Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου Εξαρτημένων Ατόμων, Τόλμη της Πάφου Δώρος Παφίτης, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στο Κέντρο, το οποίο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε θέματα χρήσης και ψυχοθεραπείας με σκοπό την ψυχολογική απεξάρτηση.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παφίτης είπε, πως τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. Ο πόλεμος κατά των εξαρτήσεων, όπως παραδέχτηκε, δεν είναι καθόλου εύκολος διότι είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά οι έμποροι αυτών των θανατηφόρων ουσιών.
Επεσήμανε δε, πως αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία είναι να μην στιγματίζονται αυτά τα άτομα για να μπορούν να ζητάνε βοήθεια από κέντρα όπως είναι η Τόλμη η οποία , όπως είπε, τα τελευταία τρία χρόνια εξελικτικά μπορεί και βλέπει μέχρι και 150 ξεχωριστές περιπτώσεις εξαρτησιογόνων ατόμων είτε εθελούσιας εμπλοκής με την Τόλμη, είτε παραπομπές από διάφορους συνεργάτες.
Είπε ακόμη, πως αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και αυτό που είναι και ο στόχος του νέου ΔΣ είναι περισσότερη στοχευμένη και περισσότερη ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε, ότι αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι θύματα τα οποία πρέπει να βρουν μέσα από την δική μας μη αδιαφορία την τόλμη για να έρθουν εθελούσια, αν γίνεται, στο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Το Δ.Σ. του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου Εξαρτημέων Ατόμων Τόλμη Πάφου αποτελείται από 17 άτομα της κοινωνίας της Πάφου με προηγούμενη εμπλοκή σε συμβούλια τέτοιας μορφής.
Ο κ. Παφίτης ακολούθως έστειλε το μήνυμα, ότι ως κοινωνία της Πάφου πρέπει να κατανοήσουμε και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας προς τα άτομα που υποφέρουν από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις, είτε είναι ναρκωτικά, είτε είναι ποτό, είτε είναι τσιγάρο, είτε είναι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια.
Πρέπει να μην δημιουργούμε ταμπού και να στιγματίζουμε αυτά τα άτομα και να τα κλείνουμε στον εαυτό τους για να μην μπορούν να βρουν την τόλμη να βγούν μπροστά , να μιλήσουν για το πρόβλημα τους και να το αντιμετωπίσουν.
Είπε ακόμη πως το νέο ΔΣ θέλει ενεργή εμπλοκή των παραγόντων και φορέων της Πάφου οι οποίοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στα οικονομικά της Τόλμης.
Είναι σημείωσε, ένας οικονομικά μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αυτοσυντήρηση και η οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη χορηγία- βοήθεια είτε με την παρουσία κάποιου, είτε οικονομικά, για μας είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.
Σχετικά με το Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων – Α.Θε.Κ.Ε.Α – Τόλμη Πάφου (πρώην Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα) επιπρόσθετα ο κ. Παφίτης είπε πως ιδρύθηκε το 2001 και κατοχυρώθηκε νομικά το 2011 στην Πάφο. Το κέντρο συνέχισε, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου Πάφου, του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) και άλλων οργανωμένων συνόλων στην πόλη της Πάφου. Η Τόλμη Πάφου δημιουργήθηκε , όπως ανέφερε, μετά την κατανόηση της ανάγκης για κέντρο θεραπείας και απεξάρτησης ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών, αφού δεν υπήρχε τέτοιο ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσθεσε πως από το 2001 η Τόλμη Πάφου προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα και στις οικογένειές τους. Παρέχονται προγράμματα διακοπής και απεξάρτησης από το αλκοόλ και προγράμματα διακοπής και απεξάρτησης από παράνομες ουσίες.
«Αποτελεσματική η συνεργασία μας με την ΥΚΑΝ»
Η Τόλμη σημείωσε, συνεργάζεται επίσης με την ΥΚΑΝ, βάση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας παρέχοντας πρόγραμμα συμβουλευτικής σε νέους που συλλαμβάνονται για κατοχή μικρής ποσότητας παράνομων ουσιών.
Σκοπός των προγραμμάτων είναι τόνισε, η ενίσχυση της απόφασης για αποχή από τη χρήση, η ψυχολογική απεξάρτηση και η θεραπεία προσωπικών προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση ουσιών. Παράλληλα, η οικογένεια των ατόμων λαμβάνει στήριξη και εκπαίδευση για να βοηθήσουν το άτομο στην απόφαση και στην πορεία της απεξάρτησης.
Η συμβουλευτική παρέχεται από ειδικευμένους και αδειούχους επιστήμονες με ιδιαίτερη κατάρτιση στις εξαρτήσεις ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρονται ακολουθούν τη δεοντολογία που διέπει τα θεραπευτικά προγράμματα εξαρτήσεων και οι πρακτικές είναι επιστημονικά αξιολογημένες.
Το ΚΕΝΘΕΑ εποπτεύει επιστημονικά τους λειτουργούς της Τόλμης και προσφέρει συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών. Επιπλέον, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ελέγχει το πρόγραμμα και συνεχίζει μετά από αξιολόγηση να εγκρίνει τη λειτουργία του.
Διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια…
Αν και κύριος σκοπός της Τόλμης είναι η προσφορά θεραπείας εξαρτήσεων, η Τόλμη, σημείωσε ο κ. Παφίτης, έχει προσφέρει κατά καιρούς και πολλά προληπτικά προγράμματα. Όταν ζητηθεί και με βάση την ευχέρεια χρόνου και πόρων, η Τόλμη συνεργάζεται με διάφορες υπηρεσίες (σχολεία, οργανωμένους γονείς, εκκλησίες, δήμους, κοινότητες, άλλα οργανωμένα σύνολα) για διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια που στόχο έχουν την πρόληψη της εξάρτησης.
Τέλος, από το 2016, η Τόλμη Πάφου λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο. Φοιτητές συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου διεξάγουν την πρακτική τους άσκηση στην Τόλμη, υπό την άμεση εποπτεία έμπειρων ψυχολόγων λειτουργών της Τόλμης και του ΚΕΝΘΕΑ, κατέληξε.