Τα Μουσεία του Ζωολογικού Κήπου της Πέγειας επισκέφτηκε σήμερα η καθηγήτρια Λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Ευφροσύνη Ριζοπούλου Ηγουμενίδου προκειμένου να μελετήσει την εθνογραφική συλλογή .
Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης, η κ. Ηγουμενίδου ανέφερε, “βρισκόμαστε εδώ στα Μουσεία του Ζωολογικού Κήπου της Πέγειας για να μελετήσουμε την εθνογραφρική συλλογή, μια συλλογή την οποία ξεκίνησε με πολύ μεράκι ο κ. Χρίστος Χριστοφόρου, ιδιοκτήτης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και η οποία καλύπτει όλους τους τομείς της λαϊκής τέχνης , τα αγροτικά εργαλεία, τα εργαλεία τεχνητών, σκεύη, έπιπλα , όλα τα είδη της καθημερινής ζωής της αγροτικής κοινωνίας της Κύπρου”, όπως είπε.
Όπως εξήγησε η κ. Ηγουμενίδου, τα Μουσεία στο Ζωολογικό Κήπο της Πέγειας έχουν χωριστεί ανάλογα με τα είδη και είναι διαφορετικά.
Το πρώτο Μουσείο που επισκέφτηκε, όπως είπε, περιλαμβάνει περισσότερο εργαλεία, κοσμήματα, κεραμική, σημειώνοντας παράλληλα πως ιδιαίτερα η συλλογή της κεραμικής είναι αξιόλογη.
Διότι συνέχισε, όταν άρχισε ο κ. Χριστοφόρου να κάνει την συλλογή, υπήρχαν όπως ανέφερε, ακόμη διαθέσιμα από τα κεραμικά και αγγειοπλαστικά εργαστήρια της Κύπρου, εξαιρετικά κομμάτια που φρόντισε, συνέλεξε και αγόρασε, ο κ. Χριστοφόρου.
Συγκεκριμένα σημείωσε, πως στα Μουσεία του Ζωολογικού Κήπου στην Πέγεια , εκπροσωπούνται όλα τα εργαστήρια, αγροτικά και αστικά εργαστήρια.
Επιπρόσθετα τόνισε, έχει και τα εργαστήρια της Λαπήθου και του Βαρωσιού που ήταν κυρίως αγγεία νερού χωρίς εμφιάλωση.
Το σημαντικό με τα εργαστήρια της Λαπήθου είναι, όπως είπε η κ. Ηγουμενίδου ,ότι αυτά καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία αγγείων αποθηκευτικών ,γυαλωμένα αγεία για λάδι και άλλα , ενώ το Μουσείο διαθέτει και πολλά διακοσμημένα ή και διακοσμητικά τα οποία ανήκαν στο παλιό εργαστήριο του Χριστοδουλάκη.
Ίσως είπε, είναι η μόνη συλλογή στην Κύπρο που έχει τουλάχιστον τόσο μεγάλο αριθμό διακοσμημένες με ανάγλυφο και ζωγραφικό διάκοσμο, μεγάλες γλάστρες, δοχεία πάνω σε πολύ ψηλό πόδι.
Ακολούθως η κ. Ηγουμενίδου αναφέρθηκε και στο 2ο Μουσείο που διαθέτει ο Ζωολογικός Κήπος της Πέγειας με ενδυμασία , όπως την αγρότισσα πάνω στον αργαλειό, το αστικό σπίτι και άλλα. Είναι είπε, ένα Μουσείο το οποίο εκπροσωπεί την παλιά φορεσιά της Κύπρου, πριν καθιερωθεί το ευρωπαϊκό ένδυμα που σιγά- σιγά καθιερώθηκε και υιοθετήθηκε στην ύπαιθρο.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στα Μουσεία του Ζωολογικού κήπου με γύθους και πετρώματα που αποτελεί συλλογή από το φυσικό κόσμο της Κύπρου και των ζώων που ταιριάζει απόλυτα σημείωσε με το φυσικό περιβάλλον του Ζωολογικού Κήπου όπου κινούνται και φιλοξενούνται τα ζώα .