Στην ΕΕ αποτελεί νομική υποχρέωση πλέον η ανάπτυξη δικτύων 5G εντός του 2020.
Αυτή η απόφαση θα επιτρέψει την ανάπτυξη και προσφορά πολλών νέων υπηρεσιών με μεγάλο κέρδος, ειδικά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες με τα «αυτόνομα αυτοκίνητα.
Σαν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας δηλαδή, με αυτοκίνητα που «επικοινωνούν» μεταξύ τους και κινούνται μεταφέροντας επιβάτες, χωρίς οδηγό!
Είναι εξόφθαλμη πλέον η επιβολή, από τους «ισχυρούς» στην ΕΕ, της εφαρμογής των δικτύων 5G και είναι ιδιαίτερα ορατή σε μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους μηχανικούς που διατηρούν επαφή με τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής στην Βόρεια Ευρώπη.
Ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος, όπως συνήθως και σε πλείστα θέματα τεχνολογιών αιχμής, κοιμάται τον «ύπνο του δικαίου», τα μελετητικά γραφεία του «Βορρά» ανταγωνίζονται ήδη σε εφαρμογές της νέας τεχνολογίας. Είναι αλήθεια πώς μέσω των δικτύων 5G καθίσταται δυνατή η παροχή ενός ευρύτερου φάσματος υπηρεσιών και εφαρμογών σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο αστραπιαίος χρόνος απόκρισης θα επιτρέψει την παραγωγή νέων τεχνολογικών προϊόντων.
Η δημιουργία πολλών εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στους τομείς, ενέργεια, υγεία, γεωργία, βιομηχανία και μεταφορές, αποτελεί το δέλεαρ που θα «ξεμαγκώσει τις οξειδωμένες πλέον οικονομίες» στις προηγμένες χώρες. Οικονομίες που είναι βαλτωμένες στο «παλιό» και μέσα από τις διαδοχικές κρίσεις που μαστίζουν τον πλανήτη, αναζητούν το φρεσκάρισμα για μια νέα εποχή ανάπτυξης και «ευημερίας».
Σε σύγκριση με τις κεραίες 2G, 3G, 4G, οι κεραίες 5G θα εκπέμπουν σε υψηλότερες συχνότητες.
Σαν αποτέλεσμα θα χρειαστεί η εγκατάσταση πολύ μεγαλύτερων, αριθμού κεραιών και ισχύος εκπομπής για να είναι λειτουργικές. Μέσω τέτοιων συχνοτήτων μεταφέρονται υψηλότερα ενεργειακά φορτία που μπορούν να διαπεράσουν κτήρια και τοίχους και να καλύπτουν μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές που σήμερα «υποφέρουν» από την κατά τόπους απουσία σήματος κινητής τηλεφωνίας. Πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία δηλαδή που επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των σχετικών εφαρμογών(apps).
Αντίθετα όμως, αυτή η διαπερατότητα και τα υψηλά ενεργειακά φορτία δημιουργούν εκτεταμένες ανησυχίες για την υγεία των ανθρώπων, ειδικά παιδιών και ηλικιωμένων.
Στην Κύπρο, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Τ.Η.Ε) του υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, μαζί και το υφυπουργείο καινοτομίας, προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ως προς την επικινδυνότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που θα εκπέμπονται από τα δίκτυα 5G.
Διαισθάνομαι πως η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στη συγκέντρωση από το ΤΗΕ όλων των εξουσιών για αδειοδότηση της εγκατάστασης τέτοιων κεραιών. Επιδιώκεται ίσως ο «έλεγχος» των αντιδράσεων των οργανωμένων συνόλων έναντι της νέας τεχνολογίας 5G. Ούτε λόγος φυσικά για αναστολή εγκατάστασης τέτοιων κεραιών, μέχρι να γίνουν περισσότερες μελέτες για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της υγείας σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ήδη υπάρχουσες κεραίες.
Tη συσσώρευση εξουσιών από το ΤΗΕ, λογικά, θα ακολουθήσει η ενημέρωση του κοινού, σε μια προσπάθεια ίσως για «αποενοχοποίηση» των δικτύων 5G. Σαν μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, καλούμε το εν λόγω τμήμα να προβεί σε αντικειμενική παρουσίαση των συνεπειών από τα δίκτυα 5G. Προειδοποιούμε ταυτόχρονα πως δεν θα μείνουμε απαθείς στην προώθηση συμφερόντων σε βάρος της υγείας των δημοτών.
Η καθιέρωση μέσω νομοθεσίας του Ελέγχου Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης σε συνδυασμό με την ανάληψη από το κράτος του κόστους για την απαιτούμενη Ηλεκτρομαγνητική Θωράκιση, όπου χρειάζεται, είναι πέραν από αναγκαία προϋπόθεση για εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.
Αντώνης Τρακκίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος.