Νομοσχέδια και κανονισμούς που έχουν να κάνουν με την απόσπαση εργαζόμενων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών, την δημιουργία χώρων μητρικού θηλασμού στην εργασία, τους μισθούς εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και επίδομα για άτομα με θαλασσαιμία, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε σε σχέση με νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την απόσπαση εργαζόμενων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ότι η Επιτροπή υιοθέτησε τροπολογία του ΑΚΕΛ σύμφωνα με την οποία θα καλύπτονται από το νόμο και όσοι εργάζονται σε συναφή επαγγέλματα,. Η τροπολογία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια εκ μέρους των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία.
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή σύμφωνα με τον ίδιο αφορά κανονισμούς για την θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων δημιουργίας ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού άντλησης γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται θηλάζουσες, προσθέτοντας ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει καταθέσει τροπολογία για να καλύψει και τους επισκέπτες σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους.
Αποφασίσαμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ότι πρέπει να καλέσουμε το Υπουργείο να έρθει για να εκφράσει την θέση του, διότι, όπως εξήγησε, οι κανονισμοί αναφέρονται σε εργαζόμενους και όχι σε επισκέπτες και έτσι αυτό το θέμα μπορεί να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην επόμενη συνεδρία.
Ο κ. Φακοντής είπε επίσης την Επιτροπή απασχόλησαν κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους καθορίζεται πλέον ότι ο μισθός στα ξενοδοχεία δεν θα είναι, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή ο βασικός μισθός και οι μονάδες. Υπήρχε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο υπολογίζονταν οι μονάδες κατά επάγγελμα δηλαδή, με βάση μια φόρμουλα που ίσχυε, εξήγησε. Πλέον, πρόσθεσε, καθορίζεται ο μέσος όρος μονάδας και ο μισθός γίνεται σταθερός.
Ανέφερε επίσης ότι αποφασίστηκε ο τρόπος πληρωμής των αργιών, το δικαίωμα εργαζόμενου σε Ταμείο Προνοίας όταν συμπληρώσει έξι μήνες, καθώς και ότι θα δίνεται το 1% από τους εργοδότες στο Ταμείο Ευημερίας των Εργαζομένων.
Η Επιτροπή, είπε, συζήτησε επίσης νομοσχέδιο το οποίο αφορά την παροχή ειδικού επιδόματος για τους θαλασσαιμικούς οι οποίοι θα παίρνουνε ειδικό επίδομα από το 50ο έτος τους, αν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις που προνοούνται για σύνταξη γήρατος, δηλαδή να έχουν 15 χρόνια εισφορές.
Όπως ανέφερε θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν ένα επίδομα μέχρι και την συνταξιοδότηση τους.
Με την συνταξιοδότηση τους θα τερματίζεται αυτό το επίδομα και θα παίρνουν την σύνταξη είπε ο κ. Φακοντής σημειώνοντας, πως τούτο γίνεται γιατί οι θαλασσαιμικοί ζουν κατά μέσο όρο λιγότερα χρόνια από τους υπόλοιπους εισφορείς του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και είναι για να έχουν μια καλύτερη οικονομική στήριξη.
Επίσης σημείωσε το ποσό που θα λαμβάνουν ως ειδικό επίδομα θα εκπίπτει του φόρου εισοδήματος.
Θα καλυφθεί, συνέχισε, το 1/3 περίπου από τους 650 θαλασσαιμικούς, με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου. Για όσους δεν καλύπτονται, ανέφερε, το Υπουργείο ενημέρωσε την Επιτροπή ότι σε κάποιο στάδιο θα έρθει να φέρει σχέδιο για να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής ένα άλλο σοβαρό θέμα που εκκρεμούσε ήταν το γεγονός ότι όσοι συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους και δεν υπέβαλαν αίτηση για να πάρουν σύνταξη, συνέχιζαν και εργάζονταν, δεν δικαιούνταν επίδομα ανεργίας και επίδομα ασθένειας.
Όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ετοιμασία και στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή σήμερα, ήδη εγκρίθηκε από την Νομική Υπηρεσία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στην Βουλή το συντομότερο.
Κατά αυτόν τον τρόπο, κατέληξε, θα επιλύσουν και αυτό το σοβαρό κενό που υπήρχε στη νομοθεσία.