Πέρα από τα συνεχή σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που μαστίζουν τον τόπο μας την τελευταία 8ετία, και της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου, υπάρχει μια εμφανής ανικανότητα διαχείρισης και του εθνικού μας ζητήματος.
Ο Γ.Γ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες έχει καθορίσει ήδη την σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης μεταξύ των πλευρών για το κυπριακό περί τα τέλη Απριλίου, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προσέλθει με αποφασιστικότητα, έτοιμος με ξεκάθαρες θέσεις γνωρίζοντας ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας και του νέου Τ/Κ ηγέτη είναι δεδομένη.
Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η παραφιλολογία περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, αφού μη γνωρίζοντας ποιές εξουσίες φεύγουν από την κεντρική εξουσία και καταλήγουν στις συνιστώσες οντότητες ουσιαστικά μας οδηγούν σε διχοτόμηση και λύση δύο κρατών. Τα κροκοδείλια δάκρυα του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν πείθουν κανένα καθώς το θέμα της πολιτικής ισότητας που εσχάτως το θυμήθηκε, έχει συμφωνηθεί από το 1991 και έγινε ψήφισμα του Σ.Α το 1992. Άφησαν να περάσουν αναξιοποίητα 3 και πλέον χρόνια από το Κράνς Μοντάνα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή παρά τις γεωπολιτικές της επιτυχίες σε Λιβύη και Ναγκόρνο-Καραμπάχ αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση. Έχει ανάγκη ενίσχυσης της τουρκικής οικονομίας γι’ αυτό καταβάλλει προσπάθειες για μια νέα προσέγγιση με την Ε.Ε. Η πλευρά μας θα πρέπει να το αξιοποιήσει στο έπακρο διαμηνύοντας πως είναι έτοιμη να βοηθήσει εφόσον η Τουρκία αποδεχτεί να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.
Θα πρέπει λοιπόν να εκφραστεί η ετοιμότητα μας για συνέχιση των συνομιλιών και της διαπραγμάτευσης στην βάση της κοινής διακήρυξης του 2014, του πλαισίου του Γ.Γ του ΟΗΕ και των μέχρι τώρα συγκλίσεων . Να υπάρξει επιβεβαίωση των συγκλίσεων που αφορούν την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ, καθώς επίσης των συγκλίσεων του εγγράφου του ΟΗΕ 2008-2012 για τις θαλάσσιες ζώνες ως ομοσπονδιακής αρμοδιότητας, καθώς και των φυσικών πόρων όπου περιλαμβάνεται και το φυσικό αέριο. Οι συγκλίσεις αυτές ρυθμίζουν συνολικά τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών στην βάση του διεθνούς δικαίου, της διαχείρισης των υδρογονανθράκων και της κατανομής των εσόδων από αυτούς.
Το ΑΚΕΛ Αριστερά έχει δώσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς τον ΠτΔ από τις 8 Δεκεμβρίου. Η επιμονή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο αρχών λύσης του κυπριακού αφαιρεί από την Τουρκική πλευρά τα οποιαδήποτε προσχήματα για λύση δύο κρατών και οδηγεί σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για επανένωση της πατρίδας μας που θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, μια λύση που θα μας απαλλάσσει από τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα, που θα επανενώνει τους θεσμούς, την οικονομία και τον λαό μας.
Δρ Κώστας Μαυρομμάτης, Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις