Έμειναν τα μεγάλα έργα της Πάφου στην «κατάψυξη» – Περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους
Με προώθηση της τεχνολογίας, της έξυπνης ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ευφυής επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής στρατηγικής, γυρίζουμε σελίδα και εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.
Κύριε Πέτρου, για ποιο λόγο κατέρχεστε ως Βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Πάφου;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα περιμένοντας τη κατασκευή στη επαρχία μου Μαρίνας, ενός παραλιακού δρόμου που θα ένωνε όλη τη χαμηλή Πάφο και ενός δρόμου που θα ένωνε το διαμέρισμα Χρυσοχούς με το κέντρο. Μέσα στα 32 χρόνια που υπάρχω, ολόκληρη η υποδομή που μας υποσχέθηκαν ήταν αυτά τα τρία έργα ΜΟΝΟ και ακόμα ούτε καν αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί.
Σήμερα η Πάφος όντας ήδη ο ξεχασμένος συγγενής του νησιού πάσχει από ακόμα περισσότερα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, η ανικανότητα απορρόφησης εξειδικευμένου προσωπικού, η έλλειψη πανεπιστημιακών σχολών και φοιτητόκοσμου, η έλλειψη τεχνολογικών υποδομών και προσβασιμότητας σε γρήγορο διαδίκτυο και προ πάντων, είναι μια πόλη που γερνά και δεν ανανεώνεται γιατί τα δικά της παιδιά φεύγουν για ευκαιρίες αλλού. Βλέπω μια πολιτιστική πρωτεύουσα που δεν προάγει τον πολιτισμό.
Είμαι απογοητευμένος, θυμωμένος και αγανακτισμένος γιατί η γενιά μου έχει τις λύσεις, θέλει να τις προτείνει, να τις υλοποιήσει, θέλει να καινοτομήσει αλλά δεν ακούγεται. Δεν έχει φωνή γιατί η απογοήτευση έφερε την αποχή αντί την επανάσταση. Η υποψηφιότητα μου είναι ξεκάθαρα μια προσπάθεια να ακουστεί η γενιά μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να προτείνει και να εφαρμόσει τις λύσεις στα προβλήματα που μας έφεραν οι ψεύτικες υποσχέσεις και η κακοδιαχείριση των προηγούμενων γενιών.
Τι είναι αυτό που λείπει από την Πάφο και ποια θέματα θα θέσετε ως προτεραιότητα σας σε περίπτωση εκλογής σας;
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πάφος είναι το ότι έχει κατά κάποιο τρόπο συνυφαστεί με τον τουρισμό και τους συναφείς κλάδους ΜΟΝΟ. Αποτέλεσμα αυτής της συγκυρίας είναι η δημιουργία μιας κατά κάποιο τρόπο εποχιακής πόλης . Μιας πόλης που οι μεγαλύτερες επενδύσεις της είναι τα ξενοδοχεία της και όλες οι υποδομές δυστυχώς περιτριγυρίζονται από αυτά. Ως εκ τούτου ξεχάστηκε η τεχνολογική ανάπτυξη. Ξεχάσαμε να προσελκύσουμε τη τάση της δεκαετίας που είναι τα financial technologies, τις startups, επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης, η Πάφος ξεκίνησε να χάνει το καταρτισμένο της προσωπικό, τους σπουδασμένους, τη γενιά μας σε άλλες πόλεις για εύρεση εργασίας ή και στο εξωτερικό, και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Πάφου. Στόχος μου, να δουλέψουμε σκληρά για να αναπτύξουμε αυτόν τον τομέα στη Πάφο σε συνεργασία και με τους άλλους τρεις βουλευτές γιατί πρώτα πρέπει να είναι η Πάφος στο μυαλό μας και μετά η πολιτική. Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι ότι η Πολιτεία ξέχασε να φέρει μια δημόσια πανεπιστημιακή σχολή στη Πάφο και είναι ένας από τους κυριότερους στόχους μου γιατί τα θετικά από μια δημόσια σχολή θα τα απολαύσουν διάφοροι τομείς της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Χρειαζόμαστε επίσης να δουλέψουμε όπως προανέφερα για να αποπερατωθούν τα έργα που έχουν μείνει στη κατάψυξη όπως ο δρόμος αεροδρομίου – Κόλπου κοραλλιών, και η Μαρίνα των Ποτίμων.
Ποια η θέση σας για την ανεργία και ποιο το μέλλον των νέων μας;
Προέρχομαι από τη γενιά που έζησε ανεργία σε ποσοστά ρεκόρ μετά το κούρεμα, όταν ένας ένας επιστρέφαμε από τις σπουδές μας με όνειρα και συναντούσαμε μόνο χάος και δυστυχία. Κατάλαβα τότε ότι η ανεργία δεν είναι πρόβλημα αλλά αποτέλεσμα. Γιατί όταν όλα παν στραβά, έχεις ανεργία ,όταν πάνε καλά, δεν έχεις.
