Παρουσιάστηκε στον Πολιτιστικό Χώρο “Τεχνόπολις 20” στην Πάφο το βιβλίο του Ανδρέα Δ. Συμεού «Κυπριακό ώρα μηδέν: το αγκάθι του περιουσιακού» από τον ακαδημαϊκό και πρώην Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά.
Μετά από σύντομη εισαγωγή από τον κ. Συμεού, τον λόγο πήρε ο κ. Μαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ανάλυση ενός τόσο περίπλοκου προβλήματος και έδωσε μια γενική περίληψη για το περιεχόμενο του. Το βιβλίο, όπως είπε ο κ. Μαλάς είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω των προοπτικών επανέναρξης των συνομιλιών, μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Αυτό κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο θα αποτελέσει ένα βασικό κείμενο αναφοράς στις συνομιλίες.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δοθεί πιο σημαντικός ρόλος στους τεχνοκράτες στις συνομιλίες και γενικότερα στην διαχείριση του Κυπριακού και στην ανάγκη να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία και να γίνουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια τα οποία να βοηθήσουν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Ανδρέας Δ. Συμεού αναφέρθηκε στο ιστορικό της συμμετοχής του στην ομάδα του περιουσιακού στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και στο γεγονός ότι ανέλαβε ως επικεφαλής της ομάδας με την υπουργοποίηση της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή.
Είπε ότι οι προκαταρκτικές συναντήσεις των ομάδων έγιναν από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο του 2008 και ήσαν αρκετά παραγωγικές με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί να ξεκινήσουν απ΄ ευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου και αναφέρθηκε σε πρόταση την οποία ο ίδιος ετοίμασε για επίλυση του περιουσιακού ζητήματος.
Αρκετά στοιχεία του εγγράφου αυτού αποτέλεσαν την βάση για τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για το θέμα που υποβλήθηκαν δυο χρόνια αργότερα, συμπλήρωσε.
Οφείλω να πω συνέχισε, «ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ, σε όλα τα κεφάλαια, περιλαμβανομένου και του περιουσιακού, όμως η εκλογή Έρογλου τον Απρίλη του 2010 ανέτρεψε τα δεδομένα».
Μετά την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αναστασιάδη – Έρογλου το 2014 ο ίδιος συμμετείχε «και πάλιν στην ελληνοκυπριακή ομάδα εργασίας για το περιουσιακό». Οι συνομιλίες, ανέφερε, «είχαν άδοξο τέλος τον Οκτώβριο λόγω των επεμβάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Με την εκλογή Ακιντζί τον Απρίλη του 2014 οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν με ανανεωμένες ελπίδες».
Από την ομάδα περιουσιακού αποχώρησε, όπως είπε, το καλοκαίρι του 2015 για λόγους που δεν είναι του παρόντος.
Εξακολούθησε, εντούτοις, να έχει κάποια επαφή με την ομάδα και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τέλος Ιουνίου του 2017 κλήθηκε και πήρε μέρος ως μέλος της ελληνοκυπριακής αποστολής στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι συνομιλίες να επαναρχίσουν σύντομα, προσθέτοντας πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αφού και οι πιέσεις θα είναι αφόρητες, αλλά και ο χρόνος περιορισμένος. Οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν με βάση τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, συμπλήρωσε.
Εκτός από το βιβλίο του στην ελληνική γλώσσα το οποίο αποτέλεσε το θέμα της παρουσίασης ο κ. Συμεού έχει επίσης συγγράψει στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο “The property issue in the Cyprus problem: A technocratic approach.”
Σε αυτά περιλαμβάνονται πολλά στοιχεία και πληροφορίες για το θέμα αλλά και πολλές ιδέες και εισηγήσεις για το τι δέον γενέσθαι, έχοντας κατά νου το πλαίσιο του ΓΓ και όλες τις προτάσεις και ιδέες που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, κατέληξε ο συγγραφέας.