Περισσότερους ελέγχους από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τιμωρία αυτών που δεν τηρούν μέτρα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, την ευαισθητοποίηση της εργοδοτικής πλευράς και των εργαζομένων στα μέτρα ασφάλειας, την εκπαίδευση των εργαζόμενων, την λειτουργία Επιτροπών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και την ενίσχυση του Τμήματος με προσωπικό ζητούν, μεταξύ άλλων, ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Με αφορμή την χθεσινή έκτακτη συνεδρία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας, το οποίο εξέτασε διάφορες νέες εισηγήσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας της ΣΕΚ, Ευάγγελος Ευαγγέλου, είπε ότι ενώ μέχρι τον Μάρτιο είχαμε μόνο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, από τον Απρίλιο και μετά είχαμε εννέα εργατικά ατυχήματα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μια σειρά από δράσεις.
Ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση τόσο της εργοδοτικής πλευράς όσο και των εργαζομένων, που μπορεί να μην λαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται.
Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η εκπαίδευση των εργαζομένων, ενώ υπήρξε εισήγηση και θα εξεταστεί πώς θα υλοποιηθεί η εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων σε διάφορους κλάδους.
Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν τεχνικές επιτροπές για εξέταση του τρόπου υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου.
Ο κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των Επιτροπών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, η οποία αποτελείται από εκπρόσωπους των εργαζομένων με υπεύθυνο τον διευθυντή της εταιρείας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώροι εργασίας στους οποίους ούτε καν λειτουργούν τέτοιες επιτροπές και «ζητήσαμε την επαναδραστηριοποίηση αυτών των επιτροπών».
«Πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο ρόλος των επιτροπών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για να επαναραστηριοποιηθούν αυτές οι επιτροπές, που έχουν σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι σε επιστολή τους προς την Υπουργό Εργασίας αναφέρονται στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και ζητούν την αύξηση του αριθμού των μόλις 19 επιθεωρητών, προσθέτοντας ότι «αυξήθηκε πάρα πολύ ο όγκος εργασίας των επιθεωρητών», με τον κάθε επιθεωρητή να έχει υπό την επίβλεψη του αρκετές χιλιάδες υποστατικά.
Εξάλλου, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας της ΠΕΟ, Νίκος Ανδρέου, είπε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας δεν είναι μέτρα που θα λύσουν άμεσα το πρόβλημα αλλά κάποιες δράσεις που θα βοηθήσουν σε βάθος χρόνου.
«Αν δεν αποκτήσουμε συνείδηση στον χώρο εργασίας και να προστατεύουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας δεν θα λυθεί το πρόβλημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «απουσιάζει καμιά φορά και η εκτίμηση του κινδύνου για να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα προστασίας».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να προχωρήσει η συζήτηση στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας «για υποχρεωτική κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζόμενων, με προτεραιότητα στους κλάδους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι κατασκευές».
Επίσης, ανέφερε ότι αποφασίστηκε να γίνει χρονοδιάγραμμα επιτήρησης της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σε κλάδους υψηλού κινδύνου και ότι τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας των Επιτροπών Ασφάλειας σε όλους τους κλάδους.
Πρόσθεσε ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας θα συνεδριάσει εκ νέου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για να εξετάσει την πρόοδο των μέτρων που αποφασίστηκαν.
Αν δεν ληφθούν μέτρα από πλευράς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για έλεγχο και τιμωρία αυτών που παρανομούν δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, πρόσθεσε.
Ο κ. Ανδρέου είπε ότι αυτή την στιγμή «η μπάλα είναι στα πόδια του Τμήματος για να πραγματοποιούν συχνότερους ελέγχους και εκεί και όπου χρειάζεται να είναι πιο αυστηρό και άμεσο για να προστατεύσει τους εργαζόμενους».
Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος για να μπορέσει να ανταποκριθεί καθώς είναι υποστελεχωμένο και πρόσθεσε ότι διαθέτει 19 επιθεωρητές (ένας λειτουργός αφυπηρετεί σύντομα) για να προβαίνει σε ελέγχους σε όλη την Κύπρο.
Ανέφερε, επίσης, ότι «σε ένα μήνα είχαμε 9 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με την πλειοψηφία να έχει αιτία την πτώση από ύψος», προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι οι εργοδότες δεν τηρούν την σχετική νομοθεσία και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους.
Με το είδος της εργασίας που είναι υψηλού κινδύνου, σε συνδυασμό με τον καύσωνα που επικρατεί αυτή την περίοδο και με την μη λήψη μέτρων προστασίας, σίγουρα ο εργαζόμενος είναι πιο επιρρεπής στα εργατικά ατυχήματα, πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Ανδρέου είπε ότι δεν εφαρμόζονται οι προειδοποιήσεις του Τμήματος Μετεωρολογίας για υψηλές θερμοκρασίες και «αφήνονται οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την εργασία τους μέσα στον καύσωνα».