Οι πλείστοι τομείς της οικονομίας και πιο ειδικά η οικοδομική βιομηχανία, έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια αρκετά χτυπήματα τόσο από κακούς ή ελλιπής εσωτερικούς χειρισμούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.
Η παγκόσμια πανδημία που ξέσπασε δεν άφησε ανεπηρέαστη την Κύπρο, μας βρήκε μάλιστα σε μία περίοδο που αρχίσαμε δειλά να αισιοδοξούμε πως επιτέλους, μετά τα κτυπήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των δικών μας κακών χειρισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς εμάς, πως η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ήταν πραγματικότητα. Δυστυχώς η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω, μας πισωγύρισε, οι δε συνέπειες της θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την μικρή οικονομία μας για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να εκτιμήσει ποτέ η οικονομία μας θα επιστρέψει στην προ του κορονωϊού εποχή.
Η κρατική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ήταν και είναι αναγκαία, είναι θέμα επιβίωσης. Οι προεκτάσεις της πανδημίας και ο χρόνος επανάκαμψης που θα απαιτηθεί θα είναι μεγαλύτερος από την διάρκεια της κρίσης. Η ρευστότητα του κράτους μετά και τις χορηγίες των ειδικών επιδομάτων εργαζομένων και επιχειρήσεων και την απώλεια εισοδημάτων από τον τουριστικό τομέα, δεν θα είναι ανεξάντλητη. Για αυτό ακριβώς το λόγο, πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να τονωθεί η οικονομία άμεσα, χωρίς να δημιουργηθεί επιπλέον κόστος στο κράτος. Τα κίνητρα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να κρατήσουν ενεργούς τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας και μετέπειτα αυτά να είναι ο μοχλός που θα βοηθήσει την οικονομία μας να εξέλθει ταχύτερα από την νέα κρίση.
Οι αλλαγές και η επέκταση των πολεοδομικών ζωνών που έχουν έντονη ζήτηση για ανάπτυξη στο Τοπικό Σχέδιο Πάφου στο οποίο περιλαμβάνεται και η περιαστική περιοχή, δηλαδή κοινότητες που γειτνιάζουν με Δήμους όπως είναι η Χλώρακα, η Έμπα, η Κισσόνεργα και άλλες μικρότερες, θα πρέπει λειτουργήσουν ως κίνητρο για ανάκαμψη της οικονομίας, συνιστούν κατά την άποψή μου, ένα πολύ καλό κίνητρο προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Αντίστοιχο μέτρο εφαρμόστηκε και πριν 6 χρόνια ως κίνητρο στις τουριστικές ζώνες με θετικά αποτελέσματα τόσο στην άμεση τόνωση της οικονομίας αλλά και στην αύξηση διάθεσης τουριστικών κλινών της Κύπρου.
Υπάρχουν περιοχές στο Τοπικό Σχέδιο Πάφου που είναι ενταγμένες σε αγροτική ζώνη και που αποτελούνται από ακαλλιέργητα τεμάχια, που γειτνιάζουν με ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές ζώνες, με εμπορικές ζώνες σε πρωταρχικής σημασίας δρόμους αλλά και με οικιστικές ζώνες υψηλών συντελεστών δόμησης. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας που είναι υπό δημιουργία. Στις περιοχές αυτές, εάν επεκταθούν οι πολεοδομικές ζώνες και αναπτυχθούν, θα ωφεληθεί τόσο το ίδιο το κράτος όσο και οι ιδιοκτήτες τους και θα τονωθεί η οικονομία σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο.
Επισημαίνω πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο σεβασμό στο περιβάλλον, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ήπια ανάπτυξη όπου οι συντελεστές δεν θα αλλάξουν άρδην το τοπίο, τη μορφολογία και τον χαρακτήρα των περιοχών. Θεωρώ πως ένας συντελεστής δόμησης της τάξεως του 40% – 50% για το κάθε τεμάχιο ότι δεν θα προκαλέσει περιβαλλοντική επιβάρυνση και ότι δεν θα αλλοιώσει το χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Η άμεση τόνωση της οικονομίας μας από την αύξηση των συντελεστών θα διατηρήσει την περιοχή της Πάφου σε τροχιά ανάπτυξης, θα δώσει νέα ώθηση στην τοπική οικονομία. Χωρίς χρονοτριβή και με αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών, άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η εξέταση των ενστάσεων για το Τοπικό Σχέδιο του 2011 που αναδημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για το νέο Τοπικό Σχέδιο Πάφου στο οποίο οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις οφείλουν πρώτα να επισκέπτονται επί τόπου τις περιοχές και να λάβουν τις όποιες αποφάσεις τους σύμφωνα με την εμπειρία και γνώσεις τους, αλλά όχι κλεισμένοι πίσω από τα γραφεία τους στη πρωτεύουσα.
Η πόλη της Πάφου και η περιαστική περιοχή όπως Χλώρακα, Έμπα και Κισσόνεργα, έχουν ακόμη να προσφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Υπάρχει ζήτηση για νέες οικιστικές περιοχές, ο πληθυσμός και οι ανάγκες της πόλης και επαρχίας Πάφου συνεχώς αυξάνονται και επεκτείνονται οπόταν με τον ίδιο ρυθμό θα πρέπει και τα πολεοδομικά δεδομένα να αναπροσαρμοστούν.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΣΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