Σε πάρα πολλές περιπτώσεις επενδύσαμε σε Αμερικανούς Προέδρους, αλλά στο τέλος οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εορτασμών για την Πολεμική Αεροπορία, στην Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο.
Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο κ. Σιζόπουλος εκτίμησε ότι “θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, δεν πρέπει να τρέφουμε υπερβολική αισιοδοξία και κυρίως θα πρέπει διαφορετικά να προσπαθήσουμε, στο βαθμό που είναι δυνατό, να διαφοροποιήσουμε την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό”.
Πρόσθεσε, πως στο παρελθόν σε πάρα πολλές περιπτώσεις επενδύσαμε σε Αμερικανούς Προέδρους, αλλά στο τέλος οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Για αυτό, συνέχισε, “πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ μεθοδικοί”, ενώ είπε ότι “για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας και να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, χρειάζεται η διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος Ελλάδος και Κύπρου, με βασικό στόχο την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.
Μιας περιοχής ιδιαίτερα ευαίσθητης και κρίσιμης, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος,για να προσθέσει ότι οι εξελίξεις πιθανόν να είναι ραγδαίες “λόγω και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας”.
“Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των τουρκικών θέσεων οι δηλώσεις Τατάρ”
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι σταθερά κινούνται προς την κατεύθυνση της προώθησης και υλοποίησης των τουρκικών θέσεων. Για αυτό δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, συμπλήρωσε.
Επανέλαβε δε την θέση της ΕΔΕΚ που είχε ξεκαθαρίσει ότι “κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον κ. Τατάρ”.
Οι κοινωνικής φύσεως συναντήσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι το θετικό αλλά αντίθετα, σταδιακά όπως διαπιστώνουμε και από τα ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών, αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς, είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Επεσήμανε δε, πως “αν θέλουμε να έχουμε κάποιες συναντήσεις, οι οποίες ουσιαστικά να προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντικές συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει προηγουμένως να τερματιστεί η προκλητική συμπεριφορά και του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας.
Είπε ακόμη ότι “θα πρέπει να υποδείξουμε στον ΓΓ ότι οφείλει να προωθήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των ΗΕ για άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψη για το Κυπριακό, για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια τους, ο τερματισμός των εγγυήσεων και ο επαναπατρισμός των εποίκων, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης”.