Έντονα παράπονα εκφράζουν επαγγελματίες φωτογράφοι για δυσμενή μεταχείριση εις βάρος τους όσον αφορά τις φωτογραφίσεις για διαβατήρια, ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης, καθώς οι δικές τους φωτογραφίες δεν γίνονται αποδεκτές από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, γεγονός που έχει αρνητικά συνεπακόλουθα για τον κλάδο τους, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Τόσο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Φωτογράφων (μέλος της ΟΕΒ) όσο και Παγκύπριος Σύνδεσμος Φωτογράφων (ΠΟΒΕΚ) δια των προέδρων τους εκφράζουν την αντίθεσή τους με την πρακτική αυτή.
Σε δηλώσεις του ο Άγγελος Χατζησοφοκλέους, πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Φωτογράφων (μέλος της ΟΕΒ), που απαριθμεί 90 επαγγελματίες φωτογράφους παγκύπρια, είπε πως η μη αποδοχή των φωτογραφιών τους από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Όπως εξήγησε, εδώ και λίγα χρόνια το κράτος φωτογραφίζει τους πολίτες στα ΚΕΠ με ειδικά συνεργεία που έχουν στήσει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Επεσήμανε πως μπορεί να ακούγεται ότι η φωτογράφιση στα ΚΕΠ είναι δωρεάν για τον πολίτη, ωστόσο ο πολίτης καταβάλει ένα ποσό για την έκδοση της ταυτότητας και την έκδοση του διαβατηρίου στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος της φωτογράφισης.
Η συγκεκριμένη φωτογράφιση ήταν ανέκαθεν, συμπλήρωσε, μέρος των εργασιών των φωτογραφείων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δυστυχώς τώρα παρατήρησε το Κράτος δεν δέχεται τις φωτογραφίες των φωτογράφων αν και οι φωτογραφίες τους για εκδόσεις διαβατηρίων και άλλα έγγραφα πληρούν τα 14 σημεία που τους έχουν επισημανθεί.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησοφοκλέους, παγκύπρια χρέωναν 8-10 ευρώ για την υπηρεσία αυτή, που σημαίνει ότι το 19% επιτρεφόταν πίσω στο Κράτος ως Φ.Π.Α. Επεσήμανε πως στις δύσκολες φωτογραφίσεις όπως ηλικιωμένων ή μωρών το ΚΕΠ ζητά από τους ενδιαφερόμενους να μεταβούν σε φωτογραφεία. Άρα συνέχισε, τα δύσκολα μάς τα επιστρέφουν σε εμάς.
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Φωτογράφων ανέφερε πως δεν γίνεται να πηγαίνεις στα ΚΕΠ και να φωτογραφίζεις κάποιον ενώπιον όλων των παρευρισκομένων, θέτοντας θέμα προσωπικών δεδομένων αλλά και ποιότητας.
Ερωτηθείς για την οικονομική πτυχή του θέματος ο κ. Χατζησοφοκλέους αναφέρθηκε στη δυσχερή κατάσταση που βιώνουν οι φωτογράφοι λόγω των μη φωτογραφήσεων στα σχολεία εξαιτίας του COVID- 19, σημειώνοντας πως βαπτίσεις και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δεν γίνονται, οι γάμοι περιορίστηκαν στο ελάχιστο, ενώ δέχονται και “τον ανταγωνισμό από το Κράτος στις φωτογραφίσεις για διαβατήρια και ταυτότητες”.
Απηύθυναν τέλος έκκληση στον Υπουργό Εσωτερικών να εγκύψει στο πρόβλημά τους προκειμένου να κρατηθούν ως επιχειρήσεις, να κρατήσουν το προσωπικό τους να μην καταλήξει στην ανεργία και να μπορούν να επιβιώσουν.
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φωτογράφων της ΠΟΒΕΚ Χαράλαμπος Χαραλάμπους σε δηλώσεις του ανέφερε πως βρίσκονται σε διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να επιτρέπεται και στους επαγγελματίες φωτογράφους να βγάζουν φωτογραφίες για διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε πως βγάζουν φωτογραφίες για όλον τον κόσμο εκτός για τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής τους ανέφερε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω αλλά καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να εξεταστεί το θέμα της παράλληλης φωτογράφισης τόσο από τα ΚΕΠ όσο και από τους επαγγελματίες φωτογράφους .
Πρόσθεσε ακόμη πως επί του θέματος βρίσκονται σε διαβούλευση και με το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Έρευνας.
Εξάλλου ο Μάριος Αθανασίου, μέλος και των δύο Συνδέσμων ( ΟΕΒ- ΠΟΒΕΚ), επαγγελματίας φωτογράφος στη Γεροσκήπου για μια 30ετία, εξέφρασε την αγανάκτηση του με την κατάσταση που βιώνει ο κλάδος τους, δηλώνοντας πως αυτή η ανισότητα που υφίστανται είναι απαράδεκτη προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα επιβίωσης τόσο στον ίδιο όσο και στους συναδέρφους του.Κάλεσε την κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί επί του θέματος και να επανεξετάσει την απόφαση της.