Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως κανείς δεν αρνείται την εφαρμογή των όποιων περιοριστικών και υγειονομικών μέτρων όταν τίθεται σε δοκιμασία το ιατρικό σύστημα της χώρας και απειλούνται ζωές συνανθρώπων μας.
Τις αντοχές και την καλή προαίρεση των Κυπρίων τη βιώσαμε και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Δημιουργεί όμως, τουλάχιστο συναισθήματα αδικίας και τιμωρητικής προσέγγισης, όταν προκύπτουν σωρηδόν κρούσματα σε επαγγελματικές δομές όπως το σφαγείο ή οι οίκοι ευγηρίας, όπου θα έπρεπε να λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα, και η κυβέρνηση αποκλείει δύο ολόκληρες επαρχίες από την υπόλοιπη Κύπρο. Η εν λόγω απόφαση έχει πολυεπίπεδες προεκτάσεις με περιπλοκές που δημιουργούν προβλήματα και σε άλλους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.
Το κλείσιμο των Λυκείων με την εναλλακτική της τηλεκπαίδευσης προκαλεί μειδίαμα όταν όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός στα σχολεία και η προηγούμενη εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας έδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αμεσότητα και δραστικότητα της διά ζώσης εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου δημιουργούνται δύο ταχυτήτων μαθητές Λυκειακού επιπέδου που στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς θα κληθούν να αξιολογηθούν όμως επί ίσοις όροις.
Ο κόσμος Παγκύπρια έκανε πολλές θυσίες όλους τους προηγούμενους μήνες και ενώ πασκίζει να αναδιπλωθεί και να επανέλθει μετά δυσκολίας στην κανονικότητα ο δεικτικός αποκλεισμός δύο επαρχιών, όταν υφίστανται κενά σε άλλα επίπεδα, αποτελεί τουλάχιστο υπεκφυγή.
Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου