Τι καλύτερο από ένα παραμύθι για να διδάξει σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή;
Η διατροφολόγος Ιωάννα Δ. Μασούρα, ονειρεύτηκε και μετέφερε στο χαρτί μια όμορφη ιστορία, την οποία διηγείται μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού «Το χωριουδάκι του Νοστιμούλη». Η ιδέα για το παραμύθι ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν, με αφορμή πάντα την αγάπη της συγγραφέως για την υγιεινή διατροφή και τα παιδιά. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για τη συγγραφή του παραμυθιού, έπαιξαν επίσης οι επισκέψεις που πραγματοποίησε σε νηπιαγωγεία και σχολεία, με αφορμή την ιδιότητά της, οι οποίες αποτέλεσε και έμπνευση για το παραμύθι. «Αντιλήφθηκα πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται από μικρή ηλικία», αναφέρει η ίδια.
Πώς σκοπεύει να το πετύχει; Μέσω της ιστορίας του σεφ Νοστιμούλη, με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ένα παιδί, να διασκεδάσει και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στο χωριουδάκι του Νοστιμούλη, που είναι γεμάτο όμορφες εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Οι κάτοικοι του χωριού ζούσαν αρμονικά και τρέφονταν με ό,τι τους πρόσφερε η γη και τα ζώα τους, ώσπου μια κινητή καντίνα που πουλούσε μόνο προ-μαγειρεμένο φαγητό θα γίνει η αιτία να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Την εικονογράφηση του βιβλίου ανέλαβε η Κύπρια «animator» και εικονογράφος Άννα Στυλιανίδου η οποία λατρεύει να ζωντανεύει ιστορίες με την τέχνη της. Την επιμέλεια του κειμένου έχει η Δρ. Άννα Χαραλαμπίδου, επίκουρη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο και την επιμέλεια της έκδοσης η Μαρία Κωνσταντίνου που δραστηριοποιείται στον τομέα των γραφικών τεχνών και της διαφήμισης εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες.
Στόχος και επιθυμία της δημιουργού είναι το παραμύθι αυτό να παροτρύνει τους αναγνώστες και ακροατές προς τον δρόμο της υγιεινής διατροφής. Θα μπορούσε επιπλέον να γίνει ένα εκπαιδευτικό «εργαλείο» για την κατανόηση της σωστής διατροφής, για καλή υγεία. Άλλωστε η ίδια έχεις ως αρχή το απόφθεγμα του Ιπποκράτη «η τροφή σου το φάρμακο σου», μιας κι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.