Η ΕΤΑΠ στηρίζει τις ελπίδες της για περιορισμό των απωλειών στο τρίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου.
Οι νέες εξελίξεις με την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού μπορεί να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση στις κρατήσεις και συνέχιση των ακυρώσεων.
Η αυξητική τάση κρουσμάτων, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ο φόβος για πιθανή συνέχιση του φαινομένου αναμένεται να καταστήσει πο δύσκολη την απόφαση για ταξίδια μέσα στο 2020, είπε προσθέτοντας ότι διστακτικότητα των τουριστών για το κλείσιμο πακέτων ή απευθείας ταξιδιωτικών διευκολύνσεων παραμένει μεγάλη.
Δυστυχώς οι κρατήσεις στα καταλύματα γίνονται μόλις λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη, ενώ προτιμώνται στη συντριπτική πλειοψηφία οι ειδικές προσφορές και κρατήσεις χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής ή επιβάρυνση ακυρώσεων, ανέφερε.
Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό αναμένεται να κινηθεί ικανοποιητικά μέχρι και την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου, ενώ μετά οι κρατήσεις αγγίζουν το μηδέν.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΤΑΠ αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αεροπορικοί κολοσσοί.
Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, έχοντας αναπτύξει τεράστιο δίκτυο, διατηρώντας χαμηλό κόστος, κι επιλέγοντας σωστά δρομολόγια κι αεροδρόμια, έδειξαν να έχουν αντοχές και να επανέρχονται ίσως πολύ πιο άμεσα εκτιμά. Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και της βιομηχανοποίησης δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις αφού ο μοντέρνος πλέον ταξιδιώτης επιλέγει μόνος του το κλείσιμο διακοπών μέσα από διάφορες πλατφόρμες, συστήματα κρατήσεων και διαδικτυακά εργαλεία που δίνουν ευελιξία και ευρεία γκάμα επιλογών σε ανταγωνιστικές τιμές.
Στην επαρχία Πάφου λειτουργούν σήμερα συνέχισε, περίπου 20,000 αδειούχες τουριστικές κλίνες δηλαδή περίπου το 65% της δυναμικότητας των κλινών της επαρχίας και περιλαμβάνουν όλη την γκάμα καταλυμάτων από 5 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι τουριστικά χωριά, επαύλεις και διαμερίσματα.
Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να αξιολογήσουν την ταξιδιωτική κίνηση το Αύγουστο και τις κρατήσεις για το επόμενο δίμηνο και ενδεχομένως θα λάβουν αποφάσεις κατά πόσο θα αναστείλουν ή όχι τις εργασίες τους ενωρίτερα, συμπλήρωσε.
Σημείωσε ωστόσο πως “η όλη κατάσταση είναι ραγδαία μεταλλασσόμενη και δεν είναι ανέφικτη η πλήρης ανατροπή του σκηνικού προς το καλύτερο, αναβάθμιση της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων σημαντικών αγορών στην κατηγορία Α και επανεκκίνηση της ροής του τουρισμού περί τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου 2020”.
Πάντως η φετινή χρονιά,κατάληξε, θεωρείται εν πολλοίς χαμένη και η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στη διαχείριση του 2021 και την ανάκτηση της χαμένης δυναμικής του τρέχοντος έτους, ενώ στο μεταξύ στηρίζουν τις ελπίδες τους για περιορισμό των απωλειών που προκαλεί η πανδημία στο τρίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, που παραδοσιακά είναι η πιο “δυνατή” περίοδος για τον κυπριακό τουρισμό, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και αφίξεων, κατέληξε.