Τρόπους ώστε να καλυφθούν με κάποιο τρόπο, μαζί με τα φυσικά πρόσωπα, και οι μικρές επιχειρήσεις από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών αναζητεί η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η οποία συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά την προστασία του καταναλωτή.
Δύο είναι οι επιλογές που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση και η Βουλή, όπως τόνισαν οι Βουλευτές: συμπερίληψη με κάποιο τρόπο που να μην αποπεμφθεί ο Νόμος από τον Πρόεδρο, των νομικών προσώπων στο νομοσχέδιο, ή κατάθεση δεύτερου νομοσχεδίου που να αφορά αποκλειστικά την προστασία των μικρών επιχειρήσεων.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Ανδρέας Κυπριανού είπε πως η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά την προστασία του καταναλωτή επικεντρώθηκε σήμερα στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας.
Το πολυνομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί προστατεύει τα φυσικά πρόσωπα από καταχρηστικές ρήτρες, όχι όμως και τα νομικά, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως η Επιτροπή από την αρχή είχε την πρόθεση να επεκτείνει το νομοσχέδιο ώστε να υπάρχει εφαρμογή και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στην Κύπρο, σημείωσε, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι κατ΄ εξοχήν οικογενειακές ή μπορεί να είναι θύματα όπως ένα φυσικό πρόσωπο.
Ο κ. Κυπριανού εξήγησε ωστόσο πως υπάρχει πρόβλημα στην ενσωμάτωση στη νομοθεσία ρητρών που να προστατεύουν και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις γιατί αυτό θα ανέτρεπε την όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και θα χρειαζόταν εκ νέου να οδηγηθεί για νομοτεχνική επεξεργασία και θα υπήρχε καθυστέρηση.
Ανέφερε πως τα πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει την απόφαση τους να προχωρήσουν σε τροπολογίες κατά τη διάρκεια της ψήφισης, κάτι που πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αναπομπή του νομοσχεδίου με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νομοθεσία που να προστατεύει ούτε τα φυσικά πρόσωπα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως δύο είναι οι δρόμοι που μπορούν να ακολουθηθούν. Ο ένας είναι η συνεννόηση της Υπουργού Ενέργειας και Εμπορίου με τον Υπουργό Οικονομικών και την στήριξη του χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ούτως ώστε να κατατεθεί το συντομότερο ένα συμφωνημένο νομοσχέδιο που να έχει τύχει επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία με τη μορφή του κατ΄ επείγοντος και να προλάβουν οι δύο νομοθεσίες να κατατεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.
Ο δεύτερος δρόμος, πρόσθεσε, είναι να υπάρξει μια σοβαρή ανάληψη υποχρέωσης για κατάθεση αυτού του δεύτερου νομοσχεδίου που θα διασφαλίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα ικανοποιήσει τα πολιτικά κόμματα και δεν θα προχωρήσουν στην κατάθεση τροπολογιών που πιθανότατα να οδηγήσουν στο να μην προχωρήσει η νομοθεσία ούτε για τα φυσικά πρόσωπα.
Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει επέκταση της νομοθεσίας ώστε να καλύπτονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και γι αυτό θα πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο για να μην υπάρξουν ανατροπές.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στις δικές του δηλώσεις είπε πως είναι άδικο και άνισο αν μια σύμβαση έγινε στο όνομα μιας πολύ μικρής επιχείρησης και όχι στο όνομα ενός φυσικού προσώπου, να μην καλύπτεται από το νόμο. Όπως είπε, αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Ισπανία και άλλες χώρες οι οποίες έχουν περιλάβει στις νομοθεσίες τους και τα νομικά πρόσωπα.
