Διαφορετικές απόψεις καταγράφηκαν και από πλευράς των υπουργών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλλον φάνηκε έτοιμος να υιοθετήσει το πιο «ήπιο» σενάριο, που αφορά την αυστηροποίηση μέτρων τα οποία και σήμερα βρίσκονται σε ισχύ. Με την εφαρμογή καθολικού απαγορευτικού, φέρονται να συμφώνησαν οι υπουργοί των οποίων τα χαρτοφυλάκια σχετίζονται με τον τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος μπήκε στην κόκκινη λίστα πολλών χωρών που καλούν τους πολίτες τους να μην επιλέξουν το νησί ως τουριστικό προορισμό.
Βεβαίως, το σκηνικό ήταν μέχρι αργά το βράδυ ρευστό, καθώς της σύσκεψης με τους επιστήμονες ακολούθησε συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής και ως εκ τούτου είναι άγνωστο το πού κατέληξε η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων Υπουργών.
Το ενδεχόμενο για εφαρμογή ενός νέου lockdown είχε αρχίσει να φαίνεται ως το πιο πιθανό χθες το πρωί, με την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, και αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες , δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργών και με δεδομένο το γεγονός ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή στις εισηγήσεις που είχε παραδώσει στον υπουργό Υγείας το πρωί της Τετάρτης δεν περιέλαβε το συγκεκριμένο σενάριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι θα ήταν ορθότερο να υπάρξει το βράδυ έκτακτη συνάντηση με τη ΣΕΕ προκειμένου να καταγραφούν και οι απόψεις των επιστημόνων πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
Η αλλαγή στην προηγούμενη απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία από την περασμένη Κυριακή είχε δηλώσει την πρόθεση της να μην προχωρήσει σε χαλαρώσεις αλλά ούτε και σε νέα μέτρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ήρθε, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσηλευτήρια και τα προβλήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία. Ωστόσο και όπως αναφέρουν πληροφορίες , κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, εκφράστηκε η άποψη ότι τα νοσηλευτήρια διατηρούν ακόμα τις αντοχές τους, αν και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον με την αποχώρηση των επιστημόνων από το Προεδρικό, το επικρατέστερο σενάριο αφορούσε την αυστηροποίηση υφιστάμενων περιορισμών. Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αφού οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα από το Υπουργικό.
Εάν τελικά υιοθετηθούν τα όσα συζητήθηκαν στην παρουσία των μελών της ΣΕΕ, θα περάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία θα αρχίζει νωρίτερα από ό,τι σήμερα, ενώ αλλαγές θα δούμε και στη λειτουργία κάποιων τομέων της οικονομίας. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών. Όλοι ωστόσο δεσμεύτηκαν ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν, τότε θα επανέλθει στη συζήτηση το σενάριο του lockdown μετά το Πάσχα. Εάν αυτό κριθεί απαραίτητο τότε το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γενεύη για την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Στο τραπέζι βρίσκεται και δεύτερο σενάριο το οποίο αφορά στην εφαρμογή γενικού απαγορευτικού, με σημαντικές ωστόσο χαλαρώσεις για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.