Άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο της Πάφου, δηλώνει η Έφορος Αρχαιοτήτων.
Άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου στα πλαίσια της καλύτερης προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύμφωνα με την Δέσπω Πηλείδου Έφορο Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για τα κυβερνητικά αρχαιολογικά και εθνολογικά Μουσεία της Κύπρου, προσθέτοντας πως το Μουσείο έτυχε πλήρους αποκατάστασης και αναβάθμισης και εμπλουτίστηκε με επιπρόσθετα αρχαιολογικά ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές.
Σε δηλώσεις της, η Δέσπω Πηλείδου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το άνοιγμα του Μουσείου της Πάφου αλλά και όλων των αρχαιολογικών μουσείων μετά τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας.
Είπε πως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου έχει τελειώσει τις εργασίες αναβάθμισης του εδώ και δύο μήνες, αλλά δυστυχώς λόγω των περιορισμών όλα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι ήταν κλειστοί.
Οι πύλες του Αρχαιολογικού Μουσείο της Πάφου άνοιξαν στις 8 Φεβρουαρίου και το κοινό, πρόσθεσε, μπορεί να επισκεφτεί το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, το οποίο, όπως είπε, έχει αποκατασταθεί πλήρως κτιριολογικά και μουσειολογικά.
Επεσήμανε πως, σύμφωνα με μια νέα μουσειολογική μελέτη έχει εμπλουτιστεί το υλικό με νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές, και έχει χρησιμοποιηθεί εποπτικό υλικό, ούτως ώστε, οικογένειες με παιδιά, μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν την αφήγηση του Μουσείου είτε με κάποια βοήθεια, είτε και από μόνοι τους.
Επίσης η κ. Πηλείδου, χαρακτήρισε σημαντικό ότι δώδεκα Μουσεία συμπεριλαμβανομένου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάφου, έχουν ελεύθερη είσοδο από 8 Φεβρουαρίου που επαναλειτούργησαν. Στόχος της άμεσης εφαρμογής της πολιτικής ελεύθερης εισόδου στα δώδεκα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι, σημειώνει, όπως καταστούν πιο προσιτά στους πολίτες και όπως δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
Η κ. Πηλείδου ενδεικτικά ανέφερε πως τα εκθέματα στο Μουσείο χρονολογούνται από το 10.500 π.χ. μέχρι και την Ρωμαϊκή περίοδο. Επεσήμανε την ίδια ώρα ότι η ιστορία της Πάφου ήταν πολύ σημαντική και στα μετέπειτα χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα όπως ένα άλλο Μουσείο θα συμπληρώσει αυτές τις χρονολογικές περιόδους στο εγγύς μέλλον.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώην οικία Επάρχου, η οποία είναι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς κάλυψης και των επόμενων χρονολογικών περιόδων.
Η κ. Πηλείδου κάλεσε το κοινό να επισκέπτεται τα Μουσεία και ιδιαίτερα να πηγαίνει και τα παιδιά στα Μουσεία της Κύπρου, για να μάθουν για τον πολιτισμό για την ιστορία και τις ρίζες μας έτσι ώστε να μπορούν στο μέλλον να γίνουν πολίτες και να σέβονται και το παρελθόν τους και να καθοδηγούνται απ’ αυτό.