Βρισκόμαστε στο μήνα Αύγουστο, λίγο πριν ξεκαθαρίσει η τελική κατανομή θέσεων στα κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας για τους νέους Κύπριους φοιτητές.
Παράλληλα, σε αναμονή βρίσκονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανά την Κύπρο για να πάρουν το μερίδιο νέων φοιτητών που τους αναλογεί, αφού η πρώτη προτίμηση των υποψηφίων είναι φυσικά η δωρεάν φοίτηση στα κρατικά πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας.
Το ύψος των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων κυμαίνεται μεταξύ περίπου πέντε και είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ το χρόνο.
Η τεράστια πλειοψηφία, τόσο των κρατικών όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ευρίσκεται στη Λευκωσία κατά πρώτο και στη Λεμεσό κατά δεύτερο λόγο. Αν ληφθεί υπόψη η εγγύτητα της Λάρνακας στη Λευκωσία, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι νέοι της Πάφου καλούνται να επωμιστούν το μεγαλύτερο συγκριτικά κόστος για σπουδές εντός Κύπρου.
Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η μια όψη του νομίσματος. Επιπρόσθετο είναι το κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν ληφθεί υπόψη το ύψος των ενοικίων στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Χωρίς ίχνος υπερβολής, πολύ σπάνια βρίσκεται φοιτητικό κατάλυμα κάτω των πεντακόσιων ευρώ το μήνα. Επιπλέον, αυξημένο είναι το κόστος διατροφής για όσους φοιτητές διαμένουν αναγκαστικά μακριά από την οικογένεια τους, εκτός της πόλης ή επαρχίας καταγωγής τους.
Ο μέσος όρος του κόστους διαβίωσης για ένα παφίτη φοιτητή στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό κυμαίνεται περίπου στις 15-20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αν προσμετρηθούν και τα δίδακτρα, για όσους φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, τότε μιλούμε για επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού που κυμαίνεται από 20-40 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ανάλογα και με τον κλάδο σπουδών.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αν και το κόστος ζωής συγκρίνεται ευνοϊκά με το κόστος της Λεμεσού και της Λευκωσίας, εντούτοις, αν συνυπολογίσουμε τα αεροπορικά εισιτήρια για την κάθοδο και την επιστροφή των φοιτητών, αλλά και τα έξοδα μετακίνησης προς και από τα αεροδρόμια, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και οι οικογένειες των κυπρίων φοιτητών της Ελλάδας «βράζουν στο ίδιο καζάνι» όσον αφορά τα έξοδα σπουδών.
Ως εκ των πιο πάνω είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι παφίτες φοιτητές, ελλείψει δωρεάν κρατικών πανεπιστημιακών σχολών στην Πάφο, ευρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τους φοιτητές άλλων επαρχιών. Λόγω της αυξημένης ζήτησης φοιτητικών καταλυμάτων οι τιμές ενοικίων είναι διπλάσιες σε Λεμεσό και Λευκωσία απ’ ότι στην Πάφο. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός Λεμεσιανών και Λευκωσιατών ιδιοκτητών ακινήτων, έχουν αυξημένα εισοδήματα σε σύγκριση με τους Παφίτες, λόγω και των ψηλών ενοικίων που ισχύουν για τους φοιτητές. Δεν είναι λίγοι εξάλλου, όσοι ισχυρίζονται ότι στις δύο αυτές πόλεις και λόγω της ζήτησης, πολλοί έχουν μετατρέψει και τους «γουμάδες» σε φοιτητικά καταλύματα.
Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων έχουν κτυπήσει δυσανάλογα αρνητικά την Πάφο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη και την επιπλέον καταπόνηση των παφίτικων οικογενειών λόγω του αυξημένου φοιτητικού κόστους, όπως το περιγράψαμε πιο πάνω, τότε συντελείται μια τεράστια αδικία σε βάρος πάλι της Πάφου. Οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου δεν είναι πλέον μακριά. Ιδού, λοιπόν, κύριοι παφίτες υποψήφιοι βουλευτές, πεδίον δόξης λαμπρόν, να αποδείξετε ότι νοιάζεστε πραγματικά για την επαρχία σας. Αναμένουμε.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.