Το νερό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ύδρευση πληθυσμών πρέπει να είναι ποιοτικά κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλ. όλες οι παράμετροι του να ευρίσκονται εντός των προδιαγραφών της ισχύουσας Νομοθεσίας.
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) είναι ο πάροχος υγιεινού πόσιμου νερού στο δήμο Γεροσκήπου.
Το ΤΑΥ είναι υπεύθυνο για την υγιεινή του παρεχόμενου νερού μόνο μέχρι και την είσοδο του στις υδατοδεξαμενές του δήμου. Στην επαρχία Πάφου δεν υπάρχει, δυστυχώς, Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας που θα μεριμνούσε, τόσο για την τεχνική πλευρά του δικτύου υδατοπρομήθειας όσο και για την ποιότητα του νερού που παρέχεται στους καταναλωτές, σε όλη την πορεία του, από τις υδατοδεξαμενές μέχρι και το τελευταίο σπίτι. Ως εκ τούτου, η ευθύνη ανήκει στους φορείς ύδρευσης, δηλαδή τους δήμους και τις κοινότητες της επαρχίας.
Κάθε φορέας ύδρευσης καθορίζει και τηρεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού. Το σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει τα πιο κάτω:
α) Χλωρίωση και έλεγχο της Υπολειμματικότητας του Χλωρίου σε καθημερινή βάση με παράλληλη καταγραφή σε μητρώο των μετρήσεων και της διενεργηθείσας χλωρίωσης.
β) Πραγματοποίηση μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων.
γ) Κατάλληλα υλικά αγωγών.
δ) Έλεγχο αγωγών για τυχόν σπάσιμο.
ε) Καθαρισμό των δεξαμενών. στ) Καθαρισμό των αγωγών. ζ) Ρύθμιση πίεσης αγωγών (όπου εφαρμόζεται).
Στο δήμο Γεροσκήπου, μετά από έντονες προσπάθειες και πιέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, τίθεται επιτέλους σε εφαρμογή ένας αποτελεσματικός τρόπος παροχής υγιεινού πόσιμου νερού προς τους δημότες μέσα από καθημερινό έλεγχο.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, η Υπολειμματικότητα του Χλωρίου στο νερό που φτάνει σε κάθε νοικοκυριό, να κυμαίνεται σε ασφαλή πλαίσια για την ανθρώπινη υγεία. Χαμηλή υπολειμματικότητα χλωρίου μπορεί να οδηγήσει σε μικροβιολογική μόλυνση του νερού και κατ’ επέκταση σε πιθανό επηρεασμό της υγείας των καταναλωτών.
Ψηλή υπολειμματικότητα μπορεί να οδηγήσει αντίθετα σε δηλητηρίαση των καταναλωτών από το χλώριο. Ο ισχύων νόμος καθορίζει τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους του πόσιμου νερού.
Η αναμενόμενη δημιουργία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Πάφου θα λύσει πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με το ευρύτερο δίκτυο υδατοπρομήθειας, πιο πολύ όμως θα αναβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου νερού και στην επαρχία μας.
Σαν δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου προχωρήσαμε σε μέτρα για διασφάλιση της παρεχόμενης ποιότητας νερού. Η περίφραξη, ο καθαρισμός, το βάψιμο εξωτερικά όλων των υδατοδεξαμενών, η σταδιακή αντικατάσταση αγωγών, η επέκταση του δικτύου και προπάντων η έναρξη καθημερινού ελέγχου και η διατήρηση της υπολειμματικότητας του χλωρίου σε υγιεινά επίπεδα, συνθέτουν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του παρόντος δημοτικού συμβουλίου.
Ισχυρίζομαι ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες επιτυχίες του δήμου από τη σύσταση του το 1994. Ένα έργο ομολογουμένως πάρα πολύ σημαντικό και αναγκαίο, που αφορά άμεσα την υγεία των δημοτών.
Δεν είναι η ώρα για επίρριψη ευθυνών σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια. Ισχυρίζομαι όμως ότι η επίλυση των προβλημάτων με το πόσιμο νερό καθυστέρησε πάρα πολύ και αδικαιολόγητα. Ταυτόχρονα πρέπει να τονίσω ότι δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός για ένα τόσο σημαντικό θέμα που μπορεί να καταστεί ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των δημοτών.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.