Είναι γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει, με συνοδοιπόρους τον φόβο και τη ανασφάλεια να σκιάζουν καθημερινά την αγορά εργασίας.
Καθώς οι εκτιμήσεις για λουκέτα, για εκτίναξη της ανεργίας και μειώσεις μισθών να βρίσκονται προ των πυλών, πράγμα που θα διαφανεί τον χειμώνα όταν κλείσει για τα καλά η τουριστική σεζόν, εντούτοις προκαλείται το αίσθημα της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με το άγχος της επιβίωσης που ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι καθώς δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά την επόμενη ημέρα μιας και η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει για τα καλά τα σημάδια της στην τουριστική μας βιομηχανία και στην οικονομία ευρύτερα.
Βήμα προς την ορθή κατεύθυνση χωρίς όμως να είναι αρκετή θα πρέπει να θεωρείται και η πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού για την έναρξη Έκτακτου Σχεδίου Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό την ενίσχυση του συνόλου των τοπικών επιχειρήσεων και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με χρονική διάρκεια από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι επιβάλλεται και εδώ διορατικότητα με στοχευμένη αλλά μακροπρόθεσμη πολιτική που να κατοχυρώνει την εργασιακή απασχόληση των συμπολιτών μας στην Τουριστική Βιομηχανία ολόχρονα.
Η ανεργία των νέων παραμένει επίσης βασική πηγή ανησυχίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) η πανδημία έχει «καταστροφικό και δυσανάλογο» αντίκτυπο στην απασχόληση των νέων, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια στη συνέχιση της κατάρτισης και της εκπαίδευσής τους, στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας αλλά και στην επαγγελματική τους ανέλιξη (πηγή: europarl.europa.eu), γεγονός που η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να θωρακίσει έμπρακτα την νέα γενιά και να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά και το μέλλον αυτού του τόπου.
Θα πρέπει από πλευράς Κυβέρνησής, να εφαρμοστούν άμεσα, προγράμματα και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εταιρειών εν μέσω πανδημίας, βοηθώντας τους νέους να προετοιμάζονται καλύτερα για την αγορά εργασίας και να αποκτούν τις απαιτούμενες δεξιότητες με γνώμονα την άμεσα διοχέτευσή τους σ’ αυτές.
Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στο γεγονός ότι μόλις πριν λίγες μέρες η Κομισιόν ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα SURE όπου η Κύπρος θα λάβει ως δάνειο ένα ποσό το οποίο ανέρχεται στα € 479 εκατομμύρια όπου με αυτό θα καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες για την προστασία των πολιτών και για τον μετριασμό των εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών.
Μόνον μέσω πολιτικής βούλησης και διορατικότητας μπορούν να παραχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε έστω και τώρα οι κυβερνώντες να ενεργήσουν ως Προμηθείς και όχι Επιμηθείς για το καλό του τόπου και της κοινωνίας ευρύτερα!
Αντώνης Χριστοδούλου
Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης Βουλευτή ΔΗ.ΚΟ Πάφου