Το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αποτέλεσε κατάκτηση μέσα από μακρόχρονους κοινωνικούς αγώνες.
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους δημοκρατικούς θεσμούς, έκφραση δημοκρατίας και ελεύθερης εκλογής των αντιπροσώπων του λαού και παραχώρηση εξουσίας σε εκείνους τους πολιτικούς άρχοντες που αναλαμβάνουν δυνάμει της λαϊκής εντολής την άσκηση πολιτικής για το δημόσιο συμφέρον.
Οι γυναίκες χρειάστηκε να περιμένουν για πολλές δεκαετίες μέχρι την καθολική αναγνώριση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο αγώνας των γυναικών για πολιτική και οικονομική ισότητα εντάθηκε διεθνώς και έφερε αποτέλεσμα. Το 1904 ιδρύθηκε στο Βερολίνο η Διεθνής Συμμαχία Γυναικών και παρόμοια γυναικεία κινήματα ανέτρεψαν την πρότερη αμφισβήτηση της ισότητας των φύλων και της δήθεν σωματικής και πνευματικής κατωτερότητας και έγινε αποδεκτό πως οι γυναίκες είχαν και συνταγματικά και από ιδιοσυγκρασία ίδιες δυνατότητες και συνεπακόλουθα και ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.
Οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά στην Βρετανία και Γερμανία το 1918, στην Γαλλία το 1944 και στην Ελλάδα μόλις το 1952.
Η παραίτηση από την άσκηση του σημαντικού τούτου δικαιώματος ψήφου στην Κύπρο, όπως εκφράζεται από το ψηλό ποσοστό αποχής που παρατηρείται στις εκλογές των τελευταίων ετών είναι απογοητευτική. Εν τούτοις η απαξίωση του πολιτικού γίγνεσθαι, που επιθυμεί να δηλώσει ο πολίτης δια της αποχής φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Οι πολιτικοί συνδυασμοί της διαπλοκής και διαφθοράς και εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων συνεχίζουν το «έργο» τους.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι απαραίτητη. Η επιλογή μας και η στήριξη νέων ανθρώπων και πολιτικών δίνει ελπίδα για αλλαγή νοοτροπίας για να ανατείλουν μέρες ελπίδας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.
Πρόταση
Η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους απαιτεί υποβολή αίτησης και μια αχρείαστη κατά την γνώμη μου διαδικασία. Η καθιέρωση αυτόματης εγγραφής με βάση τον αριθμό ταυτότητας με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας είναι η λύση. Η αλλαγή διεύθυνσης μπορεί να γίνεται με απλό τρόπο, ηλεκτρονικά και η γραφειοκρατία να περιοριστεί. Έτσι θα ενθαρρύνουμε τους νέους ψηφοφόρους να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα τους ως ενεργοί πολίτες με άποψη που απαιτούν να καθορίζουν οι ίδιοι την μοίρα τους. Για να μην φοβόμαστε γι’ αυτά «που γίνονται για μας, χωρίς εμάς»,
Ιωάννης Παπαζαχαρία
Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ,
Επαρχίας Πάφου