Στα πλαίσια συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας έχουν προσγειωθεί γύρο στις 17:30 δύο Γαλλικά μαχητικά τύπου “Rafale” και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αεροσκάφη είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» τις επόμενες ημέρες χωρίς να ξεκαθαρίζει η μέρα της αποχώρησης τους.
Το μαχητικό αεροσκάφος «Rafale» είναι ένα 4ης γενεάς, γαλλικής προέλευσης αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την «Dassault Aviation».
Πρόκειται για ένα δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, κάτι που συνεπάγει πως το επιχειρησιακό εύρος του αεροσκάφους μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά και να εκτελεί ταυτόχρονα, αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας αναγνώρισης, υπεροχής, κρούσης και λοιπά.
Όλες οι εκδόσεις του αεροσκάφους (Rafale B, C και Μ) φέρουν ένα συνδυασμό πτερυγίων ελιγμών και πτέρυγας τύπου «Δέλτα», κάτι που του προσδίδει ευελιξία, αλλά παράλληλα προσθέτει τη απαραίτητη σταθερότητα λόγω και της ενισχυμένης του ατράκτου.
Τόσο το «Rafale C» της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και το «Rafale Μ» Γαλλική Ναυτική Αεροπορία είναι μονοθέσια αεροσκάφη, ενώ το «Rafale B» της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί τη διθέσια έκδοση του αεροσκάφους της εταιρείας «Dassault».
Έχουν μήκος 15.27 μέτρα, άνοιγμα φτερών 10.80 μέτρα, ύψος 5.34 μ. και το σύστημα πρόωσής τους χρησιμοποιεί δύο στρόβιλο-προωθητήρες μετάκαυσης «SCECMA M88-2», με συνολική δύναμη ώθησης 150 kN (Νιούτον).
Σε ότι αφορά την επιτάχυνση του αεροσκάφους, μπορεί να φτάσει όρια μεταξύ των +9g με -3.2g (Επιτάχυνση της Βαρύτητας).
Όλα τα συστήματα των γαλλικών «Dassault Rafale» ελέγχονται μέσω τριών οθονών πολλαπλών λειτουργιών και και το πλευρικό χειριστήριο τύπου «HOTAS».
Ακόμη, υπάρχει ολογραφική απεικόνιση των δεδομένων στο κεφάλι του πιλότου του αεροσκάφους (HUD – Heads-Up Display) και η δυνατότητα καταχώρησης φωνητικών εντολών.
Το σύστημα ελέγχου των «Rafale» χρησιμοποιεί καθοδηγούμενη τεχνολογία «fly-by-wire», ενός αναλογικού και τριών ψηφιακών διαύλων. Τα αεροσκάφη αν και δεν χαρακτηρίζονται ως «stealth», μέσω του σχεδιασμού και των υλικών κατασκευής τους, εκπέμπουν χαμηλά ίχνη στα εχθρικά ραντάρ.
Παράλληλα, άλλα τμήματα του ηλεκτρικού εξοπλισμού των αεροσκάφών αποτελούνται από το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας «SPECTRA», το ραντάρ ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων «RBE2» και το σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας για ιχνηλάτηση στόχου «OSF», της εταιρειας Thales.