Ο κ. Κώστα είπε πως εφόσον η Κυβέρνηση δηλώνει ότι αν η Βουλή ψηφίσει τη διεύρυνση του ορισμού του καταναλωτή, τότε ο Πρόεδρος πιθανώς να αναφέρει το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, «τότε ας συνεργαστούν τα Υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών με τη Νομική Υπηρεσία και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για να ετοιμάσουν ένα νομοσχέδιο που θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του νόμου και το νομοσχέδιο αυτό να το στείλουν άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα», είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε η Κυβέρνηση όταν έπρεπε να περάσει νομοσχέδια για την προστασία των Τραπεζών ο νομοτεχνικός έλεγχος ολοκληρωνόταν σε μια νύχτα, τώρα που πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες θα πρέπει να σταματήσει να βρίσκει δικαιολογίες.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και τρία χρόνια στη Νομική Υπηρεσία και θα έπρεπε όλα να είχαν ήδη ξεκαθαρίσει. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε, παραμένει χωρίς ρυθμίζει το ζήτημα ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε αφού θα πρέπει ως τις 20 Απριλίου να ψηφιστεί ο πολυνομοσχέδιο για να μην υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ.
Ο κ. Μυριάνθους είπε πως η ΕΔΕΚ δεν δεσμεύεται να ψηφίσει όπως είναι το πολυνομοσχέδιο αν δεν ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα του τί εστί καταναλωτής με τρόπο που να περιλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις και θα καταθέσει τροπολογία. Αν αυτή, συνέχισε, κριθεί από την Κυβέρνηση ή από τη Νομική Υπηρεσία ότι είναι αντισυνταγματική και αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να έρθουν με πρόταση στη Βουλή και να εισηγηθούν βελτιώσεις ώστε να ψηφιστεί ως τις 20 Απριλίου.
«Διαφορετικά ας αναλάβει την ευθύνη η Κυβέρνηση, τόσο για την αναπομπή του σχετικού νομοσχεδίου που δεν θα καλύπτει τις μικρές επιχειρήσεις όσο και για το πρόστιμο που θα δεχθεί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε. Σε διαφορετική περίπτωση, κάλεσε την Κυβέρνηση να ετοιμάσει στη βάση των εισηγήσεων και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου πρόταση, ακόμη και με ξεχωριστό νομοσχέδιο, ώστε να ψηφιστεί και αυτό ξεχωριστά. «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή το οποίο δεν θα καλύπτει την μικρή εταιρεία, την μικρή επιχείρηση», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η προστασία των φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων από τις αθέμιτες πρακτικές και τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, είναι απαίτηση. «Απαιτούμε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου να βρουν τον τρόπο και να προστατεύσουν τις μικρές επιχειρήσεις από τα δόντια τω τραπεζιτών», είπε, και σημείωσε τις δύο επιλογές, της διεύρυνσης του νομοσχεδίου ώστε να περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις και της κατάθεσης ειδικού νομοσχεδίου που θα αφορά αποκλειστικά τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να στηρίξει την προσπάθεια του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να καταθέσει το συντομότερο δυνατό ένα ειδικό νομοσχέδιο για τις μικρές επιχειρήσεις. Καταλήγοντας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ασκήσει τη διακριτική του παρέμβαση προς τους δύο Υπουργούς και τη Νομική Υπηρεσία ώστε να βρεθεί ο τρόπος να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό νομοθεσία που να προστατεύει τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ακόμη μια προσπάθεια, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται πως και από την Κυβέρνηση εκφράζεται η πολιτική βούληση να συμπεριληφθούν και οι μικρές επιχειρήσεις στην προστασία των καταναλωτών έναντι των καταχρηστικών ρητρών.
Αυτό που συζητούν και με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους είναι η κατάθεση τροπολογίας σε ότι αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και των εταιρειών ειδικού σκοπού που χειρίζονται δάνεια. Να επικεντρωθεί δηλαδή, όπως εξήγησε, η εφαρμογή της νομοθεσίας στα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα σε ότι αφορά την προστασία των καταναλωτών ως μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει προς τη Εκτελεστική Εξουσία για ταχύτατη επίλυση αυτού του θέματος ώστε να λυθούν τα τυχόν συνταγματικά κωλύματα, λέγοντας πως δεν είναι ανάγκη να φτάσουν σε μια Ολομέλεια του σώματος κατά την οποία θα τεθούν εκβιαστικά διλήμματα.