Η καλοκαιρινή σεζόν του 2020 που έχει φτάσει στο τέλος της χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως όλες οι εταιρείες που είχαν σχέση με τον τουρισμό συμπεριλαμβανομένου των ξενοδοχείων έχουν υποφέρει και εξακολουθούν να υποφέρουν πάρα πολύ .
Συγκεκριμένα για την Πάφο ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως τα ξενοδοχεία εργάστηκαν περίπου από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβρη σημειώνοντας πως ο μέσος όρος πληρότητας ήταν εξαιρετικά χαμηλός.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη λειτουργία των ξενοδοχείων διότι, όπως εξήγησε, αφενός τα ξενοδοχεία έπρεπε να τηρήσουν τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας αλλά και αφετέρου, η πληρότητα δεν ήταν καθόλου σταθερή κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και επικεντρώνονταν συνήθως τα Σαββατοκύριακα.
Ενδεικτικά είπε πως «εάν κάποιος έβλεπε μια γραφική παράσταση με την πληρότητα των ξενοδοχείων ανά μήνα, θα έβλεπε μια εικόνα που έμοιαζε με καρδιογράφημα», προσθέτοντας πως αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την λειτουργία των ξενοδοχείων γιατί πρόκειται για μεγάλες μονάδες και έπρεπε να αυξάνουν και να μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού αναλόγως με τις υπηρεσίες που αυτό το κάνει πάρα πολύ δύσκολο.
Επεσήμανε δε, πως το πρόγραμμα που είχε θέσει σε λειτουργία το Υπουργείο Εργασίας για να βοηθήσει την εργοδότηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν πολύ καλό και βοήθησε στην λειτουργία και στην επανεκκίνηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που επέλεξαν να λειτουργήσουν το καλοκαίρι.
Αναφερόμενος στο τέλος της τουριστικής σαιζόν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε, πως σε γενικές γραμμές παρόλο που η Κύπρος κατάφερε και είχε πολύ καλές επιδόσεις όσον αφορά την πανδημία, δυστυχώς σημείωσε, «δεν καταφέραμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα και να έχουμε περισσότερους τουρίστες στα ξενοδοχεία της Κύπρου».
Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 80.000 τεστ στο αεροδρόμιο που απευθύνονταν σε όλους τους επιβάτες που έρχονταν ανεξαρτήτως αν ήταν τουρίστες ή όχι και έχουν βρεθεί 200 θετικοί επιβάτες εκ των οποίων οι τουρίστες ήταν πιο λίγοι από τους μισούς.
Αυτό συνέχισε, καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δεν είναι επικίνδυνος, για την επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου και σίγουρα, όπως είπε, είναι και θα είναι πάντα ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας.
Το σημείο αυτό θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε καλύτερα, συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη πως ο Οκτώβριος που είναι ένας μήνας κατά τον οποίο οι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως είναι η Ελλάδα ξεκινούν να κλείνουν και η Κύπρος είχε πλεονέκτημα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Παρά ταύτα συμπλήρωσε, δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει άφιξη τουριστών λόγω των κανονισμών από την Βρετανία για τις τρεις ημέρες για το τεστ Covid-19.
Όσον αφορά για την επόμενη χρονιά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, σημειώνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά και στους τουριστικούς πράκτορες και στις αεροπορικές εταιρείες. Κατά συνέπεια πρόσθεσε, ουδείς μπορεί να προγραμματιστεί για του χρόνου.
Πριν από το Γενάρη, Φλεβάρη θα είναι αδύνατο να έχουμε μια σαφή εικόνα για την επόμενη χρονιά κατέληξε.