Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το μεταναστευτικό και προβλήματα κατοίκων Κ. Πύργου Τηλλυρίας.
Με ευκαιρία την χθεσινή μου επίσκεψη στις κοινότητες Τηλλυρίας, μεταφέρω δίκαια αιτήματα και δικαιολογημένες ανησυχίες τόσο των αρχών όσο και των κατοίκων της περιοχής.
- Το πρώτο από αυτά αφορά την μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι της περιοχής καθώς και οι κάτοικοι ασθενείς που πρέπει να τύχουν ιατρικής περίθαλψης σε ιατρικά κέντρα της Λευκωσίας λόγω του ότι το κατοχικό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να διέλθουν από το οδόφραγμα του Κάτω Πύργου. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει σε Τουρκοκύπριους εργαζόμενους να διέρχονται του οδοφράγματος και δυστυχώς μέχρι και πρόσφατα να διέρχονται και μέλη του κατοχικού στρατού για να μεταβαίνουν στον θύλακα των Κοκκίνων. Οι κάτοικοι δικαιολογημένα απαιτούν άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος για να τερματιστεί η αδικαιολόγητη τους ταλαιπωρία.
- Το δεύτερο αφορά τον φυσικό αποκλεισμό της περιοχής με αποτέλεσμα το μεγάλο κόστος διακίνησης των εργαζομένων προς τις εργασίες τους. Γι’ αυτό και ζητούν την επαναφορά του παλαιότερου θέματος της επιδότησης μέσω κουπονιών της αγοράς καυσίμων από τα πρατήρια της περιοχής.
- Και το τρίτο, την αυξημένη ανησυχία τους από την αύξηση του αριθμού των παράνομων οικονομικών μεταναστών που φθάνουν στην περιοχή από την Τουρκία που σε πολλές περιπτώσεις τους εντοπίζουν στις αυλές των οικιών τους. Αυτό όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στους κατοίκους.
Και με αυτή την αφορμή θα ήθελα για ακόμη μια φορά, από την πλευρά της ΕΔΕΚ να μεταφέρω την θέση και την άποψη ότι χρειάζεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση και δραστική επίλυση του ζητήματος που προκύπτει από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Και συγκεκριμένα κατά το δυνατό παρεμπόδιση της εισόδου τους στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό και επιβάλλεται:
- Το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
- Το δεύτερο την άμεση και την γρηγορότερο δυνατή εξέταση του αιτήματός τους, ούτως ώστε είτε πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να παραμείνουν στην Κύπρο, είτε να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε αντίθετη περίπτωση να προχωρήσει ο επαναπατρισμός από τις χώρες τις οποίες προέρχονται. Και εδώ ακριβώς θα πρέπει η συμφωνία η οποία έγινε με τον Λίβανο να προχωρήσει και να συναφθεί και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι της Συρίας ή της Αφρικής ή και της Ασίας για άμεσο επαναπατρισμό των παράνομων οικονομικών μεταναστών.
- Το τρίτο θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ούτως ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω γκετοποίηση αυτών των μεταναστών, σε συγκεκριμένες κατοικημένες περιοχές, όπου δημιουργούν τεράστια προβλήματα και κοινωνικά και άλλου είδους.
Και τέλος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτές μας τις θέσεις δεν περιλαμβάνονται οι πολιτικοί πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και προς τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να παρέχει πλήρη στήριξη και οικονομική και ανθρωπιστική.
Με τη λήψη όλων αυτών των μέτρων βασικός στόχος δεν είναι η οποιαδήποτε παρεμπόδιση ή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μια ημικατεχόμενη πατρίδα όπως είναι η Κύπρος θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τον υβριδικό πόλεμο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί η Τουρκία μέσα από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.