Την ανάγκη δημιουργίας/λειτουργίας ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Πάφου για περίθαλψη των καρκινοπαθών της επαρχίας Πάφου, συζήτησε την Πέμπτη η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΟΚΥπΥ να δουν πως και με ποιους τρόπους μπορεί να υπάρξει στήριξη και βοήθεια, ώστε να μην αναγκάζονται ασθενείς να πηγαινοέρχονται σε Λευκωσία ή Λεμεσό.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι το θέμα συζητείται εκ νέου στην Επιτροπή, ενώ είχε συζητηθεί και παλαιότερα και μάλιστα είχαν παρθεί κάποιες αποφάσεις για δημιουργία υποστηρικτικής κλινικής και μάλιστα προσελήφθη συγκεκριμένη γιατρός.
«Για ένα δίμηνο υπήρχε εκεί διαδικασία στήριξης, μετά υπήρξαν κάποια προβλήματα, αποχώρησε η ογκολόγος γιατρός και υπάρχει ένα θέμα με την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα προερχόμενοι από την Πάφο και κύρια από τις απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι ο Κάτω Πύργος, η Πόλη Χρυσοχούς, περιοχές Πωμού, Αγίας Μαρίνας, αλλά και γενικότερα από την Επαρχία της Πάφου» πρόσθεσε.
Όπως είπε, για ζητήματα και θέματα που επιβάλλεται η στήριξη για λίγα λεπτά, όπως δέκα λεπτά ή μισή ώρα, είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται στην Λευκωσία, κάτω από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες και μάλιστα με μικρά λεωφορεία, και υπάρχει σχετικά μεγάλη ταλαιπωρία «διότι είναι και ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικές ανάγκες και αντιλαμβάνεστε και λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων που απασχολούν τους ασθενείς».
«Είναι υποχρεωμένοι να σταματούν και να ταλαιπωρούνται ακόμα και για τέτοιου ζητήματα» είπε ενώ ανέφερε ότι «στο παρελθόν παρατηρήθηκε και το φαινόμενο κάποιοι να χάνουν την ζωή τους μέσα στα λεωφορεία». Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η στήριξη «πρέπει να είναι ολιστική γιατί υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες αυτών των θεμάτων και προβλημάτων λόγω της αναγκαιότητας εξειδικευμένης παροχής υπηρεσιών και μέσα από ειδικότητες». Ο κάθε γιατρός ογκολόγος, συνέχισε, έχει τον δικό του τομέα παροχής υπηρεσίας με βάση τον τύπο του προβλήματος του κάθε ασθενούς «και είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με ολιστική προσέγγιση».
Όμως, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου, μιλάμε πάντα όχι για δημιουργία ογκολογικής κλινικής, με την έννοια της παροχής οριστικής θεραπείας ή παροχών υπηρεσιών, αλλά για υποστηρικτικού τύπου προσέγγιση, στήριξη και βοήθεια για περιπτώσεις που μπορεί να παρέχεται τέτοιου είδους υποστήριξη, για να μην αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται κάτω από δύσκολες συνθήκες στη Λευκωσία ή και στη Λεμεσό.
«Ζητήσαμε από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας να βρουν πως και με ποιο τρόπο μπορεί να παρέχεται τέτοιου είδους υπηρεσία. Είχαν τοποθετηθεί διάφοροι φορείς και οργανώσεις που στηρίζουν τους ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα και μάλιστα παραστατικά, πρώην ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα από την Πάφο περιέγραψαν ακριβώς τα προβλήματα και τις ταλαιπωρίες, τις οποίες υφίστανται με το πήγαινε έλα», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «ένας εξ αυτών, ο Πέτρος Στυλιανού, ο οποίος είναι γνωστός ποδηλατοδρομέας, ο οποίος ήταν πρώην ασθενής όπως αυτός και η σύζυγος του, διεξάγει ένα αγώνα στήριξης ανά την Κύπρο και όχι μόνο, ακόμα και στο εξωτερικό, με ποδηλατοδρομίες, συλλέγοντας χρήματα προς ενίσχυση των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα και περιέγραψε και εύγλωττα, αλλά και παραστατικά ακριβώς αυτά τα προβλήματα».
«Εμείς, επαναλαμβάνω σαν Επιτροπή, ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΟΚΥπΥ να δουν πως και με ποιους τρόπους μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους υποστηρικτική στήριξη», κατέληξε.
Κατά τη σημερινή της συνεδρία, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ενημερώθηκε και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών (εκτός COVID-19).