Είναι πλέον φανερό ότι η διαχείριση της πανδημίας στη Ευρώπη εξελίσσεται αρνητικά, με το τρίτο κύμα να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) γεμίζουν επικίνδυνα, αφού τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο παρατηρείται, δυστυχώς και στην Κύπρο. Σε πολλές χώρες η κατάσταση περιγράφεται πλέον ως τραγική, ενώ στο πεδίο των εμβολίων, μετά και την αναστολή, έστω και για μικρή περίοδο, των εμβολιασμών με το AstraZeneca, επεκτείνεται η περίοδος για επιστροφή στην κανονικότητα. Εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας για την αναχαίτιση της πανδημίας και μετά από έντονες πιέσεις, αποφάσισε το κράτος μας να επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης.
Πολλοί είναι όσοι ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα των χώρων εστίασης θα είναι σύντομης διάρκειας αφού, ελέω πανδημίας, ό,τι ανοίγει εκτός της καλοκαιρινής περιόδου, είναι καταδικασμένο να ξανακλείσει. Η λειτουργία χώρων εστίασης σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και σε χαμηλές θερμοκρασίες αποτελεί αναντίλεκτα ένα ρίσκο. Είναι πολλά τα ερωτήματα και έντονη η ανησυχία μεταξύ των επιχειρηματιών. Χωρίς αμφιβολία, εκεί που ο πελάτης θα κάτσει να φάει ή να πιει, πρέπει να επικρατούν και οι ανάλογα άνετες συνθήκες. Βρισκόμαστε ακόμη στο Μάρτη, που όπως και ο επόμενος μήνας, ο Απρίλης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καλοκαιρινοί μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είναι φυσικό επακόλουθο, όλοι οι χώροι εστίασης να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σχετικά άνετο, από πλευράς θερμοκρασίας, εξωτερικό περιβάλλον, που θα τους επιτρέπει να προσελκύουν έστω και τους λίγους διαθέσιμους, ελλείψει τουρισμού, πελάτες. Μήπως όμως οι πελάτες στη βροχή ή στο κρύο, δεν θα μετακινηθούν πιο μέσα σε κλειστό χώρο ή οι επιχειρηματίες, δεν θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να κλείσουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ανοικτούς «εξωτερικούς χώρους», με κίνδυνο να τους επιβληθεί το τσουχτερό πρόστιμο;
Και ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού από τις αρχές του μήνα αυξάνονται με κλειστούς τους χώρους εστίασης, τι πρέπει άλλο να περιμένουμε παρά επιπλέον αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τώρα, μετά το άνοιγμα της εστίασης; Ως εκ τούτου, την τυχόν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τι θα ακολουθήσει; Λογικά και γνωρίζοντας από προηγουμένως τον τρόπο αντίδρασης της επιδημιολογικής ομάδας και τις αποφάσεις των ιθυνόντων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για άμεση αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης.
Και αν κλείσει (πάλι) η εστίαση, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους επιχειρηματίες που πίστεψαν, ότι θα κάλυπταν κάπως τη χασούρα των προηγούμενων μηνών; Τα έξοδα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων αφορούν:
- Προμήθεια πρώτων υλών.
- Επαναπρόσληψη προσωπικού.
- Επανεκκίνηση λογαριασμών, νερού, ηλεκτρισμού κ.λ.π.
- Στέρηση αφενός των επιδομάτων και καταβολή αφετέρου των μισθών των υπαλλήλων από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, μαζί και τη συνεισφορά στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων αλλά και στο Γεσυ.
- Κίνδυνο για συσσώρευση τσουχτερών προστίμων, σε σχέση με τη μη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, που επιδεινώνει τις ήδη δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των επιχειρήσεων εστίασης.
Και αφού οι επιχειρηματίες εστίασης επωμίστηκαν ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, που απαιτείται για επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους, είναι ορατός ο κίνδυνος να ξανακλείσουν σύντομα. Για πολλούς από τους επιχειρηματίες, ένα νέο κλείσιμο, μεταφράζεται πλέον σε οριστικό θάνατο των επιχειρήσεων τους.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.