Εκατοντάδες αδέσποτα τριγυρίζουν σε Δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Πάφου αλλά και παγκύπρια, ζητώντας λίγη σημασία από τους περαστικούς στον αγώνα επιβίωσης τους, εικόνες σκληρής και ανώμαλης πραγματικότητας της πανδημίας.
Τα αδέσποτα ζώα είναι για κάποιους “φίλοι συντροφιάς της γειτονιάς ” που προσπαθούν να τα ταΐσουν κατά τη διάρκεια της μέρας, βάζοντας τους έξω από την κατοικία τους λίγο φαγητό και νερό. Δήμοι και κοινότητες, όπως και φιλοζωικές οργανώσεις προβληματίζονται ωστόσο, όπως συμπεραίνεται μέσα από δηλώσεις του Δημάρχου Πέγειας Μαρίνου Λάμπου, της Χάρις Διογένους, διοικητικός λειτουργό του Animal Rescue Cyprus και του Πρόεδρου του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργου Στυλιανού.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λάμπρου ανέφερε πως στην Πέγεια υπάρχουν πολλοί κοινοτικοί, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των αδέσποτων ζώων, αλλά και αυτόχθονες δημότες της Πέγειας που αγαπούν και φροντίζουν τα ζώα. Ωστόσο, παρατήρησε, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων έχει αυξηθεί λόγω και της οικονομικής κατάστασης που έχει επιφέρει η πανδημία.
Επεσήμανε πως από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει συστήσει μια ομάδα 20 περίπου εθελοντών στους οποίους ο Δήμος έχει παραχωρήσει συγκεκριμένο χώρο για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Οι συγκεκριμένοι εθελοντές που βρίσκονται υπό την εποπτεία του, συνέχισε, μετά τον εντοπισμό των αδέσποτων ζώων καταβάλλουν προσπάθεια για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη τους, κάνουν επισκέψεις σε κτηνιάτρους της περιοχής ώστε να τυγχάνουν κτηνιατρικής εξέτασης αν αυτό κριθεί σκόπιμο, μεριμνούν για τη φιλοξενία τους αλλά για τη σίτιση τους, ενώ αναζητούν και άτομα που ενδιαφέρονται για την υιοθεσία τους. Ο χώρος που φιλοξενούνται, ανέφερε, βρίσκεται κοντά στις αποθήκες του Δ. Πέγειας, ενώ η Τοπική Αρχή προωθεί τη δημιουργία νέου χώρου.
H Χάρις Διογένους, διοικητικός λειτουργός του Animal Rescue Cyprus ανάφερε πως το καταφύγιό του Animal Rescue Cyprus λειτουργεί αφιλοκερδώς για τα εγκαταλελειμμένα ζώα. Ο Σύνδεσμος συντηρεί στην Πάφο 1500 ζώα, όπως σκύλους, γάτες, γαϊδούρια, κατσίκες και άλλα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, αφού υποστηρίζεται μόνο από δωρεές και εθελοντές. Η κ. Διογένους είπε ότι τόσο ιδιοκτήτες σκύλων λόγω covid- 19 όσο και οικονομικούς λόγους, όσο και κυνηγοί που δεν επιθυμούν να κρατήσουν τους σκύλους τους τα εγκαταλείπουν. Παρατήρησε πως σε κάποιες περιπτώσεις τους έχουν μεταφέρει στον Σύνδεσμο ακόμη και θανατωμένους κυνηγετικούς σκύλους που προφανώς δεν τους θέλουν οι ιδιοκτήτες τους. Όπως ανέφερε, καθημερινά στο καταφύγιο τους μεταφέρονται αδέσποτοι σκύλοι και γάτες και πιο σπάνια γαϊδουράκια, άλογα, κουνέλια και χελώνες. Τα ζώα, συνέχισε, είναι μέρος της οικογένειας μας και είναι κρίμα να τα έχει κάποιος και τα φιλοξενεί αν δεν είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος. Απηύθυνε επίσης έκκληση όποιος μπορεί να βοηθήσει με τροφές ακόμη και με καρότα, λαχανικά και φρούτα, να το πράξει. Είναι, σημείωσε, σύνηθες φαινόμενο κάποιοι να υιοθετούν σκυλάκια την περίοδο των Χριστουγέννων και στη συνέχεια να τα επιστρέφουν.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού ανέφερε από πλευράς του πως το θέμα των αδέσποτων κατοικίδιων σε ό,τι αφορά σκύλους και γάτους θα απασχολήσει το κοινοτικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του, ώστε να τύχει του ανάλογου χειρισμού. Κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων, σημείωσε, έχουν εγκαταλείψει τα κατοικίδια τους λόγω και της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδέσποτων ζώων να έχει αυξηθεί σημαντικά στην περιοχή του.