Σε λιγότερο από δύο βδομάδες όλοι εκπαιδευτικοί επιστρέφουμε στα σχολεία και σε λιγότερο από τρεις επιστρέφουν και οι μαθητές. Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα το επιτρέπουν.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα, το ΥΠΠΑΝ φαίνεται να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια επιστροφής:
Πλήρης επαναλειτουργία των σχολείων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ένα θρανίο για κάθε μαθητή. Στα τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών, να μοιραστούν σε άλλες αίθουσες του σχολείου, αν υπάρχουν. (ΣΕΝΑΡΙΟ 1)
Εκ περιτροπής φοίτηση, όπως εφαρμόστηκε τον Μάιο (ΣΕΝΑΡΙΟ 2)
Φοίτηση μαθητών με βάρδιες (πρωινή – απογευματινή). (ΣΕΝΑΡΙΟ 3)
Τηλεκπαίδευση.( ΣΕΝΑΡΙΟ 4)
Υβριδικό σύστημα εκπαίδευσης, με συγκεκριμένο αριθμό μαθητών στην τάξη και τους υπόλοιπους σε τηλεκπαίδευση που θα γίνεται ταυτόχρονα. (ΣΕΝΑΡΙΟ 5)
Το ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, και αναλόγως το επιδημιολογικών δεδομένων θα επιλεγεί το καταλληλότερο, είναι μια σωστή απόφαση. Βεβαίως το σημαντικό δεν είναι απλώς να υπάρχουν τα σενάρια στο τραπέζι, αλλά το ΥΠΠΑΝ να είναι απολύτως έτοιμο να εφαρμόσει το όποιο σενάριο τελικά επιλεγεί. Να είναι έτοιμο από όλες τις πτυχές (οικονομική, τεχνική, πρακτική, διοικητική κτλ.) για να το εφαρμόσει και όχι να τρέχει εκ των υστέρων για να βρει λύσεις ώστε να το εφαρμόσει. Δηλαδή να έχουμε επανάληψη της προηγούμενης περιόδου, όπου το ΥΠΠΑΝ είχε πιαστεί παντελώς απροετοίμαστο τόσο για το κλείσιμο των σχολείων όσο και αργότερα με το άνοιγμα των σχολείων.
Ακριβώς για να μην πιαστεί και πάλι απροετοίμαστο το ΥΠΠΑΝ, θα έπρεπε να έχει ήδη έτοιμες όλες τις λύσεις και όλα τα αναγκαία που επιβάλλονται για την εφαρμογή του όποιου σεναρίου τελικά επιλεγεί. Τις έχει; Πολύ αμφιβάλλω! Για παράδειγμα, αν επιλεγεί το ΣΕΝΑΡΙΟ 1, υπάρχουν οι διαθέσιμες αίθουσες; Αν δεν υπάρχουν, τι θα γίνει; Έχουν αγοραστεί τα πρόσθετα θρανία που απαιτούνται; Έχει ληφθεί πρόνοια για δέσμευση ποσού από τα κρατικά ταμεία, για την πρόσληψη των πρόσθετων εκπαιδευτικών που απαιτούνται; Αν εφαρμοστεί το ΣΕΝΑΡΙΟ 2, τι γίνεται με την διδακτέα ύλη; Έχει μειωθεί ή όχι; Αν ακολουθηθεί το ΣΕΝΑΡΙΟ 3, έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα; Υπάρχουν χρήματα για πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού; Αν πάμε στο ΣΕΝΑΡΙΟ 4, έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα για τηλεδιάσκεψη; Έχουν όλα στο σπίτι τους ίντερνετ, συσκευές κτλ.; Αν τελικά καταλήξουμε στο ΣΕΝΑΡΙΟ 5, έχουν εξεταστεί τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων; Έχουν εξοπλιστεί με τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό όλες οι τάξεις;
Τα πιο πάνω είναι μερικά ενδεικτικά ερωτήματα που τίθενται για την εφαρμογή του κάθε σεναρίου. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη περισσότερα. Επομένως εκείνο που έχει σημασία για το ΥΠΠΑΝ δεν είναι να έχει απλώς τα σενάρια έτοιμα στη θεωρία! Η μεγαλύτερη και η πιο ουσιώδης σημασία είναι πώς αυτά εφαρμόζονται στην πράξη. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχουν απαντήσεις. Φαίνεται ότι το ΥΠΠΑΝ περιμένει την επιδημιολογική ομάδα να το ενημερώσει για το ποιο ΣΕΝΑΡΙΟ θα επιλεγεί και μετά θα τρέχει να βρει τα μέσα, τις μεθόδους, τους τρόπους, τα χρήματα κτλ. για να το υλοποιήσει. Δηλαδή θα τρέχει και πάλι μετά τα γεγονότα. Όπως ακριβώς έγινε και την προηγούμενη φορά!
Καλή η θεωρία, αλλά στο τέλος είναι η πράξη που μετρά και μένει. Αλλά πράξεις ακόμη δεν είδαμε…
Γιώργος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΠΟΕΔ ΠΑΦΟΥ & Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