Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα προκαλούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών. Ατέρμονη ταλαιπωρία για την μεταφορά τους στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου –Τους άφησαν χωρίς λεωφορείο.
Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες καρκινοπαθείς από την Πάφο ,εξαιτίας ελλείψεων σε φάρμακα απαραίτητα για τις χημειοθεραπείες, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμη και την ακύρωση θεραπειών. Τεράστιο πρόβλημα παρατηρείται στα ραντεβού για εξέταση από Ογκολογο στο Νοσοκομείο Πάφου , στην έλλειψη ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και στην στην μεταφορά τους στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας αφού δεν υπάρχει λεωφορείο.
Η Συντονίστρια Νοσηλευτών ΠΑΣΥΚΑΦ Πάφου, Άντρη Γιακουμου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει την άμεση λήψη μέτρων
Ποια η φροντίδα που παρέχεται στους καρκινοπαθείς από τον ΠΑΣΥΚΑΦ;
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι εθελοντικός μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός. Είναι δίπλα σε περισσότερα από 6000 άτομα με εμπειρία καρκίνου και στις οικογένειες τους καθ όλη την διάρκεια της ασθένειας. Από την πρώτη στιγμή παρέχονται δωρεάν εξειδικευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες σε Παγκύπρια βάση εδώ και 33 χρόνια. Στόχος είναι η βελτίωση και η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των ατόμων που βίωσαν ή βιώνουν τον καρκίνο και των οικογενειών τους σε όλα τα στάδια της ασθένειας από την διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση και το πένθος.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι: η παροχή κατ’οικον υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο στην άνεση του σπιτιού τους, κοντά στην οικογένεια τους και στο περιβάλλον τους.
Το νοσηλευτικό προσωπικό της υπηρεσίας αξιολογεί την κατάσταση και τις ανάγκες των ασθενών, ιεραρχώντας τις και με τις απαραίτητες γνώσεις και την πείρα που διαθέτει διαχειρίζεται τα συμπτώματα και στηρίζει συναισθηματικά πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού του συνδέσμου που έχει εξειδίκευση στην ανακουφιστική φροντίδα. Επίσης ο σύνδεσμος παρέχει ψυχολογική στήριξη που είναι απαραίτητη σε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνά ο ασθενής και η οικογένειά του. Επίσης υπάρχει κοινωνικός λειτουργός για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων και η παροχή φυσικοθεραπείας. Μια άλλη υπηρεσία που παρέχεται από τον σύνδεσμο είναι η υπηρεσία μεταφοράς ασθενών προς τα Ογκολογικά Κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού, η οποία δυστυχώς τώρα είναι παγιοποιημένη λόγο κορωνοϊου και αναμένονται οδηγίες για την επαναλειτουργία της. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ παραμένει δίπλα στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα απο καρκίνο, στηρίζοντας τους και βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν όλα τα στάδια τους πένθους που μπορεί να περνούν.
Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΣΥΚΑΦ Πάφου;
Η Πάφος είναι η πιο απομακρυσμένη και απομονωμένη επαρχία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα ογκολογικά κέντρα που υπάρχουν μόνο σε Λευκωσία και Λεμεσό αυτή την στιγμή. Επίσης δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες γιατρών καθημερινά στην Πάφο και δυσκολεύονται οι ασθενείς είτε να μεταβαίνουν σε άλλες επαρχίες είτε να είναι σε μεγάλη λίστα αναμονής για ραντεβού. Επίσης δεν υπάρχει καθημερινά ογκολογος στην Πάφο. Έρχεται κάθε
Τρίτη στο Νοσοκομείο Πάφου από το Νοσοκομείο Λεμεσού με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές από καρκινοπαθής που περιμένουν να εξεταστούν . Εν άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι δυστυχώς η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών με καρκίνο. Επίσης στην Πάφο υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί και ξενόγλωσσοι, που μπορεί να δυσκολεύονται με την γλώσσα, ή να είναι μόνοι τους εδώ και να είναι ευπαθείς χωρίς να έχουν ιδιαίτερη βοήθεια από δικούς τους.
Η απουσία ογκολογικού τμήματος στην Πάφο δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία σε δεκάδες καρκινοπαθείς..
Σίγουρα η λειτουργία ογκολογικού τμήματος στην Πάφο θα βοηθούσε πολύ τους ήδη ταλαιπωρημένους ασθενείς που πηγαινοέρχονται στις άλλες επαρχίες για τις θεραπείες τους, οι οποίες πολλές φορές είναι επί καθημερινής βάσεως πχ για ακτινοθεραπεία. Ειδικά αυτό τον καιρό λόγο κορωνοϊου δεν υπάρχουν λεωφορεία για μεταφορά ασθενών και μεγαλώνει η δυσκολία. Επίσης λόγο απουσίας αυτού του τμήματος, τα υπόλοιπα τμήματα δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τέτοια θέματα με αποτέλεσμα την περισσότερη ταλαιπωρία των ασθενών.
Η πανδημία με τον κορΩνοϊο έχει επιφέρει επιπλέον προβλήματα σε καρκινοπαθείς όσον αφορά φάρμακα, ραντεβού κλπ;
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων των ασθενών. Υπάρχει δυσκολία στο να παραλάβουν τα φάρμακα τους έγκαιρα. Οι καρκινοπαθής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες , ταλαιπωρούνται καθημερινά μέσα στα νοσοκομεία , υπάρχουν καθυστερήσεις στις εξετάσεις που πρέπει να υποβάλλονται και στα ραντεβού τους , χρειάζονται προληπτικούς ελέγχους ενώ παρατηρείται και σοβαρό πρόβλημα όταν διαγνωστούν με καρκίνο και καθυστερούν να χειρουργηθούν. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι καρκινοπαθής της Πάφου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα , είναι απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν καθημερινά, αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις .
Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται το διάστημα αυτό για ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ;
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ο έρανος του συνδέσμου από τις 7-11 Οκτωβρίου για στήριξη των υπηρεσιών μας, στελεχώνοντας διάφορες υπεραγορές και φρουταριες.
Το Μουσικό συναπάντημα Αγάπης που το διοργανώνει η Γοδηκ για στήριξη του Πασυκαφ την Κυριακή 18/10 στο Coffee brands(Νικολάου Νικολαΐδη 16 Μέγαρο Τρύφωνος Πάφος 4:30-7:30).
Κάθε εθελοντής που είναι πρόθυμος να στηρίξει το έργο μας, είτε από οικονομικής πλευράς, αλλά και πιο πρακτικής προσφοράς σε ασθενείς είναι ευπρόσδεκτος.
Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τον κόσμο όσον αφορά την πρόληψη;
Η πρόληψη είναι αναγκαία και επιτακτική. Θεωρείται καλύτερη της θεραπείας βελτιώνοντας τις υπηρεσίες υγείας και μειώνοντας την θνησιμότητα. Η πρώιμη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για αυτό και η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου μειώνει την ανάπτυξη καρκίνου και θεωρείται πρωτογενής πρόληψη. Η πρόληψη, ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση είναι τα όπλα της ανθρωπότητας εναντίον του καρκίνου. Τα μέτρα πρόληψης θεωρούνται η διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας, προσεκτική διατροφή, αύξηση της σωματικής άσκησης και μείωση του σωματικού βάρους αλλά κυρίως οι προληπτικοί έλεγχοι όπως η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου, η κολονοσκόπηση και χορήγηση του εμβολίου για τον HPV είναι κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν πολύ στην πρόληψη ή τουλάχιστον στην έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων ειδών καρκίνου.