Εκπλήξεις στις ανακοινώσεις για τις χαλαρώσεις στην Κύπρο επιφύλαξε το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες αποφασίστηκε να μην ανοίξουν από τη Δευτέρα τα σχολεία και το λιανικό εμπόριο.
Χαλαρώνουν σιγά σιγά τα μέτρα στην Κύπρο τα οποία πάρθηκαν από την Κυβέρνηση για μείωση της διασποράς του Covid-19στο νησί μας, κάτι τοι οποίο φαίνεται να έχει επιτευχθεί από τις πρώτες δύο εβδομάδες εφαρμογής τους , με τους ειδικούς ωστόσο να είναι ακόμη επιφυλακτικοί. Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 1/02/2021.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι:
Από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:
- Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.
- Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.
- Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.
Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα:
- Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων.
- Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
- Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
- Επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
- Η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
- Αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.
Όπως συγκεκριμένα είπε ο Υπουργός στη συνέντευξη τύπου:
Βρισκόμαστε στην 3η εβδομάδα του lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου 2021 και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας μάς επιτρέπει να αρχίσουμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και περιορισμός της πιθανότητας επιδημιολογικής επιδείνωσης. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με γνώμονα μόνο τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά λαμβάνουν υπόψη κι άλλους επιδημιολογικούς δείκτες όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία που παραμένει αρκετά δύσκολη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε συνάρτηση με τη μείωση των κρουσμάτων, και μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, ενώ η προσοχή μας επικεντρώνεται στα άτομα που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας.
Εκτός από την επιδημιολογική εικόνα, το σχέδιο δράσης σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχει εκπονηθεί, λαμβάνει υπόψη το τρίπτυχο «τεστ-εμβολιασμοί-αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων», χωρίς να αγνοούμε τις συστάσεις για εγρήγορση στις ανησυχίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιθετική εξάπλωση και μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του ιού, αλλά και τις εξελίξεις όσον αφορά στα θέματα του εμβολιασμού.
Με βάση τις πιο πάνω παραμέτρους, θέλουμε να αποφύγουμε βεβιασμένες κινήσεις υψηλού ρίσκου που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με στόχο να επανέλθουμε το γρηγορότερο αλλά με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.