Με τις ευκαιρίες που θα δίνονται για επαναδραστηριοποίηση, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας «θα πρωταγωνιστήσει για να πάμε και στον αθλητισμό πίσω στις κανονικές δραστηριότητες και στον πολιτισμό», είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, οι επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισής τους.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ζούμε μια εντελώς αφύσικη κατάσταση και πρόσθεσε ότι η βασική συνθήκη προστασίας είναι κατά κάποιο τρόπο να απαρνιόμαστε ή προσωρινά να αναστέλλουμε τις κοινωνικές δραστηριότητες.
«Τόσο οι πολιτιστικές δραστηριότητες όσο και οι αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες εξορισμού προϋποθέτουν την κοινωνικότητα», ανέφερε.
Ο τομέας του πολιτισμού και ο αθλητισμός είτε με την οργανωμένη του μορφή είτε και η ιδιωτική ενασχόληση πάρα πολλών συμπολιτών μας είναι από τους τομείς που πλήττονται καίρια, είπε.
Δεν είναι μόνο μάλιστα η αναστολή ουσιαστικά κάθε δραστηριότητας, αλλά επιπρόσθετα είναι και οι ανάγκες που δημιουργούνται για να αντέξουν. Επομένως να στηριχθούν για να αντέξουν οι διάφοροι οργανωμένοι φορείς έναντι της επαναδραστηριοποίησης, επισήμανε ο κ. Προδρόμου.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «με την οριστική ιατρική λύση θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και στο βαθμό που ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και αυτό που χαρακτηρίστηκε ως δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι σταδιακά μεν αλλά ουσιαστικά επανερχόμαστε αποκαθιστώντας δραστηριότητες».
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, το στοίχημα και η πρόκληση για όλους είναι όταν θα έρθει εκείνη η ώρα που θα επαναδραστηριοποιηθούν φορείς και παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, να είναι σε θέση να επαναδραστηριοποιηθούν.
«Και ως Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η δική μας η επιθυμία και εκείνο το οποίο επιδιώκουμε στο μέτρο πάντα βέβαια που το επιτρέπουν οι γενικότερες υγειονομικές συνθήκες είναι να υπάρχει δραστηριότητα», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση και για τον πολιτισμό και για τον αθλητισμό και φυσικά και το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία».
Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «προέχει φυσικά η ασφάλεια των ανθρώπων, της υγείας του καθενός ξεχωριστά και της δημόσιας υγείας, αλλά ταυτόχρονα στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την συνέχεια όσο το δυνατό περισσότερων δραστηριοτήτων και ευκαιριών είναι δυνατό».
Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «με τις ευκαιρίες που θα δίνονται για επαναδραστηριοποίηση, το Υπουργείο Παιδείας θα πρωταγωνιστήσει για να πάμε και στον αθλητισμό πίσω στις κανονικές δραστηριότητες και στον πολιτισμό, διότι η πανδημία δεν είναι μόνο μια υγειονομική πρόκληση ή και ένα πρόβλημα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις». Επιπρόσθετα, είπε, «το γνωρίζουμε όλοι ότι έχει και κοινωνικές επιπτώσεις, σοβαρά ψυχοκοινωνικά ζητήματα».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι ο Πολιτισμός δεν μπορεί «να παραμείνει μνημείο είτε του παρόντος, είτε ακόμα και να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρξουν αντοχές από τους συντελεστές είτε του πολιτισμού και για το ίδιο ισχύει και για τον αθλητισμό».
«Δεν γίνονται προπονήσεις, τα παιδιά απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα, από τους χώρους άθλησης, προπόνησης, κλπ. Όλα αυτά είναι ένα μαρτύριο που πρέπει όντως να δούμε, στο πλαίσιο εκείνων των ισορροπιών μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και προστασίας τόσο του πολιτισμού όσο και του αθλητισμού», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Παιδείας, πριν αναχωρήσει για το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και την άλλη εβδομάδα και τον παρακάλεσε να είναι παρόν την ερχόμενη Τετάρτη.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι την άλλη εβδομάδα «πρέπει να επικεντρωθούμε στα πρωτόκολλα» και κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να αξιοποιήσουν αυτή την μία εβδομάδα χρόνο να διαβουλευτούν και να συνεχίσουν την συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα στην παρουσία όλων εκείνων των άλλων αναγκαίων υπηρεσιών.
Ο κ. Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι χωρίς πολιτισμό, χωρίς αθλητισμό, ζωή και κοινωνία δεν υπάρχουν και πρόσθεσε ότι το κενό, το οποίο δημιουργείται στο παρόν στάδιο αφού η αθλητική και η πολιτισμική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί, «μας προκαλεί πρόβλημα όχι μόνο ως προς την άποψη ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού στερούνται της εργασιακής τους απασχόλησης και των εισοδημάτων που θα μπορούσαν να είχαν, αλλά πολύ περισσότερο από το γεγονός πλέον ότι υπάρχουν τέτοιου είδους επιπτώσεις και συνέπειες, αποξενώνεται τόσο ο πολιτισμός όσο και ο αθλητισμός από τις συνειδήσεις και από τις συνήθειες των πολιτών».
Οι Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, ζήτησαν όπως διασφαλιστεί πως στην επόμενη συνεδρία θα είναι παρόντες τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και η συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας.
Ο αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου, ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, εξέφρασε την ετοιμότητα των Υπηρεσιών «να ακούσουμε τον οποιονδήποτε και να τον βοηθήσουμε».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι επιβάλλεται η ουσιαστική και άμεση στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού είναι δραματικές.
«Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού κατά την εξέταση του πιο πάνω θέματος, που εγγράψαμε ως ΑΚΕΛ, διατυπώθηκε για ακόμη μια φορά η καθολική απαίτηση από τους φορείς του πολιτισμού και του αθλητισμού για «ξεκλείδωμα» των τομέων αυτών και επιστροφή σε παραγωγικές μέρες, πάντοτε εντός των επιδημιολογικών κανόνων, ανέφερε.
Κάτι, που κατά τον ίδιο, «είναι εφικτό». Σύ μφωνα με τον κ. Καυκαλιά «δικαίως οι άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού αισθάνονται παραγκωνισμένοι, αφού μέχρι τώρα τουλάχιστον και μακάρι να ακούσουμε κάτι καλό σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο που να ανατρέπει αυτή την εκτίμηση, δεν έχουν συναντήσει την στήριξη που θα έπρεπε να είχαν από την Κυβέρνηση».
Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι ως ΑΚΕΛ έθεσαν ξανά, σήμερα, την ανάγκη για διεξαγωγή και διασφάλιση θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κυβέρνηση και όλους τους φορείς για αποτελεσματικότερη διαχείριση και λήψη των ορθότερων αποφάσεων, την ανάγκη για σχεδιασμό και κατάθεση συγκεκριμένου πλάνου ουσιαστικής και άμεσης στήριξης για να μπορέσουν οι φορείς να παραμείνουν ζωντανοί.
«Πέραν από την άμεση στήριξη είναι αναγκαίο να υπάρξει προσαρμογή πλάνου και στήριξη εναλλακτικών πολιτιστικών δράσεων, αξιοποιώντας και το διαδίκτυο, για συνέχιση της πολιτιστικής δραστηριότητας. Να υπενθυμίσω ότι ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει, όχι μόνο μια φορά, αναλυτικά συγκεκριμένες εισηγήσεις για στήριξη και μέτρα τόσο στον τομέα του πολιτισμού, όσο και στον τομέα του αθλητισμού», πρόσθεσε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, είπε ότι ανάμεσα στα πολλά θύματα της πανδημίας είναι ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, προσθέτοντας ότι στην ίδια μοίρα βρίσκονται ο αθλητισμός και οι φορείς του.
«Έστω και αργά η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα στη σταδιακή επανεκκίνηση της πολιτισμικής και αθλητικής δραστηριότητας», ανέφερε. Η Αλληλεγγύη, πρόσθεσε, «θα μελετήσει τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα επανατοποθετηθεί». Ενημέρωσε επίσης ότι το Κίνημα έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «προκειμένου να του παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση επαναφοράς της δραστηριότητας στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού και των επισιτιστικών και ψυχαγωγικών επιχειρήσεων».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο στόχος της πρότασης τους είναι η σταδιακή στοιχειώδης επανεκκίνηση των κλάδων αυτών με όρους ασφάλειας και υγειονομικής προστασίας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου Ανδρέας Τσέλεπος, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι ευελπιστεί πως η υπενθύμιση αυτών των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία να φέρουν λύσεις».
«Τρόπους αντιμετώπισης έχουμε ήδη καταθέσει υπόμνημα σαν Ένωση Ηθοποιών Κύπρου. Το πιο σημαντικό για μας αυτή την στιγμή είναι όπως πριν να κλείσουμε για τις γιορτές, συζητούσαμε πάλι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή την στήριξη και ψήφιση της πρότασης νόμου που τιτλοφορείται «Ο περί ηθοποιών νόμος του 2020», πλέον 2021, και η δημιουργία επιτέλους μητρώου ηθοποιών για να προστατέψουμε το επάγγελμα του ηθοποιού και ως εκ τούτου πρόσβαση των μελών μας σε κοινωνικές παροχές, ανέφερε. Έθεσε επίσης το ζήτημα της εκπροσώπησης των επίσημων φορέων πολιτισμού στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων για ζητήματα πολιτισμού.
O Γραμματέας της κλαδικής καλλιτεχνών θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Προκόπης Αγαθοκλέους, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι κατέθεσαν εκ νέου τις εισηγήσεις τους και ότι το άνοιγμα των θεάτρων «αποτελεί πρώτιστο στόχο μας και απαιτούμε από την πολιτεία να επιδείξει την ανάλογη προσοχή και την ανάλογη υπευθυνότητα όταν προβαίνει σε δηλώσεις υψηλού ρίσκου καταστάσεων στους χώρους του πολιτισμού».
Κάλεσε, παράλληλα, την πολιτεία να συνεχίσει αυτό τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο που χτίζεται τους τελευταίους μήνες με τους φορείς του πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ Αντωνης Αλεξοπουλος, σε δηλώσεις του είπε επίσης ότι θέλουν να συμπεριλαμβάνονται στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Γιάννος Φωτίου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση των αθλημάτων και να μην γίνεται οριζοντιοποίηση των μέτρων, γιατί υπάρχουν αθλήματα, όπως η ιστιοπλοΐα τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή.
Οι φορείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, που παρευρέθηκαν σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, με τοποθετήσεις τους ότι κανένας δεν θέλει να κάθεται και να λαμβάνει επιδόματα, αλλά η επιθυμία τους είναι να μπορέσουν να δουλέψουν, να επαναδραστηριοποιηθούν, να νιώσουν παραγωγικοί.