Τα ποσοστά υπογεννητικότητας στον τόπο μας, και ειδικά η συνεχής αυξητική τάση της υπογεννητικότητας, είναι ένα θέμα που προβληματίζει.
Το κράτος οφείλει να λάβει έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και να προσφέρει λύσεις, αφού ο κίνδυνος που ελλοχεύει αγγίζει την λειτουργία του ιδίου του κράτους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών στο νησί μας, ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο ορατός, υπάρχει εμφανής ανισότητα μεταξύ κύπριων και αλλοδαπών πολιτών στη κοινωνία, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, γερασμένη κοινωνία, μειωμένη εργασιακή απόδοση, επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω μείωσης εισφορών και αύξησης συντάξεων είναι κάποια από τα προβλήματα που προκαλούνται. Λύση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας της Κύπρου θα μπορούσε να δώσει η ένταξη των εξωσωματικών θεραπειών στο σχέδιο ΓΕΣΥ.
Η προτεραιότητα στις σπουδές και στην επαγγελματική αποκατάσταση οδήγησε τους νέους μας να επιλέγουν να αποκτούν οικογένεια σε μεγαλύτερες ηλικίες, το εργασιακό και το οικονομικό άγχος, αποτελούν παράγοντες που σύμφωνα με τους ειδικούς, δυσχεραίνουν την γονιμότητα. Επιπρόσθετα, οι χαμηλοί μισθοί που καταβάλλονται σε συνδυασμό με το ψηλό κόστος των θεραπειών υπογεννητικότητας και εξωσωματικών θεραπειών, δεν επιτρέπουν στα νέα ζευγάρια να προβούν ή να επαναλαμβάνουν τις θεραπείες τους για απόκτηση παιδιού.
Η ένταξη των θεραπειών εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στο σχέδιο ΓΕΣΥ των μονάδων θεραπειών υπογονιμότητας και των εξωσωματικών κέντρων θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας της Κύπρου, αφού θα απαλλάξει από ένα μεγάλο οικονομικό κόστος τα νεαρά ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν οικογένεια και που θα συντείνει στην αύξηση των ποσοστών γεννήσεων στον τόπο μας.