Η μείωση της ανεργίας έρχεται ΜΟΝΟ μέσα από την ανάπτυξη και την καινοτομία. Προσπάθησε η πολιτεία να μειώσει τα ποσοστά , με την πρόσληψη ΣΥΟΠ στην εθνική φρουρά, με την εποχιακή εργοδότηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και με άλλες ενέργειες που έδωσαν μια ανάσα. Στόχος δεν πρέπει να είναι όμως η μείωση των ανέργων μας αλλά η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου γιατί θα έχει σαν αυτόματο αποτέλεσμα την μείωση της ανεργίας αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν οργανικό τρόπο. Το μέλλον των νέων μας θα είναι λαμπρό αν καταφέρουμε να διορθώσουμε το παρόν των νέων μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκά πλαίσια για να προωθήσουμε την καινοτομία, την νεανική επιχειρηματικότητα, την εξαγωγή υπηρεσιών στο εξωτερικό, τη ψηφιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών. Ζούμε σε μία εποχή που αν δεν είμαστε online, δεν είμαστε πουθενά, και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε και δουλέψουμε σε αυτή τη κατεύθυνση τόσο καλύτερο παρόν και μέλλον θα έχουμε σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς.
Ένα μεγάλο κεφαλαίο είναι ο τουρισμός. Με ποιους τρόπους μπορεί να αναπτυχτεί με γνώμονα και τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας λόγο της πανδημίας;
Είναι προφανές πως η πανδημία έχει προκαλέσει δυσβάσταχτες συνθήκες γενικά στην οικονομία, ιδιαίτερα όμως στον τουριστικό τομέα ο οποίος ακόμα βρίσκεται σε μια αβέβαιη κατάσταση όσον αφορά το πότε θα έχουμε αφίξεις και πόσες θα είναι. Από όσο γνωρίζω γίνονται ήδη προσπάθειες για να προωθηθεί ο εγχώριος τουρισμός και να στηριχτούν με αυτό το τρόπο τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα μας. Πρέπει να δοθεί όμως έμφαση και σε άλλες υποδομές που θα βοηθήσουν την έλευση τουριστών και κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ο αθλητικός τουρισμός θα μπορούσε να βρίσκεται ολόχρονα στην διάθεση μας και πραγματικά το μόνο που χρειάζεται είναι να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που ήδη έχουμε και να τον προωθήσουμε. Ποδηλατικοί μαραθώνιοι στο δάσος της Πάφου μέχρι και γύρους της Πάφου με Έπαθλα χρηματοδοτούμενα και διαφήμιση από το υφυπουργείο Τουρισμού και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, Τρίαθλα στο ίδιο σκεπτικό, περισσότερες υποδομές για αναρριχήσεις, εξερευνήσεις στα βουνά μας τα μονοπάτια της φύσης μας. Η Κύπρος όσο όμορφη είναι το καλοκαίρι άλλο τόσο όμορφη είναι και το χειμώνα, και χρειάζεται απλά το κίνητρο για αυτό τον τύπο τουρισμού να αρχίσει να μας επισκέπτεται.
Πρωτοποριακά παιχνίδια θησαυρού σκανάροντας τους γνωστούς κωδικούς QR από κάθε γωνιά της Κύπρου με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Κύπριος να γνωρίσει τον φυσικό πλούτο του νησιού του, να τον επισκεφτεί και στην πορεία να στηρίξει την τοπική οικονομία και το εγχώριο τουριστικό προϊόν μας.
Πως αξιολογείται την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση;
Δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών που έφερε η πανδημία, τον υγειονομικό συναγερμό και τα οικονομικά επακόλουθα, είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση είχε ένα τεράστιο φορτίο και υπερβολικά πολλά προβλήματα σε διάφορα μέτωπα για να διαχειριστεί. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε ότι καλύτερο μπορούσε να διαχειριστεί τα προβλήματα που εμφανίζονταν απανωτά, δυστυχώς όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ήταν πολλές οι φορές που η κυβέρνηση φάνηκε να κάνει σπασμωδικές κινήσεις για να μπαλώσει θέματα που εμφανίζονταν, κινήσεις που στο τέλος προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα.
Στο πρώτο Lockdown έδειξαν αποφασιστικότητα, στη συνέχεια έμοιαζαν με πλοίο που μπάζει από παντού. Ακόμα αδυνατώ να καταλάβω γιατί το δεύτερο lockdown αφορούσε μόνο τη Πάφο και τη Λεμεσό, όπως επίσης αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν μπήκε σε ένα καθολικό locκdown ολόκληρη η Κύπρος κατά το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος. Ακόμα αδυνατώ να καταλάβω πως γίνεται η βιομηχανία της εστίασης να ήταν αυτή που αποδεδειγμένα πλήγηκε τα μέγιστα και ακόμα και σήμερα να είναι αυτή που πληρώνει τη νύφη με μέτρα και πρόστιμα που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη λειτουργεία των κέντρων.
Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τον κόσμο που καλείται να προσέλθει στην κάλπη τον ερχόμενο Μάιο;
Είναι ξεκάθαρο πως αγανακτήσαμε, είναι ξεκάθαρο ότι κουραστήκαμε να βλέπουμε αυτή την επαρχία να σέρνεται. Είναι κρίμα η οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης να έρχεται μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Κατανοώ την απογοήτευση και τον θυμό μετά από όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στη πολιτική σκηνή. Πιστεύω ότι στο τέλος της μέρας ο λαός ψηφίζει αυτούς που του αξίζουν, και αν ο λαός ψηφίσει στασιμότητα, θα πάρει στασιμότητα, αν ψηφίσει τη νέα γενιά θα δώσει φωνή στη νέα γενιά. Ο ψηφοφόρος έχει το καρπούζι, έχει και το μαχαίρι και μένει να αποφασίσει.