Το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου αποφάσισε: «Τα μοναδικής αξίας αρχαιολογικά ευρήματα στο τεμάχιο του αρχιεπισκόπου πρέπει να διαφυλαχτούν και να αναδειχτούν».
Εκτός από το συγκρότημα με περίβολο, το ιερό, το αίθριο, τη σειρά δωματίων, στα ανευρεθέντα περιλαμβάνεται και υδραγωγείο του οποίου οι υδραυλικές εγκαταστάσεις τέμνουν διαγώνια το τεμάχιο και εκτείνονται από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Δεν πιστεύω πως οι αρχαιότητες που ανευρέθηκαν περιορίζονται μόνο στο μέρος του τεμαχίου όπου έγιναν οι ανασκαφές. Δεν πιστεύω επίσης, ως εκ τούτου, να έχει δίκιο η διευθύντρια του τμήματος αρχαιοτήτων κυρία Σολομίδου-Ιερωνυμίδου όταν ισχυρίζεται, αποδέχεται και προτείνει ότι τα αρχαία και τα πολυώροφα κτήρια μπορεί να συνυπάρξουν στον εν λόγω χώρο. Είναι γενική πλέον η πεποίθηση ότι στο συγκεκριμένο τεμάχιο και σε όλο το μήκος και πλάτος υπάρχουν πολύ σπουδαίες αρχαιότητες. Είναι παράλληλα ακατανόητη η επιμονή της εκκλησίας, σε ρόλο επιχειρηματία, να θέλει να καταχώσει ευρήματα της ιστορίας μας, άσχετα αν αφορούν μια άλλη θρησκεία. Οι ανασκαφικές εργασίες έχουν ακόμη πολλά να δείξουν. Φτάνει φυσικά να συνεχιστούν απρόσκοπτα αυτές οι εργασίες.
Όπως εξελίχθηκε η όλη ιστορία πρέπει να αποτελεί το βασικότερο στόχο του δήμου Γεροσκήπου.
Η, πριν περίπου δύο χρόνια, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου να δώσει κατά πλειοψηφία θετικές απόψεις για αδειοδότηση, αρχικά δύο πολυώροφων κτηρίων εν αναμονή και του τρίτου πολυώροφου, του ξενοδοχείου, αποδεικνύεται λανθασμένη και ανατρέπεται από τις εξελίξεις. Η τελευταία θετική γνωμάτευση της διευθύντριας του τμήματος αρχαιοτήτων κυρίας Ιερωνυμίδου για τον τρίτο πύργο, δηλαδή το ξενοδοχείο, επιβεβαιώνει τους αρχικούς μου φόβους για καταστροφή των σημαντικότερων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν ποτέ στη Γεροσκήπου. Χρησιμοποιώ τη λέξη «αποκαλύφθηκαν» και όχι «ανακαλύφθηκαν» γιατί, σε όσους ενδιαφέρονταν διαχρονικά για την τοπική ιστορία, ήταν γνωστή η ύπαρξη αρχαιοτήτων στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν ήταν τυχαίος άλλωστε ο, πριν χρόνια, χαρακτηρισμός του τεμαχίου της αρχιεπισκοπής σαν αρχαιολογικός χώρος Β πίνακα. Δεν ήταν επίσης τυχαίος ο πολύ πρόσφατος αποχαρακτηρισμός του τεμαχίου, μόνο μια βδομάδα πριν φτάσει η αίτηση στο ΔΣ Γεροσκήπου. Το υπουργείο εσωτερικών, το τμήμα πολεοδομίας και το τμήμα αρχαιοτήτων το γνώριζαν, όπως εγώ φυσικά και το πολιτιστικό τμήμα του δήμου Γεροσκήπου.
Το κράτος πρέπει να πεισθεί να ανταλλάξει με τον αρχιεπίσκοπο το παραλιακό του τεμάχιο με άλλη κρατική γη. Είναι ομολογουμένως μοναδικές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Γεροσκήπου. Σημαντικές για την τοπική ιστορία, την ιστορία της Κύπρου αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία. Παρέχεται μοναδική ευκαιρία να εμπλουτιστεί και να εδραιωθεί η σπουδαιότητα της ιστορίας της Γεροσκήπου σαν συνέχεια των αρχαίων Ιερών Κήπων του αρχαίου έλληνα γεωγράφου Στράβωνα. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος ότι ανοίγονται, ως εκ τούτου, νέοι ελπιδοφόροι ορίζοντες για την ανάπτυξη και πρόοδο της σημερινής Γεροσκήπου.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.