Πανικος Καπονας “Μέλημα μας η απρόσκοπτη βοήθεια και η συνεχής επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των γεωργοκτηνοτροφων”
Μόδεστος Προδρόμου “Εργαζόμαστε για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου”.
Οι Πανίκος Κάπονας Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού και ο Μόδεστος Προδρόμου Ταμίας του Παναγροτικού Πάφου σε δηλώσεις τους στον “T” αναφέρθηκαν στα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο , στις δράσεις του, αλλά και στην μεγάλη στήριξη που τυγχάνουν από τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή χαρακτηρίζοντας τον αποτελεσματικό και πολύ ευαισθητοποιημένο με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου . Είναι είπαν χαρακτηριστικά, “πιστός υπηρέτης” του αγροτικού κόσμου.
Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Πανίκος Κάπονας ανέφερε πως από της ιδρύσεως του Παναγροτικού Συνδέσμου το 1989, ο Παναγροτικός, έθεσε ως κύριο μέλημα την εξυπηρέτηση των αγροτών. Είναι πλήρως ταυτισμένος με τις ανάγκες που έχει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας, και στους κύριους σκοπούς του Παναγροτικού Συνδέσμου είναι, όπως είπε, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου, η κοινωνική και τεχνολογική άνοδος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος . Παραδέχτηκε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πολλά και ότι πολλές φορές η επίλυση τους είναι δύσκολη και ταλανίζουν τους αγρότες πολλές δεκαετίες.
Στα προβλήματα, είπε ο κ. Κάπονας συγκαταλέγονται η διάθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων , οι τιμές των προϊόντων που σε πολλές περιπτώσεις ο γεωργοκτηνοτρόφος δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής , οι ανομβρίες και οι πολυομβρίες που καταστρέφουν την παραγωγή αντίστοιχα, το θέμα των ξένων εργατών, οι ψηλές τιμές λιπασμάτων , φαρμάκων , μηχανημάτων και συντήρηση. Επίσης αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ακάμα.
Η κτηνοτροφία «νοσεί»
Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία ο κ. Κάπονας σημείωσε, πως στον τόπο μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δυσκολεύουν τους νέους μας να ακολουθήσουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου . Λόγω μάλιστα των περιορισμένων εκτάσεων διαθέσιμης γης και του κλίματος της Κύπρου , είπε, είναι πολύ δύσκολη η κάλυψη των αναγκών των ζώων και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να προμηθεύονται τις ζωοτροφές από την αγορά, οι τιμές των οποίων αυξάνονται συνεχώς και καθιστούν την κτηνοτροφία στις περισσότερες μονάδες μη βιώσιμη.
Επιπρόσθετα εκτίμησε πως επιβάλλεται , όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες εκμίσθωσης γεωργικού κλήρου από τον κλάδο διαχείρισης γεωργικού τουρκοκυπριακού κλήρου, σημειώνοντας πως οι κτηνοτρόφοι ενοικιάζουν τουρκοκυπριακή γη για καλλιέργεια και παραγωγή σπόρων και χορτομάζας. Επεσήμανε δε, πως στις πλείστες περιπτώσεις παραχωρούνται τουρκοκυπριακά τεμάχια σε πρόσφυγες οι οποίοι δεν ασχολούνται με το επάγγελμα και τα εκμισθώνουν σε μη πρόσφυγες γεωργοκτηνοτρόφους με ψηλό μίσθωμα. Πρόσθεσε, πως πολλά υποστατικά είναι κτισμένα πριν πολλά χρόνια, και απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής η οποία είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί καθότι απέχουν από το δρόμο , πέραν των μέτρων που καθορίζει ο Νόμος, και δεν υπάρχουν δικαιώματα διαβάσεως , ελεύθερων προσβάσεων οπότε και η άδεια είναι δύσκολη να εξασφαλιστεί. Είπε ακόμη, πως λόγω αυτής της αδυναμίας δεν μπορούν να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι στα διάφορα σχέδια που υπάρχουν για τις επιδοτήσεις και λοιπά.
Αδιάθετο το κρέας
Άλλο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία είναι η διάθεση του κρέατος αφού, όπως σημείωσε, η τιμή είναι τόσο χαμηλή που οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι προτιμούν να σφάζουν τα μικρά ζώα και για να επωφεληθούν το κρέας .
Σε σχέση με τις ομάδες παραγωγών, ο κ. Κάπονας ανέφερε, πως ο Παναγροτικός πρωτοστάτησε στην δημιουργία ομάδων παραγωγών κτηνοτρόφων , τονίζοντας ότι μέσω των ομάδων παραγωγών επιτυγχάνεται η καλύτερη τιμή του γάλακτος και του κρέατος. Επίσης οι ομάδες παραγωγών αφού συσταθούν έχουν επιδότηση μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ, σε πέντε χρόνια για δημιουργία γραφείων, εργοδότηση κτηνιάτρων και ότι άλλο χρειάζεται για την πρόοδο των κτηνοτρόφων, συμπλήρωσε. Στην Πάφο με τις προσπάθειες του Παναγροτικού συστάθηκε η ομάδα παραγωγών Ακάμας είπε, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Αμπελοκαλλιέργεια
Εξάλλου αναφερόμενος στην αμπελοκαλλιέργεια ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού είπε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί είναι οι τιμές λόγω και του κόστους παραγωγής που πολλές φορές είναι ασύμφορες. Επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια οι αμπελοκαλλιεργητές υπέστησαν πολλές ζημιές, είτε λόγω του παγετού ,είτε και λόγω του καύσωνα, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, επισκέπτονταν τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωνε το μέγεθος των ζημιών και έδινε πάντα οδηγίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ειδικά φέτος είπε ο κ. Κάπονας η διάθεση των σταφυλιών ήταν προβληματική λόγω και του προβλήματος που προέκυψε με την τουριστική κίνηση λόγω πανδημίας, αναφέροντας πως η μείωση, κατανάλωσης κρασιού ήταν μεγάλη και τα εργοστάσια και τα οινοποιεία διατηρούν μεγάλο στοκ. Ευτυχώς, συμπλήρωσε, βρέθηκε το ΣΟΔΑΠ το οποίο παρέλαβε σε μεγάλο βαθμό την διάθεση των αμπελουργικών προϊόντων.
“Μπανανοπαραγωγοί”
Εξάλλου στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μπανανοπαραγωγοί αναφέρθηκε ο Ταμίας του Παναγροτικού Συνδέσμου Πάφου Μόδεστος Προδρόμου . Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την διάθεση της παραγωγής τους οι μπανανοπαραγωγοί , λόγω ανταγωνισμού, όπως είπε, από τις εισαγόμενες μεγάλες ποσότητες μπανανών. Εισήγηση των μπανανοπαραγωγών είναι, όπως για κάποιους μήνες κυρίως από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, το Κράτος επιβάλει εισαγωγικό δασμό, ούτως ώστε, να μειωθεί ο ανταγωνισμός που πολλές φορές είναι και αθέμιτος. Πρόσθεσε πως για την καλλιέργεια της μπανάνας απαιτούνται μεγάλα έξοδα κυρίως σε λιπάσματα αλλά και σε έργα προστασίας των μπανανοφυτειών .
Όσον αφορά την ανομβρία ο κ. Προδρόμου είπε πως ύστερα από πρωτοβουλία του Παναγροτικού Συνδέσμου έγινε σύσκεψη όλων των αγροτικών οργανώσεων παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και ο κ.Καδής παραχώρησε το 2019 επιπλέον 1,5 εκ. τόνους νερό στους γεωργούς της Πάφου για να καλύψουν τις καλοκαιρινές ανάγκες.
”Γεωργική σχολή”
O κ. Προδρόμου ανέφερε πως οι γεωργοί χρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση για νέα είδη νέων ποικιλιών, και για συμπλήρωση και αύξηση των εισοδημάτων τους, ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν και νέοι στην γεωργία. Είπε ακόμη,πως τα μαθήματα πρέπει να είναι ολόχρονα και να καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των γεωργοκτηνοτρόφων όπως είναι το κλάδεμα, τα ψεκάσματα , το μπόλιασμα, η καλλιέργεια, η εγκατάσταση νέων φυτειών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να ασχοληθεί με το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου .
Επίσης αναφέρθηκε και στην δημιουργία γαλακτοκομείων για την παραγωγή γάλακτος . στην καλλιέργεια λαχανικών και λοιπά.
“Ψηλές οι τιμές γεωργικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων”
Όσον αφορά τις τιμές των γεωργικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων ο κ. Προδρόμου είπε πως χρειάζεται η στενή συνεργασία κυβέρνησης και αγροτικών οργανώσεων για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που παρουσιάζεται στην κυπριακή αγορά όσον αφορά τις τιμές. Είπε ακόμη, πως ο παραγωγός δεν παίρνει ότι του αναλογεί και δεν πληρώνεται την αξία των προϊόντων του , σημειώνοντας πως την μερίδα του λέοντος την παίρνουν οι μεσάζοντες. Ενδεικτικά ο κ. Προδρόμου ανέφερε, πως έχουν δημιουργηθούν ολιγοπώλια στην εμπορία των φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα οι γεωργοκτηνοτρόφοι να δυσαρεστούνται και να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται, αλλά και να μην παίρνουν τα αναμενόμενα για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή , όπως είπε.
“Πατατοπαραγωγοί”
Σε σχέση με τους πατατοπαραγωγούς ανέφερε πως το 2019 αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Όπως εξήγησε, η συνεχής βροχόπτωση δεν επέτρεψε τον ψεκασμό των πατατών με αποτέλεσμα ο περονόσπορος να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Επίσης λόγω βροχόπτωσης δεν κατέστη δυνατό, συνέχισε, οι παραγωγοί να μαζέψουν τις πατάτες, με αποτέλεσμα να σαπίσουν στο έδαφος.
“Σήμανση ζώων”
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην σήμανση των ζώων λέγοντας πως μέχρι σήμερα για την αναγνώριση και την καταγραφή των ζώων χρησιμοποιούνταν σήμανση ενωτίου τοποθέτησης ενδοστομαχικού βόλου. Οι βόλοι είπε, χορηγούνται από το στόμα, με χρήση ειδικών εισαγωγέων . Από το στόμα κατευθύνονται στους προστομάχους των μηρυκαστικών όπου κατακάθονται μέσα στον κεκρύφαλο. Τα ενώτια συνέχισε, τοποθετούνται στα αυτά τα ζώων χρησιμοποιώντας ειδικές τανάλιες. Σε σχέση με την ηλεκτρονική σήμανση ο κ. Προδρόμου είπε ότι η μέθοδος της ηλεκτρονικής σήμανσης χρησιμοποιείται από το 2008 και από τότε παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην σήμανση τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως λόγω της ιδιαιτερότητας της διατροφής συνεπεία του εκτατικού συστήματος εκτροφής και της άσκησης ο βόλος αποβάλλεται από τα ζώα σε ψηλά ποσοστά και το ενώτιο χάνεται από το αυτή . Ως αποτέλεσμα της απώλειας σήμανσης συνέχισε, δημιουργούνται προβλήματα στο θέμα της συμμόρφωσης στο Νόμο. Ο κ.Προδρόμου ανέφερε πως για το θέμα της απώλειας σήμανσης ο Παναγροτικός εισηγείται νέο τρόπο σήμανσης που έχει να κάνει με την αντικατάσταση του ενδοστομαχικού βόλου με μικροπομπό ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε σημείο που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Από την χρήση μικροπομπών σε άλλα είδη ζώων φαίνεται ότι δεν υπάρχει απώλεια, συμπλήρωσε.
“ Πλούσιες οι εκδηλώσεις του Παναγροτικου“
Ακολούθως ο κ.Προδρόμου αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο Παναγροτικός Πάφου στο πλαίσιο της δράσης του . Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Γυναικεία Οργάνωση της Πρωτοπορίας που σε συνεργασία με τον Παναγροτικό διοργάνωσαν εκδήλωση για την κύπρια αγρότισσα. Στην εκδήλωση είπε, τονίστηκε από τους ομιλητές το βαρύ φορτίο και τις ευθύνες που επωμίζεται η κύπρια αγρότισσα ως μάνα , σύζυγος, νοικοκυρά και αγρότισσα ενώ στην εκδήλωση τιμήθηκαν αγρότισσες της Πάφου.
“Ιδιαίτερη μνεία στον Υπουργό Γεωργίας “
Τόσο ο κ. Κάπονας όσο και ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκαν στην άψογη συνεργασία που έχουν με το Υπουργείο Γεωργίας και ειδικότερα με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή , σημειώνοντας πως ο κ. Καδής εργάζεται με πείσμα για επίλυση των πολλών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός κόσμος. Επισκέπτεται επί τόπου σημείωσαν, όπου παρουσιάζονται προβλήματα και γνωρίζει άμεσα τα προβλήματα, δίδοντας παράλληλα οδηγίες για άμεση και πλήρη αντιμετώπιση τους. O Υπουργός Γεωργίας ανέφεραν είναι “πιστός υπηρέτης” του αγροτικού κόσμου.
Υπουργείο Γεωργίας : Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής
Στο μεταξύ, κατά την περίοδο 2019 – 2020, που είναι σε λειτουργία το νέο αυτό σύστημα, διατέθηκε, μέσω του Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος , για αποζημιώσεις ποσό ύψους περί τα €10,5 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρεται, ο περί της Διαχείρισης Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή και συναφή θέματα Νόμος του 2019 (Ν103(Ι)/2019) τέθηκε σε ισχύ στις 7/8/2019.
Σύμφωνα με το άρθρο 4, του Ν103(Ι)/2019, καθιδρύεται το Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής.
Σκοπός του Ταμείου αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας ,είναι η διαχείριση κινδύνων στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή ή και στα μέσα παραγωγής της. Κάθε σχέδιο, περιλαμβανομένων και των σχεδίων ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την διαχείριση κινδύνων στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή ή και στα μέσα παραγωγής της, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ταμείο. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται, προσθέτει το Υπουργείο, από τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από την καταβληθείσα ετήσια εισφορά, τις εκάστοτε εγκρινόμενες κρατικές χορηγίες,όπως αυτές καθορίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και οποιαδήποτε άλλα έσοδα, δωρεές, τόκοι από καταθέσεις ή επενδύσεις των πόρων του Ταμείου.
Κατά την περίοδο 2019 – 2020, που είναι σε λειτουργία το νέο αυτό σύστημα, διατέθηκε, μέσω του Ταμείου, για αποζημιώσεις ποσό ύψους περί τα €10,5 εκατομμύρια.