Η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
Κύρια στόχευση της οικονομικής μας πολιτικής παραμένει βεβαίως να αρχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά οι δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία προβλήματος στον τραπεζικό τομέα. Με δεδομένο όμως ότι η οικονομική ύφεση συνεχίζεται και η κατάσταση της αγοράς επιδεινώνεται, είναι σημαντικό να παραταθεί η περίοδος αναστολής των δόσεων και μετά τον Ιανουάριο του 2021.
Η καθολική παράταση του μέτρου δεν ενδείκνυται κατά την άποψη μου και τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργήσουν τα αντίθετα αποτελέσματα και θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση.
Η παράταση του μέτρου αναστολής των δόσεων θα πρέπει να αφορά τα πρόσωπα, νομικά και φυσικά, που ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα (εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις), προτεραιότητα θα πρέπει να δίδεται σε εκείνους που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων ή που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους.
Η μη αναστολή των δόσεων θα συμβάλει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) καθώς οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία δεν διαθέτουν ρευστότητα και θα πληγούν και οι τράπεζες και η οικονομία του τόπου.
Περαιτέρω, η πολιτεία και οι θεσμοί καλούνται ταυτόχρονα με τα μέτρα στήριξης να επεξεργαστούν λύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης των ΜΕΔ. Μπορεί η περίοδος συζήτησης αυτού του θέματος να θεωρηθεί σχετικά πρώιμη καθώς είναι ακόμη μέσα Σεπτεμβρίου, όμως τουναντίον «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να μην παραμείνει για χειρισμό τον Δεκέμβριο και έπειτα.
Γιώργος Δημητριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου